07 Σεπτεμβρίου 2012

Οι Γερμανοί μετρήθηκαν και το 30% αποδείχθηκαν "μαλάκ@@"

Η πλειονότητα των Γερμανών τάσσεται εναντίον των σχεδίων "διάσωσης" των οικονομιών κρατών της ευρωζώνης, περιλαμβανομένης της αγοράς δημόσιου χρέους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και τον μελλοντικό Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ), σύμφωνα με δύο έρευνες τα αποτελέσματα των οποίων δημοσιεύθηκαν σήμερα. Ωστόσο ένα τεράστιο ποσοστό (αναλογικά με την προπαγάνδα που δέχονται από την Bild που αναπαράγει τις παπαριές των εδώ ηλιθίων) θεωρεί ότι η Ελλάδα πρέπει να μείνει στο ευρώ.

Καθώς την Τετάρτη το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας αναμένεται να λάβει μια πολυαναμενόμενη απόφαση για τις προσφυγές εναντίον της επικύρωσης του ΕΜΣ, το 54% των Γερμανών πολιτών που ερωτήθηκαν σχετικά εξέφρασε την ελπίδα ότι θα δικαιώσει αυτούς οι οποίοι αντιτίθενται σε αυτήν, σύμφωνα με έρευνα της YouGov για το Γερμανικό Πρακτορείο, ενώ μόλις το 25% εξέφρασε ρητά την ελπίδα το ανώτατο δικαστήριο της χώρας να τις απορρίψει.

Η περίπτωση της Ελλάδας συνεχίζει να αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό μεταξύ των ψηφοφόρων, αφού την έξοδο της Αθήνας από την ευρωζώνη θα χαιρέτιζε το 42% των ερωτηθέντων, ενώ το 30% εκτιμά πως αυτό θα ήταν άσχημη εξέλιξη και τάσσεται υπερ της παραμονής της χώρας στο ευρώ, σύμφωνα με την ίδια έρευνα της YouGov.

Σύμφωνα με μια άλλη έρευνα, που έγινε για λογαριασμό του δημόσιου δικτύου DeutschlandTrend, το 50% των Γερμανών απορρίπτει το σχέδιο επαναγοράς κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ (13% υπέρ), ενώ ένα 36% είπε ότι δεν έχει την δυνατότητα να εκφέρει γνώμη.

Η δεύτερη έρευνα έγινε την 3η και την 4η Σεπτεμβρίου σε ένα δείγμα 1.503 ανθρώπων, πριν από τις χθεσινές ανακοινώσεις του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.