17 Αυγούστου 2012

Συνελήφθη ο Γκάρι Κασπάροφ έξω από το δικαστήριο για τις Pussy Riot

Ο διάσημος ρώσος σκακιστής Γκάρι Κασπάροφ είναι ένα από τα 20 άτομα που συνελήφθησαν έξω από το δικαστήριο στη Μόσχα λίγο μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας για τα τρία μέλη του γυναικείου πανκ συγκροτήματος Pussy Riot.

Μαλιστα ο Κασπάροφ αντιστάθηκε στους ανδρες των δυνάμεων ασφαλείας και φερεται να... δάγκωσε το χέρι ενός εξ αυτών, με αποτέλεσμα ο αστυνομικός να μεταφερθεί στο νοσοκομείο!

Μετα την αναγγελία της απόφασης του δικαστηρίου, που βρήκε τα τρία μέλη της μπάντας ένοχα για «χουλιγκανισμό υποκινούμενο από θρησκευτικό μίσος» και τις καταδίκασε, σημειώθηκαν εκτεταμένα επεισόδια έξω από το δικαστικό μέγαρο, με αποτέλεσμα η ρωσική Αστυνομία να προβεί σε συλλήψεις 20 ατόμων, ένας από τους οποίους ειναι και ο 49χρονος σκακιστής.

«Δεν κατάλαβα ότι με συνέλαβαν, γιατί εκείνη την ωρα έδινα συνέντευξη σε έναν δημοσιογράφο», δήλωσε μετά τη σύλληψή του ο Κασπάροφ στο πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφαξ, καταγγέλλοντας πως «όταν με έβαλαν στη κλούβα της αστυνομίας, κάποιοι αστυνομικοί με ξυλοκόπησαν». Στον παγκόσμιο πρωταθλητή του ζατρικίου δεν έχουν απαγγελθεί ακόμη καταγγελίες, κάτι που αναμένεται να συμβεί εντός της ημέρας.

Οι τρεις γυναίκες μέλη των Pussy Riot καταδικάστηκαν σε δύο χρόνια φυλάκισης, έξι μήνες έπειτα από την πολύκροτη συναυλία τους μέσα σε καθεδρικό ναό της Μόσχας, όταν έπαιξαν ένα τραγούδι με στίχους κατά του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η δίκη έχει εκθέσει διεθνώς τον Πούτιν, με τις τρεις μουσικούς να έχουν τη συμπαράσταση της διεθνούς καλλιτεχνικής κοινότητας αλλά και της Διεθνούς Αμνηστίας, η οποία επέδωσε χθες στην πρεσβεία της Ρωσίας στο Λονδίνο επιστολή διαμαρτυρίας για τη δίκη, ενώ για σήμερα διάφορες οργανώσεις έχουν σχεδιάσει εκδηλώσεις συμπαράστασης προς τις Pussy Riot στη Νέα Υόρκη, στο Παρίσι, στο Λονδίνο και αλλού.