25 Αυγούστου 2012

«Ο Άρμστρονγκ ήξερε πότε θα γίνουν οι έλεγχοι ντόπινγκ»

Ο Λανς Άρμστρονγκ, από τον οποίο αφαιρέθηκαν οι επτά τίτλοι που είχε κερδίσει στους φημισμένους ποδηλατικούς αγώνες Tour de France, είχε ενημέρωση εκ των προτέρων για το πότε θα γίνουν οι έλεγχοι ντόπινγκ, κατήγγειλε το Σάββατο κορυφαίος γάλλος ελεγκτής ντόπινγκ.

Ο διεθνούς φήμης αμερικανός ποδηλάτης δεν αντιμετώπισε ποτέ πρόβλημα να «περάσει» τους ελέγχους για απαγορευμένες ουσίες, ωστόσο ο επιστημονικός σύμβουλος του γαλλικού οργανισμού αντιντόπινγκ (AFLD) Μισέλ Ρου δήλωσε στη γαλλική εφημερίδα Le Monde, ότι προειδοποιούνταν εκ των έσω πότε αυτοί θα πραγματοποιηθούν.

«Λάμβανε προειδοποίηση πριν από κάθε έλεγχο. Σε 20 λεπτά, είναι δυνατοί πολλοί τρόποι (σ.σ για να περάσεις τον έλεγχο). Χωρίς πληροφορίες θα ήταν αδύνατο» ανέφερε.

Ο Ρου ισχυρίζεται ότι ο Άρμστρονγκ είχε πολλούς υποστηρικτές στο εσωτερικό του αγωνίσματος, πρόθυμους να τον βοηθήσουν όποτε χρειαζόταν. «Η υποστήριξη αυτή ξεπερνούσε την UCI (Διεθνής Ένωση Ποδηλασίας) και τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή» είπε.

«Ο Λανς Άρμστρονγκ ήταν περιτριγυρισμένος από ειδικευμένους επιστήμονες, ενώ είχε στη διάθεσή του και σημαντικούς πόρους για την προστασία του. Υπήρχαν φήμες ότι μετέφερε αίμα από τις Ηνωμένες Πολιτείες στο ιδιωτικό τζετ του» υποστήριξε ο Ρου.

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη η USADA (οργανισμός αντιντόπινγκ των ΗΠΑ) ανακοίνωσε ότι αφαιρεί από τον Άρμστρονγκ και τους επτά τίτλους που είχε κατακτήσει στον ποδηλατικό γύρο Γαλλίας (Tour De France) λόγω χρήσης απαγορευμένων ουσιών, ενώ παράλληλα του απαγορεύει να αγωνιστεί ξανά σε επαγγελματικό επίπεδο!

O Άρμστρονγκ χάνει και το χάλκινο μετάλλιο που είχε κερδίσει στους Ολυμπιακούς του 2000, ενώ αποκλείεται εφ’ όρου ζωής από το άθλημα, είτε ως αθλητής, είτε ως προπονητής.

Ο 40χρονος Αμερικανός ανέκαθεν διέψευδε σθεναρά τις κατηγορίες περί ντόπινγκ, αλλά την Πέμπτη δήλωσε ότι δεν προτίθεται να προσβάλει την απόφαση της USADA. «Σήμερα γυρίζω σελίδα» ανέφερε χαρακτηριστικά. Ωστόσο, λίγες μόνο ώρες από την απόφαση της USADA, διαμήνυσε μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter ότι θα αγωνιστεί σε έναν τοπικό ποδηλατικό αγώνα στο Άσπεν του Κολοράντο που διεξήχθη το Σάββατο, αψηφώντας την απόφαση της USADA.

Ο αμερικανός ποδηλάτης αντιμετώπισε επιτυχώς την επάρατη νόσο (είχε διαγνωστεί με προχωρημένο μεταστατικό καρκίνο στους όρχεις), γεγονός που τον έκανε ακόμη πιο συμπαθή στη διεθνή κοινή γνώμη.