17 Αυγούστου 2012

Θ. Σκορδάς: Σύντομα αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της ακρίβειας

Τη διαβεβαίωση ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα γίνουν ορατά τα αποτελέσματα της προσπάθειας που καταβάλει το υπουργείο Ανάπτυξης για συγκράτηση των τιμών έδωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Οι τιμές δεν παρουσιάζουν την πτωτική τάση που παρουσιάζουν τα εισοδήματα» αναγνώρισε ο υφυπουργός Ανάπτυξης.

Όπως είχε αναφέρει άλλη πρόσφατη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, το ΥΠΑΝ θα κινηθεί σε δυο άξονες, δηλαδή στην αντιμετώπιση των ρυθμιστικών εμποδίων και στο κομμάτι των παθογενειών.

«Μελετάμε στα ρυθμιστικά εμπόδια όλες τις Αγορανομικές Διατάξεις που έχουν εκδοθεί και όσες δεν έχουν λόγο ύπαρξης στη σημερινή εποχή, ενώ γίνεται και συστηματική δουλειά στο κομμάτι ελέγχου και εποπτείας» σχολίασε. Διευκρίνισε όμως ότι «κάναμε επί δεκαετίες μεγάλο λάθος πώς βλέπαμε την ανάπτυξη. Τη βλέπαμε από την πλευρά της ζήτησης πρέπει να πάμε στην πλευρά της παραγωγής και της δημιουργίας».

Την ίδια ώρα, η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) προειδοποιεί για τον κίνδυνο αυξήσεων σε βασικά είδη διατροφής και ζητά ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο, με επιστροφή στην εγχώρια καλλιέργεια και παραγωγή αγροτικών αγαθών και τροφίμων.

«Χτυπάμε μια μεγάλη καμπάνα για το μέλλον του ελληνικού εμπορίου" δήλωσε στο ΣΚΑΪ ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, Βασίλης Κορκίδης, ο οποίος ζήτησε την παρέμβαση της πολιτείας "για να μην εκμεταλλευτούν κάποιοι την κατάσταση».

Ταυτόχρονα ζήτησε το ελληνικό εμπόριο να στραφεί στην ελληνική παραγωγή προωθώντας στα ράφια τα ελληνικά προϊόντα χωρίς τους μεσάζοντες που αυξάνουν τις τιμές. Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ τόνισε επίσης πως πρέπει να μετατραπεί η κάθε παραγωγική εταιρεία σε μικροπαραγωγική εταιρεία εξαγωγής προϊόντων.

Η άνοδος των τιμων οφείλεται στην παρατεταμένη ξηρασία φέτος το καλοκαίρι που προκάλεσε ζημιές σε σιτηρά και καλαμπόκι.

Στο μεταξύ, αύξηση της παραγωγής και της ζήτησης στην εγχώρια αγορά κατέγραψαν το 2011 οι μεγαλύτερες ελληνικές βιομηχανίες τυποποίησης ρυζιού και οσπρίων, ενώ η ανοδική πορεία φαίνεται να συνεχίζεται και το 2012.

Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, η παραγωγή τυποποιημένου ρυζιού αυξήθηκε κατά 11,3%, ενώ ανοδικά κινήθηκε και η παραγωγή τυποποιημένων οσπρίων.