16 Αυγούστου 2012

Ανοίγει ο δρόμος στο ελληνικό αίτημα για επιμήκυνση

Της Μαρίνας Μάνη

“Στις συναντήσεις του με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, την Αγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ ο κ. Σαμαράς θα διαβεβαιώσει τους συνομιλητές του ότι η χώρα επανακτά την αξιοπιστία της, ενώ αναμένεται να μιλήσει για την επιμήκυνση του προγράμματος. Αν όλα πάνε καλά, το θέμα αυτό (της επιμήκυνσης) θα τεθεί επισήμως στη Σύνοδο Κορυφής του Σεπτεμβρίου”.

Αυτό σημείωνε τη Δευτέρα, στο σχετικό ρεπορτάζ το Capital.gr, αναδεικνύοντας την κρισιμότητα των τριών διαδοχικών ραντεβού που θα έχει ο πρωθυπουργός με τον επικεφαλής του Eurogroup στην Αθήνα (22 Αυγούστου), την Γερμανίδα καγκελάριο στο Βερολίνο (25 Αυγούστου) και τον Γάλλο πρόεδρο στο Παρίσι (την επομένη).

Συν 20 δισ. ευρώ

Την εν λόγω ατζέντα ανέδειξαν προχθές οι Financial Times, τονίζοντας ότι ο πρωθυπουργός θα ζητήσει να παραταθεί η διάρκεια της προθεσμίας για την εφαρμογή του προγράμματος λιτότητας, προκειμένου να εξασφαλίσει άλλα δύο χρόνια, δηλαδή έως το 2016.

Το δημοσίευμα αναφέρεται και σε μία άλλη πτυχή της επιμήκυνσης που έχει επίσης αναδειχθεί από τούτες τις στήλες: Την επιπλέον χρηματοδότηση που θα χρειασθεί η χώρα προκειμένου να ανταπεξέλθει σε μία τέτοια παράταση. Οι FT μιλούν για 20 δισ. ευρώ που θα προέλθουν από την έκδοση εντόκων γραμματίων του δημοσίου και την από αναβολή, για το 2012 αντί το 2016, της έναρξης αποπληρωμής του πρώτου δανείου των 110 δισ. ευρώ.

Εκπρόσωπος Μέρκελ: Πριν απ΄όλα, να τηρηθεί το μνημόνιο

Μετά και από αυτό το ρεπορτάζ, έχει ενδιαφέρον το σχόλιο του εκπροσώπου της κ. Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ: «Η καγκελάριος θα ακούσει βεβαίως τι έχει να πει ο κ. Σαμαράς για την κατάσταση στην Ελλάδα και για την εφαρμογή του προγράμματος. Για εκείνη, όπως και για την υπόλοιπη γερμανική κυβέρνηση, το συμφωνηθέν μνημόνιο κατανόησης, το οποίο καθορίζει τι πρέπει να πετύχουν οι Έλληνες και το οποίο παραμένει σε ισχύ για μας, αποτελεί τη βάση για τη συνεργασία μας».

Πρόσθεσε δε, ότι καμία απόφαση δεν μπορεί να ληφθεί πριν ολοκληρώσει η τρόικα την έκθεσή της για την πορεία της χώρας.

Με δική του δήλωση στο Spiegel ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίτο Βεστερβέλε εμφανίσθηκε θετικός (υπό τις παραπάνω προϋποθέσεις, βεβαίως) στην επιμήκυνση, αποδίδοντας την καθυστέρηση του ελληνικού προγράμματος στο χρόνο που χάθηκε από τις δύο εκλογικές αναμετρήσεις.

Ταύτιση με... γραμμή Σαμαρά

Το σχόλιο του Γερμανού εκπροσώπου συνάδει απολύτως με την επιχειρηματολογία του κ. Σαμαρά, όπως μεταφέρεται –με επιμονή– τις τελευταίες ημέρες από το Μαξίμου: Ότι για να τεθεί θέμα επιμήκυνσης «ή οποιαδήποτε άλλη βελτίωση δανειακών όρων» , θα πρέπει πρώτα η χώρα να επανακτήσει την αξιοπιστία της προς δανειστές κι εταίρους. Και για να συμβεί αυτό, οφείλει να «κλείσει» το πακέτο μέτρων ύψους 11,5 δισ. ευρώ – δηλαδή να εγκριθεί σε κυβερνητικό επίπεδο και να ψηφισθεί από την Βουλή.

Κατά τις πληροφορίες δε, η ψήφιση θα πρέπει να γίνει πριν από τη Σύνοδο Κορυφής (14 Σεπτεμβρίου) ώστε μ΄ αυτό το όπλο ανά χείρας να μεταβεί στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός.

Η επιμονή του Βερολίνου, πάντως, στην τήρηση του μνημονίου («το οποίο παραμένει σε ισχύ για μας») εξανεμίζει ελπίδες για επαναδιαπραγμάτευση και δανειακών όρων, εκτός από την επιμήκυνση. Δεν είναι τυχαία η υπαναχώρηση της κυβέρνησης από τη δέσμευση για μείωση του ΦΠΑ στο χώρο της εστίασης «διότι δεν το επιτρέπουν τα οικονομικά δεδομένα».

Σύσκεψη αρχηγών ναι, αλλά μετά τα ραντεβού Σαμαρά

Κι επειδή στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και –κυρίως– της ΔΗΜΑΡ εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές αντιδράσεις για το περιεχόμενο του «πακέτου», ο κ. Σαμαράς δείχνει να προχωρά στην εξής κίνηση τακτικής: Να μη συγκαλέσει σύσκεψη κορυφής με τους Ευ. Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη πριν συναντηθεί με Γιούνκερ-Μέρκελ-Ολάντ, αλλά αμέσως μετά.

Ο λόγος; «Εάν αποσπάσει μία κατ΄ αρχήν δέσμευση για επιμήκυνση, θα είναι πολύ πιο εύκολο για τους δύο κυβερνητικούς συνεταίρους να κάμψουν τις αντιδράσεις βουλευτών τους και να φτάσει η κυβέρνηση στην ψηφοφορία στη Βουλή με τις λιγότερες δυνατές απώλειες». Κι αυτό διότι, όπως λένε, το «φως» της επιμήκυνσης στο βάθος του τούνελ θα δώσει την αίσθηση ότι μ΄ αυτό το σκληρό πακέτο μέτρων, μπαίνει «πάτος στο βαρέλι».

Εάν τελικά προκριθεί η ιδέα αυτή, να μη γίνει δηλαδή σύσκεψη κορυφής, ο κ. Σαμαρά «θα διαβουλευτεί» με τους άλλους δύο αρχηγούς τηλεφωνικώς ή μέσω των εκπροσώπων των τριών κομμάτων (Χρ.Λαζαρίδη, Κ.Σκανδαλίδη, Δ. Χατζησωκράτη) που έχουν αναλάβει τις άτυπες ενδοκυβερνητικές διαπραγματεύσεις.

Πηγή:www.capital.gr