22 Αυγούστου 2012

“Δεν αποκλείεται” Εξεταστική Επιτροπή για το (πρώτο) μνημόνιο

Της Μαρίνας Μάνη

«Μία και μόνο εξεταστική επιτροπή θα συστήσουμε για το πώς φτάσαμε στο μνημόνιο», ήταν η μόνιμη δέσμευση του Αντώνη Σαμαρά πριν από τις εκλογές του Μαϊου. Η δεύτερη προσφυγή στις κάλπες και η βεβαιότητα ότι η ΝΔ δεν θα σχημάτιζε αυτοδύναμη κυβέρνηση, έβαλαν τη δέσμευση στον πάγο.

Κι όλα έδειχναν ότι εκεί θα παρέμενε, καθώς η συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας με τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο να καθήσει στο «σκαμνί» της Βουλής ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και το οικονομικό επιτελείο της πρώτης κυβέρνησής του.

Σ΄ένα «γύρισμα» των εξελίξεων, η σύσταση Εξεταστικής Eπιτροπής θεωρείται πλέον εξαιρετικά πιθανή. Όχι με πρωτοβουλία του σημερινού πρωθυπουργού, αλλά εξαιτίας του πρώην εκπροσώπου της χώρας στο ΔΝΤ.

Ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης κατέθεσε χθες επί πέντε ώρες στους εισαγγελείς οικονομικού εγκλήματος Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρο Μουζακίτη, μετά την εισαγελική έρευνα που διατάχθηκε με αφορμή τις δηλώσεις του ότι το πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης της χώρας (και) από το ΔΝΤ ήταν καταδικασμένο από την πρώτη στιγμή να αποτύχει και ότι ο ίδιος είχε ενημερώσει σχετικά τον τότε πρωθυπουργό κ. Παπανδρέου.

Η εισαγγελική έρευνα γίνεται για αναζήτηση τυχόν ευθυνών σε ενδεχόμενη διάπραξη του αδικήματος της απιστίας σε βάρος του δημοσίου.

Δικογραφία στη Βουλή ίσον Εξεταστική

Η εισαγγελική διερεύνηση θα συνεχισθεί και σύμφωνα με κύκλους της Βουλής, εάν, στο πλαίσιό της, ακουσθεί το όνομα του κ. Παπανδρέου ή άλλου μέλους της κυβέρνησης, τότε αυτομάτως η δικογραφία θα αποσταλεί στη Βουλή για την ενεργοποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

Σε μία τέτοια περίπτωση, πολύ δύσκολα θα μπορούσε η Βουλή να απορρίψει αίτημα για Εξεταστική Eπιτροπή, το οποίο (θεωρείται σίγουρο ότι) θα υποβάλλει η αντιπολίτευση.

Ήδη, 20 βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων κατέθεσαν χθες σχετικό κείμενο ζητώντας να το συνυπογράψουν και βουλευτές άλλων κομμάτων, καθώς απαιτούνται 60 υπογραφές για να τεθεί θέμα σύστασης Εξεταστικής στην Ολομέλεια.

«Ρίσκο σ΄αυτή τη συγκυρία» 


Στελέχη του πρώτου συγκυβερνώντος κόμματος δεν αποκλείουν μία τέτοια εξέλιξη. Αντιθέτως, την θεωρούν «αναγκαία» διότι θα λειτουργήσει ως αντίβαρο στα νέα σκληρά μέτρα –με την έννοια, όπως λένε, ότι θα αναζητηθούν (ή και αποδοθούν) ευθύνες «για το πώς φτάσαμε εδώ».

Δεν λείπουν πάντως κι εκείνοι που συνιστούν «ψυχραιμία» διότι, όπως λένε, «σε μία κοινωνία έτοιμη να εκραγεί δεν πρέπει να ρίξεις φυτίλι». [Μαλακί@@ τούμπανα... η κοινωνία θα εκραγει αν δεν αναζητηθούν ευθύνες και όχι αν αναζητηθούν... εξάλλου οι ΠΑΣΟΚοι μας τελείωσαν και οι δυνατότητες παρέμβασής τους στην κοινωνία είναι ΜΗΔΕΝ... εκτός εαν αναλάβει να αντιδράσει εκ μέρους τους ο ΣΥΡΙΖΑ...]

Και οι μεν και οι δε, παρακολουθούν με ενδιαφέρον (και αγωνία) την πορεία της εισαγγελικής έρευνας –και, κυρίως, τα επιχειρήματα που θα επικαλεσθεί ο κ. Ρουμελιώτης για να στοιχειοθετήσει την κατηγορία του.

Τι είχε πει ο κ. Ρουμελιώτης

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην εκπρόσωπος στο ΔΝΤ έχει πει (στους «N.Y. Times») ότι είχε ενημερώσει εγκαίρως τον τότε πρωθυπουργό για τις εκτιμήσεις του Ταμείου πως «δεν βγαίνει το πρόγραμμα στην Ελλάδα». Μετά την αντίδραση του κ. Παπανδρέου, ο κ. Ρουμελιώτης επανήλθε θέτοντας ερωτήματα για πτυχές του προγράμματος (μικρή διάρκεια, υψηλό επιτόκιο δανεισμού κλπ.), ενώ αναφέρθηκε και στην απόρριψη από την τότε κυβέρνηση των υποδείξεων Στρος Καν για άμεση αναδιάρθρωση του χρέους.

Η συνέχεια αναμένεται με ενδιαφέρον.