01 Αυγούστου 2012

Τι οδήγησε στην αποπομπή Γ. Σπανουδάκη από τον ΟΠΑΠ και δεν πρόλαβε να χαρίσει κι άλλα στον Κόκκαλη;

του Νίκου Χρυσικόπουλου
Το χθεσινό τηλεφώνημα που δέχθηκε ο Γ. Σπανουδάκης δεν ήταν το πρώτο των τελευταίων ημερών από το υπουργείο Οικονομικών. Το περιεχόμενο όμως της συζήτησης ήταν εντελώς διαφορετικό: ο συνομιλητής στην άλλη άκρη της γραμμής τον ενημέρωνε ότι η κυβέρνηση ζητά την παραίτησή του από τη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΟΠΑΠ Α.Ε. Αν και όλες οι πληροφορίες αναφέρουν πως δεν δόθηκε καταφατική απάντηση, λίγοι θα μπορούσαν να προβλέψουν την τροπή των γεγονότων τις αμέσως επόμενες ώρες.


Η ανακοίνωση που έφθασε χθες το απόγευμα στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις των δημοσιογράφων ανέφερε πως, με απόφαση του υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα, επικεφαλής του Οργανισμού αναλαμβάνει ο οικονομολόγος κ. Κωνσταντίνος Λουρόπουλος.
«Σε επίπεδο αρχηγών»
Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών με τους οποίους επικοινώνησε το Capital.gr αργά χθες το βράδυ ανέφεραν πως επρόκειτο για απόφαση που ελήφθη σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών. Οι ίδιοι σημείωναν μάλιστα πως είχε ζητηθεί νωρίτερα η παραίτηση Σπανουδάκη, χωρίς ωστόσο ο τελευταίος να τη δίδει.

Σύμφωνα με όσα προκύπτουν από το ρεπορτάζ, τις τελευταίες ημέρες οι σχέσεις του υπουργείου Οικονομικών με τον Γ. Σπανουδάκη είχαν τεταθεί σε μεγάλο βαθμό. Αιτία, αναφέρουν πληροφορίες, η απόφαση της διοίκησης του Οργανισμού να προχωρήσει στη λήψη αποφάσεων για συνεργασία με συγκεκριμένους επιχειρηματικούς ομίλους σε σημαντικά ζητήματα όπως η επιλογή νέου τεχνολογικού παρόχου, η επέκταση των δραστηριοτήτων στο διαδίκτυο και η προμήθεια παιγνιομηχανημάτων, συμφωνίες αξίας δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Γνώστες του θέματος αναφέρουν πως πρόθεση του ΥΠΟΙΚ ήταν και παραμένει να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ χωρίς απολύτως καμία δέσμευση για τον υποψήφιο αγοραστή από τη σημερινή (και απερχόμενη, όπως έλεγαν) διοίκηση. Να εξασφαλιστεί, δηλαδή, ότι ο νέος ιδιοκτήτης του Οργανισμού θα έχει την ευχέρεια λήψης στρατηγικών αποφάσεων και όχι να βρεθεί προ τετελεσμένων και μάλιστα με πολυετείς συμβάσεις και ρήτρες «φωτιά». Με αυτό τον τρόπο, συμπλήρωναν, ο ΟΠΑΠ θα ήταν «δέσμιος» ειλημμένων αποφάσεων και το τίμημα για την πώλησή του θα μειώνονταν αισθητά. «Γιατί να μην αποφασίσει ο νέος μέτοχος του Οργανισμού, ο οποίος θα έχει καταβάλλει και μερικά εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, για τις νέες δραστηριότητες της εταιρείας, και να επιλέξει ο ίδιος με ποιες εταιρείες επιθυμεί να συνεργαστεί;», έλεγαν.

Σημειώνεται πως την τελευταία εβδομάδα το Δ.Σ. του ΟΠΑΠ έλαβε δύο στρατηγικές αποφάσεις: Πρώτον, την επιλογή της εταιρείας G2, του ιταλικού ομίλου Lottomatica, ως στρατηγικό εταίρο για την διάθεση των τυχερών παιχνιδιών του Οργανισμού μέσω του διαδικτύου. Δεύτερον, να προχωρήσει η διαγωνιστική διαδικασία για την επιλογή Τεχνολογικού Πάροχου του κεντρικού συστήματος λειτουργίας των 11 παιχνιδιών της εταιρείας, με την αποσφράγιση της οικονομικής προσφοράς της Intralot.

Και για τις δύο περιπτώσεις, ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν πως υπήρξε προσπάθεια από το ΥΠΟΙΚ, ακόμη και την ώρα της συνεδρίασης του Δ.Σ. του Οργανισμού, να μην παρθεί καμία απολύτως απόφαση για τα συγκεκριμένα θέματα. Είναι, δε, χαρακτηριστικό πως τις ημέρες μετά τις σχετικές ανακοινώσεις από πλευράς ΟΠΑΠ, συγκεκριμένοι επιχειρηματικοί όμιλοι είχαν ουσιαστικά προαναγγείλει την αποχώρηση Σπανουδάκη.

Από την πλευρά της διοίκησης του Οργανισμού, πάντως, γίνεται λόγος για διαδικασίες που είχαν ήδη δρομολογηθεί και ήταν προς γνώση της κυβέρνησης εδώ και μήνες. Τονίζουν, δε, πως έπειτα από την εξέλιξη αυτή θα υπάρξουν νέες καθυστερήσεις στην υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος της εταιρείας για το οποίο έχει ήδη δεσμεύσει σημαντικού ύψους κεφάλαια.
Έκπληξη
Η είδηση, πάντως, της παύσης του κ. Σπανουδάκη έκανε αμέσως τον κύκλο της αγοράς, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, προκαλώντας ποικίλλες αντιδράσεις.

Τον αρχικό αιφνιδιασμό, διαδέχθηκε ο προβληματισμός για την ίδια την απόφαση. Οι αρμόδιοι της ΟΠΑΠ ΑΕ για τις σχέσεις με τους θεσμικούς επενδυτές δέχθηκαν σωρεία ερωτημάτων για το κατά πόσον μια τέτοια αλλαγή διοίκησης σε έναν εισηγμένο στο Χρηματιστήριο όμιλο συνάδει με τις αρχές της εταιρικής διακυβέρνησης. Στελέχη της επενδυτικής κοινότητας σχεδόν εξαρχής εξέφρασαν ενστάσεις για το γεγονός ότι δεν υπήρξε αίτημα ή υποβολή παραίτησης προς το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, δεν συγκλήθηκε Δ.Σ., ούτε βέβαια γνωστοποιήθηκε στους μετόχους και το επενδυτικό κοινό η σύγκληση γενικής συνέλευσης με σχετικό θέμα προς συζήτηση.

Θεσμικοί παρατηρητές σημείωναν ένα ακόμη σημαντικό ζήτημα: στο πλαίσιο της ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού, το προς παραχώρηση ποσοστό ύψους 29% της ΟΠΑΠ ΑΕ έχει μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ. Το ελληνικό δημόσιο ελέγχει σήμερα άμεσα μόλις το 5% του Οργανισμού (από 34% πριν τη μεταβίβαση). Με το ΤΑΙΠΕΔ να παραμένει ακέφαλο καθώς ο πρώην διευθύνων σύμβουλος Κ. Μητρόπουλος έχει παραιτηθεί και τους νέους επικεφαλής κ.κ. Αθανασόπουλο και Εμίρη να μην έχουν αναλάβει τυπικά καθήκοντα (εκκρεμμεί ακρόαση και απόφαση από τη Βουλή), το Δ.Σ του Ταμείου /αποκρατικοποιήσεων δεν μπορεί να επικυρώνει αποφάσεις. Κατέληγαν, δε, πως η παύση Σπανουδάκη από το τιμόνι του ΟΠΑΠ, θυμίζει την περίπτωση «παραίτησης» Μητρόπουλου από το ΤΑΙΠΕΔ, μόνο που στην πρώτη περίπτωση πρόκειται για εισηγμένη εταιρεία

Είναι, πάντως, χαρακτηριστικό πως αργά χθες το βράδυ ξένοι θεσμικοί ζητούσαν λεπτομέρειες για την αιφνιδιαστική αυτή αλλαγή μάνατζμεντ στον Οργανισμό, χωρίς να λαμβάνουν επίσημη ενημέρωση, τη στιγμή που την ίδια ημέρα σε μεγάλα ειδησιογραφικά πρακτορεία, κυβερνητικοί αξιωματούχοι δήλωναν πως η κυβέρνηση θα επικεντρωθεί στην πώληση του ΟΠΑΠ ως μια από τις πρώτες αποκρατικοποιήσεις.
Ποιος είναι ο κ. Λουρόπουλος
Όσο για τον κ. Λουρόπουλο, ξεκίνησε την καριέρα του το 1979, στην Arthur Andersen ως ελεγκτής (auditor) και γρήγορα εντάχθηκε στον κλάδο των Συμβούλων Επιχειρήσεων, ενώ, όπως αναφέρεται στο βιογραφικό του στο διαδίκτυο, είναι ο κύριος μέτοχος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας E-ON INTEGRATION AE.

Στην προσωπική  του ιστοσελίδα σημειώνει ότι ήθελε να γίνει αρχαιολόγος αλλά σπούδασε οικονομικά και διοίκηση επιχειρήσεων. Έχει συνεργασθεί με μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις και οργανισμούς του δημόσιου τομέα στην Ελλάδα και το εξωτερικό.  Η κύρια ειδικότητά του είναι η πληροφορική, η οργάνωση των επιχειρησιακών διαδικασιών και η διαχείριση των αλλαγών (change management).

Στο βιογραφικό του αναφέρει ότι ήταν ο Project Leader στην πρώτη εγκατάσταση μεγάλου πακέτου εφαρμογών στην τότε μεγαλύτερη εταιρία της χώρας, την Πειραϊκή Πατραϊκή το έτος 1981, που όπως σημειώνει θεωρείται ακόμη ως ένα από τα μεγαλύτερα έργα πληροφορικής στην Ελλάδα. Έχει προτείνει λύσεις σε έργα αναδιοργάνωσης για την Κεντρική Τράπεζα της Ρουμανίας, το Τμήμα Πληροφορικής της Κυπριακής Δημοκρατίας, το Υπουργείο Εσωτερικών της Ελλάδος, το Δημαρχείο της πόλεως της Κωνσταντινούπολης, την Τράπεζα Banco di Roma στην Ιταλία, την Τράπεζα Standard and Chartered στην Βρετανία, στον ΟΤΕ, την Άλφα Bank, την Δέλτα Βιομηχανία Γάλακτος, την εταιρία Michelin στην Ιταλία, και δεκάδες άλλες δημόσιες και ιδιωτικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες.

Αρθρογραφεί καθημερινά στην οικονομική εφημερίδα ΕΞΠΡΕΣ, ενώ προ διετίας κυκλοφόρησε το βιβλίο του «Κατά Λαιστρυγόνων – Το επιχειρηματικό μανιφέστο κατά της οικονομικής κρίσης»...


Πηγή:www.capital.gr