29 Σεπτεμβρίου 2012

Ύφεση 3,5% ως 5% για το 2013 "βλέπει" το ΚΕΠΕ

Δύο σενάρια για το πού θα φτάσει η ύφεση στη χώρα μας, παρουσίασε ο Πρόεδρος του ΚΕΠΕ Παναγιώτης Κορλίρας κατά την πρώτη δεύτερη μέρα των εργασιών του συνεδρίου «Capital + Vision».

Τα δύο σενάρια εξαρτώνται από την επίπτωση που θα έχει στην οικονομία που θα έχει το νέο πακέτο ύψους 13,5 δισ. ευρώ. Όπως είπε ο κ. Κορλίρας, η ύφεση στην Ελλάδα το 2013 εκτιμάται σε επίπεδα 3,5 - 3,6%, ενώ αν υπολογιστεί η επίπτωση των νέων μέτρων η ύφεση μπορεί να εκτιναχτεί στο 4,5 - 5%.

Παράλληλα εκτίμησε ότι, η επιβράδυνση του ΑΕΠ θα είναι χαμηλότερη φέτος σε σχέση με πέρσι, δηλαδή θα διαμορφωθεί μεταξύ 6,1% - 6,5% από 6,9% που ήταν το 2011.

Παρ’ όλα αυτά σημείωσε ότι, υπάρχουν ενδείξεις ότι η ύφεση μπορεί να επιβραδυνθεί. Αυτό όμως θα εξαρτηθεί από το εάν η Ελλάδα επιταχύνει τις διαρθρωτικές μεταρρύθμισες και αν θα ανακτηθεί η διεθνής εμπιστοσύνη προς την χώρα μας.

«Εάν αυτά τα δύο συμβούν τότε η επίπτωση των μέτρων στην ύφεση μπορεί να μην είναι τόσο επώδυνη», τόνισε ο Πρόεδρος του ΚΕΠΕ.

Καταλήγοντας ανέφερε ότι, οι επιχειρήσεις δεν μπορούν πλέον να βασίζονται στην εσωτερική ζήτηση για τον λόγο αυτό πρέπει επικεντρωθούν στην εξωστρέφεια που είναι και μια από τις παραμέτρους που θα καθοριστεί στο «στοίχημα» της ανάκαμψης.

Μιχάλης Μαΐλλης

Ο κ. Μιχάλης Μαΐλλης, Πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Βιομηχανικού & Εμπορικού Επιμελητηρίου ανοίγοντας τις εργασίας του συνεδρίου σημείωσε ότι, δεν παρατηρούνται σημαντικές αποχωρήσεις γερμανικών επιχειρήσεων από τη χώρας μας ενώ οι επενδύσεις των γερμανικών εταιρειών έχουν φτάσει τα 290 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα μεγάλος αριθμός γερμανικών εταιριών έχει εκφράσει ενδιαφέρον για επενδύσεις στην ελλάδα.

Wolfgang Hermann Dold

Ο Πρέσβης της Γερμανίας Wolfgang Hermann Dold τόνισε ότι, η επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων είναι εξίσου σημαντική με το πρόγραμμα της δημοσιονομικής προσαρμογής. Κατά την διάρκεια της ομιλίας του τόνισε με νόημα πως, «είδαμε κοινωνικές αναταραχές λόγω των μέτρων και πρέπει να στείλουμε στις πατρίδες μας το μήνυμα ότι, υπάρχει όριο στην κοινωνική ανοχή πάνω στα σκληρά μέτρα.

Αλλά πρέπει να περάσουμε και το μήνυμα ότι πρέπει να ληφθούν σύντομα αποφάσεις». Παράλληλα επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που ακόμα κάποιος μπορεί να βγάλει λεφτά, να δημιουργήσει νέες επιχειρήσεις και να ενισχύσει την απασχόληση. «Η δημόσια διοίκηση όμως πρέπει να εκσυγχρονιστεί και το οικονομικό περιβάλλον να γίνει πιο φιλικό για επενδύσεις», κατέληξε.

Πηγή:www.capital.gr