30 Αυγούστου 2012

TT: Εκτός διαπραγμάτευσης η μετοχή-Λόγω έκτακτων δυσμενών συνθηκών το ΤΤ δεν δύναται να ανακοινώσει αποτελέσματα για το 2011


Λόγω έκτακτων δυσμενών συνθηκών το ΤΤ δεν δύναται να ανακοινώσει  αποτελέσματα  για το 2011 - Εκτός διαπραγμάτευσης η  μετοχή  στο ΧΑ - Προκρίνεται η  λύση της προσωρινής αναμονής  - Στα 3,7 δισ η ζημία για το 2011 και -2,3 δισ τα κεφάλαια
Λόγω εκτάκτων δυσμενών συνθηκών το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο δεν μπορεί και δεν θα ανακοινώσει αύριο τελικά αποτελέσματα χρήσης 2011. Η διοίκηση του ΤΤ σε συνεργασία με την ΤτΕ και το ΥΠΟΙΚ αποφάσισαν να αναβάλλουν τις ανακοινώσεις επικαλούμενοι ανωτέρα βία. Η μετοχή τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης.
Στο Υπουργείο Οικονομικών αλλά και στην ΕΚ και στις αρμόδιες αρχές κατάλλαβαν το λάθος να υποχρεώσουν τώρα το ΤΤ να ανακοινώσει αποτελέσματα χρήσης 2011 όταν δεν υπάρχει ακόμη λύση για την ανακεφαλαιοποίηση του.
Επειδή λοιπόν ανεκυψε μείζον θέμα αποφασίστηκε ότι αποτελέσματα δεν μπορούν να ανακοινωθούν επειδή απλά το ΤΤ δεν μπορεί να ανακοινώσει αποτελέσματα. Λόγοι ανωτέρας βίας.
Σε επίσημη ανακοίνωση του το ΤΤ αναφέρει...
Κατόπιν σχετικού ερωτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και εξ αφορμής δημοσιευμάτων  στον έντυπο τύπο, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο γνωρίζει προς τους μετόχους, το επενδυτικό κοινό και κάθε ενδιαφερόμενο, ότι η δημοσίευση της «Ετήσιας Οικονομικής Έκθεσης της Τράπεζας και του Ομίλου για τη χρήση του έτους 2011», εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας δεν είναι δυνατή, λόγω εξαιρετικώς δυσμενών συνθηκών.
Νωρίτερα το www.bankingnews.gr σημείωνε....την λύση της προσωρινής αναμονής προκρίνουν θεσμικές αρχές και υπουργείο Οικονομικών για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
Μετά το χθεσινή πληροφορία που μετέδωσε πρώτο το www.bankingnews.gr ότι η έχει δοθεί εντολή να ανακοινωθούν αύριο το απόγευμα  31 Αυγούστου τα αποτελέσματα χρήσης 2011 υπήρξε μια μεγάλη αναστάτωση καθώς διαφάνηκε ότι υπάρχει λύση για το ΤΤ.
Οι φήμες ότι θα σπάσει σε good και bad bank το ΤΤ εντός του σαββατοκύριακου διαψεύδονται κατηγορηματικά από αρμόδιες θεσμικές αρχές.
Όμως το ΤΧΣ δεν έχει κεφάλαια να ανακεφαλαιοποίησει το ΤΤ αλλά και η πώληση είναι αδύνατη γιατί η τράπεζα που θα εξαγοράσει το Ταμιευτήριο θα χρειαστεί εκ νέου ανακεφαλαιοποίηση τουλάχιστον 1 δις ευρώ για να επανέλθει το tier 1 στο 8%.
Τι ακριβώς συμβαίνει γιατί επισπεύδονται τα αποτελέσματα χωρίς να έχει υπάρξει λύση για το ΤΤ όταν θα μπορούσε να ανοίξει το θέμα έως τις 10 Οκτωβρίου;
Ο υπουργός Οικονομικών Γ Στουρνάρας ήθελε με αφορμή την έλευση της Τρόικα να δείξει ότι ανοίγει ζητήματα αλλά και ταυτόχρονα λόγω των αντικειμενικών δυσκολιών που υπάρχουν να υποχρεώσει την Τρόικα να πάρει θέση.
Είναι ξεκάθαρο ότι η λύση που προκρίνεται για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο είναι «η λύση της προσωρινής αναμονής» για 3 βασικούς στρατηγικούς λόγους
1)Γιατί απλά δεν υπάρχουν κεφάλαια στο ΤΧΣ.
Απευθείας ανακεφαλαιοποίηση δεν μπορεί να υπάρξει ακόμη και αν η Τρόικα δεχόταν τέτοια λύση ελλείψει κεφαλαίων στο ΤΧΣ.
Το ΤΧΣ αναμένει την επόμενη δόση των 31,5 δις για να πάρει τα 25 δις που τις αναλογούν για να ολοκληρώσει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Ακόμη και αν επωλείτο το ΤΤ πάλι θα υπήρχε αντικειμενικό πρόβλημα γιατί η τράπεζα που θα την εξαγόραζε θα έπρεπε να ανακεφαλαιοποιηθεί εκ νέου καθώς το tier 1 θα υποχωρούσε κάτω από 8%.
2)Ο δεύτερος και σημαντικός λόγος είναι ότι οι δυνητικοί ενδιαφερόμενοι για το ΤΤ είναι πραγματικοί ενδιαφερόμενοι για την Emporiki bank.
Εθνική, Eurobank και Alpha βρίσκονται σε διαδικασία διεκδίκησης της Emporiki θα ήταν ατόπημα να βγει η πώληση του ΤΤ τώρα πριν κλείσει η Emporiki γιατί απλά θα έμενε στα αζήτητα
Οι θεσμικοί φορείς και το ΥΠΟΙΚ θέλουν να κλείσει η Emporiki ώστε οι τράπεζες που θα μείνουν εκτός να διεκδικήσουν το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
3)Δεν έχει ξεκαθαρίσει αν θα σπάσει σε good bad bank ή θα πωληθεί απευθείας.
Δηλαδή ουσιαστικά δεν έχει ξεκαθαρίσει αν θα πρέπει να πωληθεί ως έχει ελλείψει πραγματικών δραστηριοτήτων bad ή να σπάσει ώστε να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα των εργαζομένων που αποτελούν και τις «θεωρητικά bad δραστηριότητες του ΤΤ».

Τι ζημίες θα ανακοινώσει το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο;
Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο τι ζημίες θα ανακοινώσει;
Με βάση ασφαλείς πληροφορίες οι ζημίες θα φθάσουν τα 3,67 δις ευρώ για την χρήση 2011.
Οι ζημίες αυτές όχι απλά μηδενίζουν τα κεφάλαια καθιστούν αρνητική την καθαρή θέση. Το ΤΤ θα έχει αρνητικά ίδια κεφάλαια -2,34 δις ευρώ καθώς το σημερινό μετοχικό κεφάλαιο - προσοχή μετοχικό όχι ίδια κεφάλαια - είναι 1,28 δισ μαζί με τις προνομιούχες μετοχές.
Να σημειωθεί ότι αφαιρούνται από τα αποτελέσματα και περίπου 210 εκατ ευρώ που είναι αναβαλλόμενος και λοιποί φόροι.
Για να ανακεφαλαιοποιηθεί το ΤΤ θα χρειαστεί περίπου 3,3 με 3,5 δις ευρώ νέα κεφάλαια από το ΤΧΣ με στόχο 10% core tier 1.
Το ΤΤ εκ των πραγμάτων θα τεθεί εκτός χρηματιστηριακής διαπραγμάτευσης από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Ωστόσο θα πρέπει άμεσα να υπάρξει δεσμευτική παρέμβαση του υπουργείου Οικονομικών και της Τράπεζας της Ελλάδος.
Το υπουργείο Οικονομικών θα ανακοινώσει ότι δεσμεύεται να βρει λύση ανακεφαλαιοποίησης και η Τράπεζα της Ελλάδος θα δεσμευθεί ότι θα συνεχίζει να παράσχει ρευστότητα στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Εκτός διαπραγμάτευσης στο ΧΑ η μετοχή
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα θέσει εκτός διαπραγμάτευσης στο ΧΑ την μετοχή του ΤΤ από την ερχόμενη Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου λόγω κεφαλαιακής ανεπάρκειας.
Δεν χάνουν τις μετοχές τους οι μέτοχοι αν δεν επιλεγεί η λύση της good και bad bank.
Το μείζον ζήτημα είναι πως θα κινηθούν οι 70 χιλιάδες μέτοχοι που ελέγχουν το 55% του μετοχικού κεφαλαίου του ΤΤ.
Οι 70 χιλ ιδιώτες μέτοχοι του ΤΤ θα πρέπει να προστατευθούν.
Από την μια ενώ θέλουν να σπάσουν το ΤΤ σε bad και good bank για να αλλάξουν όλες τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων από την άλλη αν χτυπήσουν τόσο «ανέντιμα» 70 χιλ μετόχους που ελέγχουν το 55% του ΤΤ θα είναι μεγάλο τραπεζικό λάθος που θα πλήξει τον χρηματιστηριακό θεσμό και θα άρει την εμπιστοσύνη των επενδυτών από τις μετοχές των τραπεζών.
Θα ήταν καταστροφική εξέλιξη με μεγάλες συνέπειες.

Ποιες οι 3 λύσεις που θα προτείνει το ΥΠΟΙΚ και η ΤτΕ στην Τρόικα

Με βάση πληροφορίες έχουν εξεταστεί και θα προταθούν στην Τρόικα που καταφθάνει προσεχώς στην Ελλάδα 3 προτάσεις για το ΤΤ.
Λύση πρώτη – Να ανακεφαλαιοποιηθεί από το ΤΧΣ όταν θα διαθέτει κεφάλαια.
Λύση δεύτερη – Να πωληθεί ως έχει άμεσα, να υπάρξει άμεσα διαγωνισμός
Λύση τρίτη-  Να σπάσει σε good και bad bank ώστε να πωληθεί ευκολότερα.

Τα 2 στάδια

Στο πρώτο στάδιο θα επιχειρηθεί να πωληθεί το ΤΤ απευθείας σε κάποια συστημική τράπεζα αλλά μετά την ολοκλήρωση της πώλησης της Emporiki και κοντά στην περίοδο εκταμίευσης της επόμενης δόσης ώστε να έχει κεφάλαια το ΤΧΣ.
Η λύση της απευθείας πώλησης του Ταχυδρομικού  Ταμιευτήριου ώστε να προστατευθούν οι ιδιώτες μέτοχοι που ελέγχουν το 55% του μετοχικού κεφαλαίου θα αποτελέσει το πρώτο στάδιο του σχεδίου. Με βάση το πρώτο στάδιο του σχεδίου
1)Θα προστατευθεί ο μέτοχος πλειοψηφίας του ΤΤ που είναι ιδιώτες καθώς ελέγχουν το 55%. Το ελληνικό δημόσιο ελέγχει άμεσα 34% και έμμεσα 10% μέσω των ΕΛΤΑ.
2)Θα προστατευθεί ο εργαζόμενος. Υπήρχαν σκέψεις να σπάσει σε good και bad bank το ΤΤ λόγω εργαζομένων για να μπορέσει η τράπεζα που θα εξαγοράσει το ΤΤ να σπάσει τις συμβάσεις εργασίας.
Όμως οι εργαζόμενοι θα πρέπει να κατανοήσουν ότι η τράπεζα που θα εξαγοράσει το ΤΤ θα επιβάλλει τις επιχειρησιακές συμβάσεις εργασίας.
Ένα επίσης ενδιαφέρον στοιχείο που πρέπει να αναφερθεί είναι ότι το ΤΧΣ θα μπλοκάρει οποιαδήποτε σχέδιο συστημικής τράπεζας η οποία έχει εξαγοράσει άλλη μη συστημική και επιδιώξει να εμπλακεί και στην διεκδίκηση του ΤΤ.
Π.χ. αν μια τράπεζα από Εθνική, Alpha, Eurobank εξαγοράσει την Emporiki δεν θα μπορεί να εμπλακεί στην διαδικασία ιδιωτικοποίησης του ΤΤ καθώς το ΤΧΣ θα μπλοκάρει την συμμετοχή της.

Αν αποτύχει η πώληση έρχεται το good και bad bank

Είναι γεγονός ότι η  διάσπαση σε καλή και κακή τράπεζα συμφέρει τους επίδοξους μνηστήρες.
Το good TT θα πωληθεί και οι εργαζόμενοι θα υπογράψουν νέες συμβάσεις εργασίας, τα ομόλογα θα αποτιμηθούν σε αγοραίες τιμές ενώ ότι κακώς κείμενο υπάρξει θα πάει στο bad bank ΤΤ.
Τι συμφέρει μια ελληνική τράπεζα να αγοράσει το ΤΤ όπως είναι ή διασπασμένο σε good και bad bank;
Όλοι οι ενδιαφερόμενοι θέλουν το ΤΤ διασπασμένο αυτό είναι η αλήθεια….
Όμως το βασικό πρόβλημα που φαίνεται να εμποδίζει την διάσπαση σε good και bad bank του ΤΤ είναι «τι θα πρέπει να περιλαμβάνει;»
Με  βάση τα υφιστάμενα στοιχεία ενεργητικού το ΤΤ έχει ελάχιστα bad στοιχεία και ως εκ τούτου δεν θα μπορούσε να στοιχειοθετηθεί διάσπαση σε καλή και κακή τράπεζα.
Π.χ. η TBank συγχωνεύθηκε με το ΤΤ έχοντας πρώτα εξυγιανθεί. Μάλιστα το ΤΕΚΕ έχει καλύψει το funding gap του ενεργητικού της TBank με 700 εκατ. Άρα η TBank εξυγιάνθηκε και δεν μπορεί να χαρακτηριστεί bad bank.
Έψαξαν λοιπόν και δεν βρήκαν.
Όμως φαίνεται μπορεί να μην βρήκαν αλλά προσπαθούν να εφεύρουν bad bank δραστηριότητα στο ΤΤ.
Ποια είναι η bad bank δραστηριότητα που ανακάλυψαν;
Τους εργαζόμενους.
Κατά πληροφορίες που δεν αμφισβητούνται για την αξιοπιστία τους «οι εργαζόμενοι θεωρούνται στο ΤΤ ότι είναι και καλοπληρωμένοι, δημοσιοϋπαλληλικού χαρακτήρα και με περιορισμένη τραπεζική γνώση και εμπειρία άρα θα μπορούσαν να αποτελέσουν αφορμή να σπάσει το ΤΤ σε καλή και κακή τράπεζα» (Δεν συμφωνούμε με την άποψη αυτή αλλά αυτό αναφέρεται….)
Όμως αν σπάσει σε good και bad θα χάσουν οι μέτοχοι τα χρήματα τους εξέλιξη που είναι ηθικά ανέντιμη αν σκεφθεί κανείς ότι το 55% των μετοχών του ΤΤ το κατέχουν ιδιώτες δηλαδή είναι η πλειοψηφία.
Για τους εργαζομένους το εύλογο είναι να υπάρξει  αλλαγή του υφιστάμενου εργασιακού καθεστώτος με ανάλογες συμβάσεις με την τράπεζα που θα εξαγοράσει το ΤΤ, υπό την αίρεση ότι κανείς δεν θα απολυθεί.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr