09 Σεπτεμβρίου 2012

Ενστάσεις της Τρόικα για 2 δις στο πακέτο μέτρων των 11,5 δις

Ολοκληρώθηκε το κρίσιμο ραντεβού του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα με τους εκπροσώπους των δανειστών, Πωλ Τόμσεν, Κλάους Μαζούχ και Ματία Μορς να εκφράζουν τις αντιρρήσεις τους ως προς το σχεδιαζόμενο πακέτο μέτρων των 11,5 δισ.

Στη συνάντηση ο κ. Στουρνάρας, παρουσίασε στην Τρόικα το σχέδιο της κυβέρνησης για τις περικοπές, το οποίο περιλαμβάνει εναλλακτικά σενάρια μέτρων που φθάνουν στα 17 δισ. ευρώ και αυτό γιατί η ελληνική πλευρά θέλει να αποφύγει να βρεθεί μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις, δηλαδή να απορρίψουν οι εκπρόσωποι των δανειστών κάποια από τα προτεινόμενα μέτρα.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, στη δίωρη συνάντηση, η Τρόικα εξέφρασε τις ενστάσεις της για ορισμένα από τα μέτρα. Όπως ανέφερε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, «υπήρξαν αναμενόμενες ενστάσεις για ορισμένα μέτρα. Δεν τα καταλαβαίνουν και θέλουν να τα εξειδικεύσουμε». Ωστόσο κατέστη σαφές ότι ακόμα και αν αυτά εξειδικευθούν η έγκρισή τους δεν είναι δεδομένη.

Παράλληλα, άλλος ανώτερος παράγοντας του οικονομικού επιτελείου ανέφερε ότι, ουσιαστικά, η Τρόικα δεν δέχεται να εγγραφούν στο πακέτο των μέτρων έσοδα από φοροδιαφυγή, επισημαίνοντας ότι «πρέπει πρώτα να αποδείξουμε πως μπορούμε να είμαστε αποτελεσματικοί, μέσα από σταδιακή αύξηση των εσόδων».

Τόσο οι δανειστές μας όσο και το οικονομικό επιτελείο δεν έκρυψαν την ικανοποίησή τους για τη συνάντηση. Χαρακτηριστικά ο Πωλ Τόμσεν ανέφερε πως «ήταν μια καλή συνάντηση», ενώ ο Κλάους Μαζούχ σημείωσε πως «δουλεύουμε μέρα νύχτα».

Οι τεχνοκράτες φαίνεται πως έχουν «κόψει» πάνω από 2 δισ. ευρώ από τις προβλέψεις της κυβέρνησης όσον αφορά τα έσοδα από τη φοροδιαφυγή για την περίοδο 2013-2014, κάτι που πιθανόν να οδηγήσει σε νέες περικοπές ή φορολογικές αυξήσεις.

Το κρίσιμο πλέον είναι η συνεδρίαση των τριών πολιτικών αρχηγών, όπου και θα αποφασιστεί η τελική κυβερνητική στρατηγική. Κατά την άφιξή του στο Μέγαρο Μαξίμου ο κ. Στουρνάρας αναμένεται να παραδώσει στους αρχηγούς τις επισημάνσεις της Τρόικα ως προς την αποδοτικότητα των σχεδιαζόμενων μέτρων. Εκεί θα μελετηθούν και οι εναλλακτικές δυνατότητες που έχει το οικονομικό επιτελείο προκειμένου το πακέτο να θεωρηθεί αφενός εφαρμόσιμο και αφετέρου αξιόπιστο από τους εταίρους μας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός θα δεχθεί τη Δευτέρα στο Μέγαρο Μαξίμου τους κυρίους Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς ενώ την Τρίτη θα μεταβεί στην έδρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη Φραγκφούρτη προκειμένου να ενημερώσει τον διοικητή της Τράπεζας Μάριο Ντράγκι για το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης.
Εάν όλα πάνε κατ' ευχήν και η Τρόικα αποδεχθεί τις ελληνικές προτάσεις θα συντάξει την έκθεσή της, η οποία θα κατατεθεί στο Eurogroup που θα λάβει χώρα την επόμενη εβδομάδα στη Λευκωσία, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ωστόσο σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ η δημοσιοποίηση της έκθεσης μπορεί να καθυστερήσει έως και το Νοέμβριο μεταθέτοντας έτσι τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το τέλος του φθινοπώρου.

iefimerida.gr