30 Αυγούστου 2012

Έρευνες για υδρογονάνθρακες: Την άλλη εβδομάδα θα ξέρουμε

Στις αρχές Σεπτεμβρίου αναμένεται η κατακύρωση διαγωνισμού για τη διεξαγωγή των σεισμικών ερευνών στο Ιόνιο και -κυρίως- στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, όπου υπολογίζεται ότι τα κοιτάσματα έχουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Η διαγωνιστική τελείωσε στις 2 Μαρτίου με την κατάθεση προσφορών από οκτώ μεγάλες εταιρείες, και το εγχείρημα μπαίνει τώρα, μετά την αξιολόγηση των προσφορών από την αρμόδια Επιτροπή, στην τελική ευθεία.

Οι σεισμικές έρευνες αποτελούν σύγχρονη μέθοδο απεικόνισης του υπεδάφους για την εκτίμηση της πιθανότητας ύπαρξης εκμεταλλεύσιμων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων (πετρελαίου ή φυσικού αερίου). Θα αποτελέσουν, δηλαδή, τη βάση στη διεξαγωγή, το 2013, νέων διαγωνισμών για την παραχώρηση των περιοχών αυτών σε πετρελαϊκές έρευνες για περαιτέρω έρευνα και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων. Τότε και μόνο τότε, θα γνωρίζουμε, με σχετική ακρίβεια, το είδος, το μέγεθος, την ποιότητα και την αξία των κοιτασμάτων.

Στο πλαίσιο του διαγωνισμού για τις σεισμικές έρευνες, κατέθεσαν προσφορές οι εταιρίες, TGS-NOPEC GEOPHYSICAL COMPANY ASA, DOLPHIN GEOPHYSICAL, ION GEOPHYSICAL CORPORATION, SPEC PARTNERS LTD, CGGVERITAS, PETROLEUM GEO-SERVICES (PGS), SPECTRUM GEO LIMITED και FUGRO MULTICLIENT SERVICES AS).

Από αυτές προκρίθηκαν τέσσερις, οι οποίες πληρούσαν τα κριτήρια, και το τελικό αποτέλεσμα του διαγωνισμού αναμένεται να ανακοινωθεί τις προσεχείς ημέρες.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Ευ. Λιβιεράτος, έχει, ήδη, παραδώσει στον πρωθυπουργό, Α. Σαμαρά, το πόρισμα της αξιολόγησης των φακέλων και προσφορών που είχαν κατατεθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πιθανό, οι έρευνες να ανατεθούν σε περισσότερες από μία εταιρίες.

Σύμφωνα με τη διαδικασία που επέλεξε το ΥΠΕΚΑ, οι σεισμικές έρευνες θα γίνουν με δαπάνες των εταιριών, δηλαδή χωρίς επιβάρυνση του Δημοσίου και τα έσοδα θα προκύψουν από την πώληση των δεδομένων στις πετρελαϊκές εταιρίες, οι οποίες θα ενδιαφερθούν για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων.

Πηγές της πετρελαϊκής αγοράς ανέφεραν ότι οι πρόσφατες μεγάλες ανακαλύψεις υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο (Κύπρο και Ισραήλ) λειτουργούν θετικά για την προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα μας, στον τομέα της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων.

Σημειώνεται, ότι η διαδικασία των σεισμικών ερευνών είναι ξεχωριστή από το διαγωνισμό για έρευνες υδρογονανθράκων σε τρεις περιοχές της Δυτικής Ελλάδας (Ιωάννινα, Πατραϊκός Κόλπος και Κατάκολο), στο πλαίσιο του οποίου, επίσης, έχουν καταθέσει προσφορές, τον Ιούλιο, συνολικά από 11 εταιρίες, ελληνικές και ξένες.

(antinews, με πληροφορίες από ΑΜΠΕ)