21 Αυγούστου 2012

Ούτε αυτό κ. Σαμαρά;

[Να και κάποιος που επιμένει να θυμάται ότι ο Πολύδωρας διόρισε την κόρη του στη Βουλή...]

Τώρα που άνοιξε η Βουλή περιμένουμε τον κ. Σαμαρά να αναλάβει δράση για το θέμα των διορισμών στη Βουλή συγγενικών προσώπων των βουλευτών. Κανονικά θα πρέπει να καταργηθεί το δικαίωμα των βουλευτών να διορίζουν τον οιονδήποτε. Στην χειρότερη των περιπτώσεων, όμως, προέχει το ασυμβίβαστο του διορισμού συγγενικού προσώπου πρώτου βαθμού. Όπως ακριβώς συνέβη και με την Ευρωβουλή.


Δεν θα σωθεί ο τόπος αν ο σημερινός πρόεδρος της Βουλής, για παράδειγμα, δεν μπορέσει να διορίσει τους δικούς του συγγενείς στη Βουλή. Αλλά είναι θέμα που σχετίζεται άμεσα με τον τρόπο λειτουργίας του πολιτεύματος μας. Δεν πρέπει να σκανδαλίζεται ο λαός και να χάνει έτσι την εμπιστοσύνη του στο σύστημα. Κι οι διορισμοί τύπου Πολύδωρα κάνουν αυτό ακριβώς: τραυματίζουν την σχέση του πολιτικού κόσμου με το εκλογικό σώμα.

Όταν ζητάς από έναν λαό να κάνει θυσίες και μάλιστα αιματηρές, δεν μπορείς την ίδια ώρα εσύ να τρως επιδεικτικά χαβιάρι στην μέση μιας πλατείας γεμάτης με πεινασμένους ανθρώπους. Είναι προκλητικό. Και προσβλητικό συνάμα.

Προσωπικά, περίμενα ότι μετά από τον θόρυβο που προκλήθηκε θα είχε παραιτηθεί η θυγατέρα του κ. Πολύδωρα από μόνη της. Ακριβώς επειδή θέλω να πιστέψω αυτά που λέει για εκείνη ο πατέρας της. Είπα ότι μία νέα κοπέλα με τόσα προσόντα και με γνώση μάλιστα και της κινεζικής γλώσσας, θα έβρισκε εύκολα δουλειά στον ιδιωτικό τομέα. Δεν το έκανε και θα έχει η κοπέλα τους λόγους της.

Περίμενα επίσης από τον κ. Σαμαρά να εκμεταλλευτεί με κάποιο τρόπο την υπόθεση αυτή για να δείξει ότι υπερασπίζεται τα δικαιώματα όλου του λαού στην εργασία και όχι μόνο των προνομιούχων βουλευτών. Ούτε κι αυτό έγινε και ο κ. Σαμαράς θα είχε, επίσης, τους λόγους του.

Προσδοκούσα ότι μία μικρή ομάδα βουλευτών θα έκανε μία κίνηση να διορθώσει τα κακώς κείμενα και να αποδείξει ότι βρίσκονται στο Κοινοβούλιο για να εκπροσωπήσουν επάξια τους Έλληνες πολίτες και όχι για να τύχουν οι ίδιοι ή τα παιδιά τους κάποιας ευνοϊκής μεταχείρισης. Δεν το έκαναν και προφανώς θα έχουν κι αυτοί τους λόγους τους.

Έχω χάσει εδώ και καιρό την ελπίδα ότι μπορεί κάτι να αλλάξει ουσιαστικά σε αυτή την χώρα. Επειδή όλοι έχουν εν τέλει κάποιο λόγο για να μην αλλάξει το παραμικρό. Θέλω να ελπίζω ότι μπορεί και να κάνω λάθος. Ένας ολόκληρος λαός, κύριε Σαμαρά, θέλει να ελπίζει ότι μπορεί και να κάνει λάθος για τον πεσιμιστικό τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τα πράγματα. Δώστε του έναν λόγο για να ελπίζει και όχι για να απογοητεύεται. Βάλτε τουλάχιστον τον φραγμό που έχει μπει και στην Ευρωβουλή: Να μην μπορούν οι βουλευτές να διορίζουν στη Βουλή συγγενείς πρώτου βαθμού.

Θανάσης Μαυρίδης

thanasis.mavridis@capital.gr


Πηγή:www.capital.gr