30 Αυγούστου 2012

Πολύδωρας: Να γίνει συζήτηση στη Βουλή για τους μετακλητούς, να δούμε τι υπερασπίζεται ο καθένας... εγώ θα υπερασπιστώ την κόρη μου

Αντιδράσεις προκαλεί το αίτημα 16 βουλευτών της ΔΗΜΑΡ για κατάργηση των προνομίων πρώην πρωθυπουργών, προέδρων κομμάτων, αντιπροέδρων κυβερνήσεων και προέδρων Βουλής, καθώς και το αίτημα για δημοσιοποίηση των σχετικών στοιχείων από τη Βουλή.


Συνεργάτες του προέδρου της Βουλής τονίζουν ότι «όλα τα στοιχεία που ζητάνε οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ έχουν δημοσιοποιηθεί στους ετήσιους προϋπολογισμούς της Βουλής και θα ξανασυζητηθούν το Οκτώβριο με τον νέο προϋπολογισμό. Πέραν αυτού όλοι οι βουλευτές έχουν δικαίωμα ελεύθερης πρόσβασης στα στοιχεία και ο κ. Μεϊμαράκης έδωσε ήδη εντολή στις υπηρεσίες να συνδράμουν στα αιτήματα των βουλευτών».

Πάντως, σε ότι αφορά στους μετακλητούς υπαλλήλους, οι ίδιοι συνεργάτες σημείωναν ότι «ο αριθμός τους αυξομειώνεται και ενώ πέρσι ήταν 130 σήμερα ανέρχονται στους 93, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί και να αυξηθούν».

Η επιστολή των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ απασχόλησε και τη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, όπου ο Βύρων Πολύδωρας πρότεινε να συζητηθεί ανοιχτά το θέμα των προνομίων που έχουν πρώην και νυν μέλη του προεδρείου της Βουλής, κοινοβουλευτικές ομάδες, καθώς και πρώην πρωθυπουργοί. «Να συζητηθεί το θέμα στην ολομέλεια, να βρεθούμε όλοι ενώπιος ενώπιω της αλήθειας και να δούμε τι υπερασπίζεται ο καθένας», σχολίασε ο κ. Πολύδωρας.

Με τον κ. Πολύδωρα συμφώνησε και ο Απόστολος Κακλαμάνης, οποίος έκανε λόγο για προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων και αποπροσανατολισμού σημειώνοντας ότι «υπάρχουν 20-30 βουλευτές που περιφέρονται και ασχημονούν στα διάφορα παράθυρα της τηλεόρασης. Δεν μπορεί η Βουλή και όσοι είναι συνεπείς να κρίνονται από τα πρόσωπα αυτά. Δεν είναι δυνατόν να παραμένουμε εμείς απαθείς και το κοινοβούλιο αιχμάλωτο των εντυπώσεων που δημιουργούν τέτοια πρόσωπα».

Ωστόσο, σχολιάζοντας την πρόταση της ΔΗΜΑΡ για κατάθεση στοιχείων που αφορούν τον αριθμό των διορισμών στη Βουλή, ο πρώην πρόεδρος του κοινοβουλίου δήλωσε: «δεν δέχομαι το τσουβάλιασμα όλων μας. Στα 10,5 χρόνια που ήμουν πρόεδρος της Βουλής οι υπάλληλοι [...] ήταν 726 και φεύγοντας ήταν 840. Από εκεί και πέρα πόσοι είναι, πόσοι προσλήφθηκαν δεν ξέρω, ας κατατεθούν τα στοιχεία».

Αίσθηση πάντως προκάλεσε η αναφορά στην επιστολή των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ ότι ο εκάστοτε Πρόεδρος της Βουλής μπορεί να προσλαμβάνει, κατά παρέκκλιση των σχετικών διατάξεων και δίχως η απόφαση να δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, μέχρι και 64 άτομα διαφόρων ειδικοτήτων μεταξύ αυτών και 8 δημοσιογράφων.

Ωστόσο λίγο αργότερα στελέχη της ΔΗΜΑΡ παραδέχτηκαν ότι πρόκειται για λάθος και διευκρίνιζαν ότι οι εν λόγω 64 προσλήψεις έγινα άπαξ από το 1997 που ίσχυσε η σχετική ρύθμιση και τροποποιήθηκε το 2009.