10 Αυγούστου 2012

Eπίορκοι στο Δημόσιο & ατιμωρησία-Παρέμβαση Σαμαρά (βίντεο)

Ατιμώρητοι παραμένουν επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι, ενώ τα πειθαρχικά όργανα του Δημοσίου στις περισσότερες περιπτώσεις έχουν επιβάλει μικρές ποινές.
Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα ενός πρώην δασάρχη σε νησί του Σαρωνικού, ο οποίος δεν μπορούσε να δικαιολογήσει ποσό των 1.014.701,4 ευρώ σε σύνολο καταθέσεων 4.109.449,8 ευρώ. Αν και σε βάρος του είχε ασκηθεί ποινική δίωξη από τη δικαιοσύνη, το αρμόδιο πειθαρχικό όργανο τον απάλλαξε για το συγκεκριμένο αδίκημα για να τον απολύσει στη συνέχεια, επειδή έδωσε άδεια τοποθέτησης κεραίας κινητής τηλεφωνίας μέσα σε δασική περιοχή και σε αρχαιολογικό χώρο!

Η ατιμωρησία των επίορκων υπαλλήλων προκάλεσε την παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος χθες ζήτησε να βρεθεί εκείνη η νομοθετική φόρμουλα ώστε να εκκαθαρίζονται γρήγορα οι υποθέσεις με εμπλεκόμενους δημοσίους λειτουργούς.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης, διά του Αντώνη Ρουπακιώτη, δεσμεύθηκε ότι όπου υπάρχουν κενά στην νομοθεσία αυτά θα καλυφθούν με ρύθμιση, ζήτησε όμως να λειτουργήσει και η διοίκηση.

Οι καθυστερήσεις όμως δεν παρατηρούνται μόνο στο σκέλος της ποινικής τιμωρίας, αλλά και στο πειθαρχικό, αφού 5 μήνες μετά την ψήφιση του νέου νόμου αυτός δεν εφαρμόζεται. Ο νόμος προβλέπει την ολοκλήρωση των πειθαρχικών δικογραφιών σε 6 μήνες, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχουν κάν συγκροτηθεί τα συμβούλια που θα πρέπει να αποτελούνται από δύο δικαστές και τρεις διευθυντές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρύθμισης. Αποτέλεσμα, στα συμβούλια παραμένουν συνδικαλιστές, και οι ποινές παραμένουν... χάδι.

Την ίδια ώρα, οι αποκαλύψεις για τα εισοδήματα σε τράπεζες δημοσίων λειτουργών και το ύψος της φοροδιαφυγής σοκάρουν. Χθες έγινε γνωστό ότι τέθηκε σε αργία δικαστική υπάλληλος με καταθέσεις 8.000.000 ευρώ, ενώ οι έλεγχοι του Σώματος Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης κατέδειξαν και άλλους "κροίσους", όπως:

  • Συνταξιούχο υπάλληλο υπουργείου της Αθήνας, που είχε καταθέσεις συνολικού ύψους 8.923.506,59. Οπως προέκυψε, εισέπραττε τις επιχορηγήσεις για συνδικαλιστικά σωματεία και τα έβαζε στους λογαριασμούς του

  • Τελωνειακό υπάλληλο είχε καταθέσεις ύψους 923.554,67 ευρώ

  • Υπάλληλο πολεοδομίας νησιωτικού νομού είχε καταθέσεις ύψους 1.563.355 ευρώ. Η εφορία του καταλόγισε φόρο 330,000 ευρώ

  • Πρώην διευθυντή της Πολεοδομίας νησιωτικού νομού με καταθέσεις ύψους 609.382 ευρώ. Τέθηκε σε αργία, η εφορία του καταλόγισε φόρους και προσαυξήσεις ύψους 877.832,06 ευρώ, ενώ το δικαστήριο του απαγόρευσε την έξοδο από τη χώρα.