Την έναρξη δημόσιου διεθνούς διαγωνισμού για την πώληση του 33% του ΟΠΑΠ, ανακοίνωσε το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), θέτοντας ως καταληκτική προθεσμία για τις εκδηλώσεις ενδιαφέροντος τη 19η Οκτωβρίου.
Σημειώνεται, ότι αρχικά η κυβέρνηση είχε αποφασίσει να πωλήσει το 29% του Οργανισμού και τώρα, μετά την αύξηση του ποσοστού των προς διάθεση μετοχών, θα μείνει στο Δημόσιο περίπου 1%.
Σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, η διαγωνιστική διαδικασία (που αποκτά ταχείς ρυθμούς), θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις, με την επιφύλαξη του δικαιώματος του Ταμείου να εισάγει ενδιάμεση φάση, η οποία θα αφορά στην υποβολή μη δεσμευτικών προσφορών.
Κατά την πρώτη φάση, οι υποψήφιοι θα εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους να συμμετάσχουν στη διαγωνιστική διαδικασία με την υποβολή της εκδήλωσης ενδιαφέροντος.
Κατά τη δεύτερη φάση, όσοι υποψήφιοι επιλεγούν, θα κληθούν να υποβάλλουν δεσμευτικές οικονομικές προσφορές.
Χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ για την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ έχουν αναλάβει η Deutsche Bank AG (παράρτημα Λονδίνου) και η Εθνική Τράπεζα, ενώ ως νομικοί σύμβουλοι ενεργούν η Freshfields Bruckhaus Deringer LLP και η δικηγορική εταιρεία Καρατζάς & Συνεργάτες.
Ο ΟΠΑΠ συστάθηκε το 1958 και από το 2001 οι μετοχές του διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο της Αθήνας. Κατέχει το αποκλειστικό δικαίωμα για την οργάνωση, λειτουργία και διεξαγωγή συγκεκριμένων τυχερών παιγνίων στην Ελλάδα. Το 2000 παραχωρήθηκε στην ΟΠΑΠ ΑΕ το αποκλειστικό δικαίωμα να διεξάγει 13 τυχερά παίγνια στην Ελλάδα για 20 χρόνια.
Η παραχώρηση παρατάθηκε πρόσφατα για ακόμη 10 χρόνια, έως τον Οκτώβριο 2030. Επιπλέον, ο ΟΠΑΠ κατέχει την αποκλειστική δεκαετή άδεια, για τη λειτουργία 35.000 παιγνιομηχανημάτων, από τα οποία 16.500 θα διαχειρίζεται ο ίδιος ο Οργανισμός, ενώ τα υπόλοιπα 18.500 θα τα διαχειρίζονται παραχωρησιούχοι του.