08 Αυγούστου 2012

Γερμανία: Οι αθλητές θα υπογράφουν την προσήλωσή τους στην Δημοκρατία

Η Γερμανία ενδέχεται να απαιτεί από τους αστέρες του αθλητισμού της να υπογράφουν προσήλωση στους δημοκρατικούς θεσμούς, ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος του αρμόδιου υπουργείου, έπειτα από τον σάλο που προκλήθηκε μετά την απομάκρυνση μίας κωπηλάτριας από το Ολυμπιακό Χωρία έπειτα από αποκαλύψεις πως ο φίλος της ήταν φανατικός Νεοναζί.

Η υπόθεση της Νάντια Ντρίγκαλα, της οποίας ο σύντροφος ήταν υποψήφιος του ακροδεξιού Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος (NPD), αποτέλεσε την αφορμή έντονων αντεγκλήσεων στη Γερμανία αναφορικά με τις εξτρεμιστικές ιδέες στον αθλητισμό, μολονότι η ίδια η κωπηλάτρια αρνείται πως η ίδια εμφορείται από ακροδεξιές ιδέες.

Στα πλαίσια των τακτικών οδηγιών σχετικά με την αθλητική χρηματοδότηση, το υπουργείο Εσωτερικών εξετάζει την πιθανότητα να επιμείνει οι μεγάλοι αθλητικοί σύλλογοι και ομοσπονδίες να δηλώνουν επισήμως την προσήλωσή τους στις δημοκρατικές αξίες.

«Είναι ένα θέμα που προέκυψε στα τέλη του περασμένου έτους. . . το εξετάζουμε για την αναθεώρησή μας. Δεν σχετίζεται κατ' ουδένα τρόπο με την υπόθεση της Ντρίγκαλα. Ο ακροδεξιός εξτρεμισμός στον γερμανικό αθλητισμό αποτελεί εδώ και καιρό αιτία ανησυχίας», τόνισε ο ίδιος εκπρόσωπος.

Κοινωνικές οργανώσεις έχουν προ πολλού προειδοποιήσει πως οι Νεοναζί επιχειρούν να στρατολογήσουν υποστηρικτές τους μέσα από αθλητικούς και νεολαιίστικους συλλόγους, ιδιαίτερα σε περιοχές της πρώην κομμουνιστικής Ανατολικής Γερμανίας, όπου τα ποσοστά ανεργίας βρίσκονται στα ύψη.

Η Ντρίγκαλα, η οποία κατετάγη όγδοη και σε κάθε περίπτωση αποκλείσθηκε από τη συνέχεια των αγώνων, εγκατέλειψε την Παρασκευή το Ολυμπιακό Χωριό έπειτα από τις διαβουλεύσεις με την Γερμανική Ολυμπιακή Επιτροπή σε συνέχεια των αποκαλύψεων για την υποψηφιότητα του συντρόφου της Μίκαελ Φίσερ με το NPD στις τοπικές εκλογές της πόλης Ροστόκ, το περασμένο έτος.

Σε δηλώσεις της στο Γερμανικό Πρακτορείο, η Ντρίγκαλα υποστήριξε πως ο Φίσερ είχε εγκαταλείψει το NPD τον Μάιο και πως δεν έχει πλέον κανένα δεσμό με την ακροδεξιά. Η ίδια τόνισε πως του διεμήνυσε πως δεν συμμερίζεται καμία από τις απόψεις του και πως το θέμα αυτό δημιούργησε ένταση στη σχέση τους.

Πολλά μέσα ενημέρωσης παρουσίασαν την υπόθεση της Ντρίγκαλα ως κυνήγι μαγισσών, ενώ πολλοί ήσαν οι πολιτικοί --όπως ο υπουργός Αμύνης Τόμας ντε Μεζιέρ-- που την υπερασπίστηκαν, τονίζοντας πως αποτελούν προσωπικό θέμα των ίδιων των αθλητών οι επιλογές των φίλων τους.

Ο υπουργός Εσωτερικών Χανς-Πέτερ Φρίντριχ παρουσιάζεται πάντως πιο επιφυλακτικός, τονίζοντας απλώς πως το θέμα θα πρέπει να διαλευκανθεί.

«Εξτρεμιστικές απόψεις δεν έχουν θέση στον αθλητισμό. Οι αθλητές αποτελούν πρότυπα συμπεριφοράς», έγραψε η ευρείας κυκλοφορίας εφημερίδα Μπιλντ.