Τη «Σολωμόντεια» λύση στο θέμα της εφεδρείας αναζητά η κυβέρνηση ώστε να επανέλθει το μέτρο. Σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες εξετάζονται πλέον δύο σενάρια, λόγω των αντιρρήσεων που υπήρξαν μεταξύ των εταίρων.
Το πρώτο σενάριο προβλέπει ότι για όσους υπαχθούν στο νέου τύπου καθεστώς εφεδρείας θα καταβάλλεται το 60% του βασικού μισθού για μία τριετία. Μετά την παρέλευση της συγκεκριμένης περιόδου, οι υπάλληλοι θα αποχωρούν από το Δημόσιο. Το μέτρο δεν θα αφορά όσους υπαλλήλους έχουν προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ.
Παράλληλα, σχεδιάζεται να τεθούν σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας όλοι οι υπάλληλοι που έχουν υποπέσει σε πειθαρχικά παραπτώματα ή έχουν διαταχθεί ΕΔΕ εις βάρος τους. Επίσης, σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας εξετάζεται να τεθούν κατά προτεραιότητα οι υπάλληλοι οι οποίοι διαθέτουν περιορισμένα τυπικά προσόντα και απασχολούνται σε οργανισμούς και φορείς του Δημοσίου που συγχωνεύονται ή κλείνουν. Επιπλέον, το μέτρο θα αφορά και στους υπαλλήλους με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, καθώς και όσους είναι κοντά στον χρόνο σύνταξης.
Σύμφωνα με το δεύτερο σενάριο, εξετάζεται, εναλλακτικά, το ενδεχόμενο να εφαρμοστεί ένα καθεστώς «προσυνταξιοδοτικής ωρίμανσης», το οποίο θα προβλέπει την αποχώρηση από το Δημόσιο όλων όσοι βρίσκονται πολύ κοντά στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Στους υπαλλήλους αυτούς θα καταβάλλεται ένα ποσό κοντά στο 60% του βασικού μισθού ως «κίνητρο πρόωρης αποχώρησης».