30 Αυγούστου 2012

Ανοίγει ο δρόμος για επανεκλογή Merkel - Κάνει πίσω ο ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος Sigmar Gabriel

Σήμα ότι δεν θα διεκδικήσει το χρίσμα ώστε να είναι υποψήφιος για την Καγκελαρία απέναντι στην Angela Merkel, έστειλε σήμερα ο ισχυρός πολιτικός της αντίπαλος Sigmar Gabriel, ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD), ανοίγοντας το δρόμο για την επανεκλογή Merkel.

Ο Sigmar Gabriel έστειλε σήμα υπαναχώρησής, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, καθώς δήλωσε στο περιοδικό Stern ότι η γέννηση του παιδιού σημαίνει ότι από εδώ και πέρα θα εργάζεται λιγότερο.

Ο αγώνας του να είναι υποψήφιος του κόμματος ώστε να σταθεί απέναντι στην Καγκελάριο στις εκλογές του επόμενου Σεπτεμβρίου, έχει επισκιάσει την κάλυψη του SPD από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης φέτος, αν μη τι άλλο επειδή δεν υπάρχει ένας προφανής υποψήφιος.

Στις περισσότερες δημοσκοπήσεις οι Σοδιαλδημοκράτες του Sigmar Gabriel βρίσκονται πίσω από το CDU της Angela Merkel τουλάχιστον κατά δέκα μονάδες. Το SPD έχει παλέψει πολύ για να παρουσιάσει τις διαφορετικές πολιτικές του σε σχέση με το κυβερνών κόμμα, τόσο όσον αφορά την κρίση χρέους στην ευρωζώνη, όσο και στα εσωτερικά ζητήματα.

Οι πιθανότεροι υποψήφιοι για το χρίσμα είναι τρεις, συμπεριλαμβανομένου του 52χρονου ηγέτη του SPD, Sigmar Gabriel, πρώην υπουργού Περιβάλλοντος, ο οποίος θεωρείται αγωνιστής, ωστόσο πολλοί εκτιμούν ότι είναι πολύ άστατος για να ηγηθεί της χώρας και η δημοφιλία του παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

O Gabriel δήλωσε ξεκάθαρα ότι θα κάνει στην άκρη αν αποκτήσει την εντύπωση ότι κάποιος άλλος είναι πιο κατάλληλος υποψήφιος για να διεκδικήσει την Καγκελαρία απέναντι στην Merkel.

Αν τελικά αποχωρήσει από τη διεκδίκηση του χρίσματος, τότε οι δύο επικρατέστεροι υποψήφιοι είναι πρώην υπουργοί της μεγάλης κυβέρνησης συνασπισμού Merkel από το 2005 έως το 2009.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Peer Steinbrueck, δεν τυγχνάνει ιδιαίτερης συμπάθειας από την αριστερή πτέρυγα του κόμματος και κάποιοι αναλυτές έχουν αποκλείσει την πιθανότητα να είναι υποψήφιος.

Αυτό σημαίνει ότι επικρατέστερος υποψήφιος είναι ο Frank-Walter Steinmeier, πρώην υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος φαίνεται πως είναι ο πιο δημοφιλής εκ των τριών. Ωστόσο η προϊστορία δεν του δίνει και πολλές ελπίδες. Το 2009 ήταν αντίπαλος της Merkel και κατέγραψε τα χειρότερα ποσοστά για το SPD από τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, συγκεντρώνοντας το 23%.

Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι το συντηρητικό μπλοκ της Merkel θα είναι το πιο ισχυρό κόμμα στις εκλογές της επόμενης χρονιάς, αλλά στο τέλος θα σχηματίσει κυβέρνηση με το SPD.

www.bankingnews.gr