25 Σεπτεμβρίου 2012

Για το 2014 μεταφέρεται το "έσοδα μείον έξοδα για όλους"

Του Σπύρου Δημητρέλη

Πίσω πηγαίνει για τουλάχιστον έναν χρόνο η εφαρμογή του συστήματος έσοδα μείον έξοδα για όλους τους φορολογούμενους. Οι αρχικοί σχεδιασμοί του υπουργείου Οικονομικών για «αμερικανοποίηση» του τρόπου φορολόγησης του εισοδήματος φυσικών προσώπων σκοντάφτει προς το παρόν στην έλλειψη υποδομών αλλά και στον περιορισμένο βαθμό χρήσης πλαστικού χρήματος στην αγορά.

Στελέχη του ΥΠΟΙΚ σημειώνουν ότι το φορολογικό σύστημα θα απλοποιηθεί δραστικά και θα απελευθερωθούν σημαντικοί ανθρώπινοι πόροι για τη διενέργεια φορολογικών ελέγχων αν καθιερωθεί ένα σύστημα αναγνώρισης όλων των δαπανών των φορολογούμενων. «Κάθε απόδειξη να μετράει και να μειώνει αντίστοιχα το φορολογητέο εισόδημα του φορολογούμενου», λέει υπηρεσιακό στέλεχος του ΥΠΟΙΚ. «Παράλληλα, από την καθιέρωση αυτού του συστήματος όλοι οι φορολογούμενοι θα έχουν ένα σημαντικό κίνητρο προκειμένου να ζητούν αποδείξεις για όλες τις δαπάνες τους».

Εφόσον καθιερωθεί αυτό το σύστημα αναμένεται μια σημαντική αύξηση των εσόδων από την έμμεση φορολογία, κυρίως το Φόρο Προστιθέμενης Αξίας, λόγω της μαζικής έκδοσης αποδείξεων ενώ θα αυξηθούν και τα δηλούμενα εισοδήματα των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων που θα οδηγήσει σε αύξηση και των εσόδων από το φόρο εισοδήματος.

Ωστόσο, το συγκεκριμένο σύστημα έχει ένα μεγάλο μειονέκτημα. Απαιτεί υποδομή προκειμένου να εφαρμοστεί αποτελεσματικά και αξιόπιστα. «Φανταστείτε οι φορολογούμενοι να δηλώνουν μαζικά φουσκωμένες τις δαπάνες τους προκειμένου να γλιτώσουν φόρους», λένε στο ΥΠΟΙΚ και θυμίζουν αυτό που έγινε το 2011 με τις αποδείξεις και τις πολύ μεγάλες επιστροφές φόρων. «Ουσιαστικός έλεγχος στις αποδείξεις που δήλωσαν οι φορολογούμενοι δεν έγινε διότι δεν μπορούσε να γίνει. Στις εφορίες δημιουργήθηκαν βουνά από αποδείξεις χωρίς να υπάρχει η υποδομή και το απαιτούμενο ανθρώπινο δυναμικό για να κάνει πραγματικό έλεγχο», λένε τα ίδια στελέχη.

Τα πράγματα, ωστόσο, θα ήταν πολύ διαφορετικά αν οι συναλλαγές των φορολογούμενων καταγράφονταν και περιοριζόταν δραστικά η χρήση μετρητών στις συναλλαγές. Αυτό θα μπορούσε να γίνει με την παροχή κινήτρων στους φορολογούμενους με τη μορφή της φοροέκπτωσης για την χρήση πλαστικού χρήματος (π.χ. πιστωτική ή χρεωστική) και την υποχρεωτική εγκατάσταση τερματικών ηλεκτρονικών πληρωμών (POS) σε όλες τις επιχειρήσεις και από όλους τους επαγγελματίες που συναλλάσσονται με πολίτες (π.χ. γιατροί, δικηγόροι). Επίσης, όπως σημειώνουν στελέχη του ΥΠΟΙΚ, θα πρέπει να μειωθεί δραστικά και το όριο ποσού πάνω από το οποίο είναι υποχρεωτικό μια συναλλαγή να γίνει με τραπεζικό μέσο (κάρτα, επιταγή, κατάθεση κλπ). Σήμερα το όριο είναι 1.500 ευρώ και θα μπορούσε να μειωθεί ακόμη και κάτω από τα 300 ευρώ.

Με δεδομένο ότι απαιτείται χρόνος αλλά και η εκπόνηση ενός ειδικού σχεδίου για να εφαρμοστούν όλα τα παραπάνω, η καθιέρωση του συστήματος έσοδα μείον έξοδα για όλους τους φορολογούμενους αναμένεται να γίνει από τη χρήση 2014. Για το 2013 έχει προγραμματισθεί η καθιέρωση του ενιαίου συντελεστή φορολόγησης 30% για επαγγελματίες και κάθε είδος επιχείρησης.

spiros.dimitrelis@capital.gr


Πηγή:www.capital.gr