18 Αυγούστου 2012

Όλο το σχέδιο της ΕΛΑΣ για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης

Διαρκείς οι επιχειρήσεις εντοπισμού των αλλοδαπών και σφράγισμα των συνόρων στον Εβρο

Μετά την επιτυχημένη εφαρμογή της επιχείρησης «Ξένιος Ζευς» και του «σφραγίσματος» των συνόρων στον Εβρο με τα εντυπωσιακά μέχρι στιγμής αποτελέσματα, η Ελληνική Αστυνομία περνά παράλληλα στη δεύτερη φάση του σχεδίου, που δεν είναι άλλη από τη δημιουργία πάση θυσία κέντρων κράτησης των αλλοδαπών. Βάσει του σχεδιασμού της Κατεχάκη, επιτάσσεται μέσα στο επόμενο δίμηνο να έχουν δημιουργηθεί και να λειτουργούν τουλάχιστον 10 κέντρα κράτησης-φιλοξενίας λαθρομεταναστών, χωρητικότητας 12.000 ατόμων.

Προς την κατεύθυνση αυτή, σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Τύπου της Κυριακής », έχουν γίνει οι απαραίτητες προεργασίες και είναι ζήτημα ελάχιστου χρόνου η έναρξη των διαδικασιών. Οι περιοχές και οι χώροι όπου θα λειτουργήσουν τα κέντρα κράτησης έχουν ήδη προσδιοριστεί είτε σε συνεννόηση με το Στρατό είτε με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Τα κέντρα κράτησης, σύμφωνα πάντα με τις ακριβείς πληροφορίες του «ΤτΚ», θα είναι τα περισσότερα στην Αττική, στη Δυτική Μακεδονία και τη Θεσσαλονίκη. Για την Αθήνα μεγάλο ενδιαφέρον επιδεικνύει η ΕΛ.ΑΣ. για ένα χώρο-«φιλέτο», όπως το χαρακτηρίζουν οι αξιωματικοί, και δεν είναι άλλος από το στρατόπεδο του Ρουφ. Η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. ήδη βρίσκεται σε διαρκή διαβούλευση με την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, ώστε να ξεπεραστούν κάποια εμπόδια που επικεντρώνονται κυρίως στο μεγάλο κόστος που απαιτείται για να μεταφερθούν οι εγκαταστάσεις που υπάρχουν στο Ρουφ.

Το αμέσως επόμενο στρατόπεδο το οποίο θα περιέλθει στη χρήση της Αστυνομίας για τη στέγαση-κράτηση των αλλοδαπών είναι αυτό της Αεροπορίας στη Ριτσώνα, ενώ έχουν εντατικοποιηθεί οι εργασίες στο χώρο που έχει δημιουργηθεί και λειτουργεί στις Σχολές της Αστυνομίας στην Αμυγδαλέζα, ούτως ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα να μπορεί να υποδεχτεί 1.400 παράνομους αλλοδαπούς από τους περίπου 300 που κρατούνται σήμερα.

Ανενεργά στρατόπεδα έχουν προσδιοριστεί και στη Δυτική Μακεδονία και τον Εβρο, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις προκειμένου να επισπευστεί ο χρόνος έχει επιλεγεί η λύση των προκάτ κατασκευών. Ετσι, όπως αποκάλυψε αξιωματούχος της ΕΛ.ΑΣ. στον «ΤτΚ», λυόμενοι οικίσκοι θα τοποθετηθούν στη Δεσκάτη των Γρεβενών και την Κόνιτσα, όπου από τους δήμους έχουν παραχωρηθεί στην Αστυνομία οικόπεδα.

Μεγάλο «αγκάθι» για την ΕΛ.ΑΣ. αποτελούν η Πάτρα και η Ηγουμενίτσα, δύο περιοχές όπου λόγω των λιμανιών τους συγκεντρώνονται χιλιάδες αλλοδαποί στη προσπάθειά τους να «περάσουν» στην Ιταλία ή σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Στις περιοχές αυτές η Αστυνομία σκοντάφτει στη σταθερή άρνηση των δημάρχων τους για δημιουργία κέντρων κράτησης και οι επικεφαλής της αναρωτιούνται με αγανάκτηση: «μα δεν αντιλαμβάνονται ότι είναι προς το συμφέρον της κοινωνίας τους; Δεν αντιλαμβάνονται ότι οι κοινωνίες τους κινδυνεύουν περισσότερο όταν κυκλοφορούν ελεύθεροι οι λαθρομετανάστες; Τι θα πει ότι τα κέντρα κράτησης θα βρίσκονται εντός του αστικού ιστού; Στο κάτω κάτω και οι φυλακές της χώρας εντός αστικού ιστού δεν βρίσκονται οι περισσότερες, κινδυνεύουν οι κάτοικοι; Και για τις φυλακές μιλάμε για κακοποιούς, όχι για κρατούμενους που απλώς δεν έχουν νομιμοποίηση παραμονής στη χώρα μας…».

Τα δύο σκέλη

Η Αστυνομία ευελπιστεί ότι όταν τεθούν σε πλήρη εφαρμογή τα δύο σκέλη του σχεδιασμού της «Ξένιος Ζευς», το τοπίο ή το πρόβλημα με τους λαθρομετανάστες θα αρχίσει σιγά σιγά να ξεδιαλύνεται και να επιλύεται.

Το πρώτο σκέλος περιλαμβάνει τις αδιάκοπες επιχειρήσεις εντοπισμού των αλλοδαπών -που ξεκίνησαν στην Αθήνα και οσονούπω θα επεκταθούν και σε άλλα αστικά κέντρα- και το «σφράγισμα» του Εβρου ώστε να αποτρέπονται-απωθούνται τυχόν νέοι λαθρομετανάστες. Προς την κατεύθυνση αυτή θα συμβάλει ως ένα βαθμό ο φράκτης που κατασκευάζεται, αλλά, κυρίως, η μόνιμη αστυνομική δύναμη των 2.000 ανδρών που μονίμως θα βρίσκεται και θα περιπολεί κατά μήκος των χερσαίων συνόρων και με ταχύπλοα στο ποτάμι του Εβρου.

Το δεύτερο σκέλος περιλαμβάνει την ολοκλήρωση της λειτουργίας των κέντρων κράτησης. Και σύμφωνα με ανώτατο αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ., «εάν οι μεταναστευτικές ροές μειωθούν σημαντικά λόγω των μέτρων και οι αλλοδαποί συλλαμβάνονται και κρατούνται, αυτό αφενός θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για όσους το σκέφτονται να περάσουν στην Ελλάδα και αφετέρου θα υποχρεώσει τους υπάρχοντες λαθρομετανάστες, κρατούμενους ή ασύλληπτους, να ζητήσουν αυτόκλητα την επαναφορά τους στις πατρίδες τους». «Αυτό βέβαια», συνεχίζει, «δεν θα γίνει από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά μεσοπρόθεσμα. Η αρχή όμως πρέπει να γίνει και να περάσει το μήνυμα ότι η χώρα μας δεν είναι ξέφραγο αμπέλι». Και, όπως εξηγεί, στην περίπτωση που προσέλθουν αυτοβούλως και ζητήσουν τον επαναπατρισμό τους δηλώνοντας τα στοιχεία τους, οι έως τώρα ανυπέρβλητες ή δύσκολες διαδικασίες απλουστεύονται, καθώς οι πρεσβείες τους θα τους χορηγήσουν σχεδόν αμέσως ταξιδιωτικά έγγραφα μιας χρήσης (Lesser Passer). Και τα έξοδα μεταφοράς τους θα καλυφθούν από το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης της Ε.Ε.

Στέλιος Παρασκευόπουλος στον Τύπο της Κυριακής