10 Σεπτεμβρίου 2012

Γιάννης Βρούτσης: Η εργοδοτική εισφορά θα μειωθεί κατά 5%-Επανέρχεται ο κοινωνικός τουρισμός το 2013


Τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών συνολικά κατά 5% μέσα στο 2013, καθώς και την επανενεργοποίηση των προγραμμάτων του κοινωνικού τουρισμού την ερχόμενη χρονιά, ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας κ. I. Βρούτσης, στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος (ΞΕΕ).
Ο υπουργός προανήγγειλε έξι πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της απασχόλησης μέσω της άρσης θεσμικών και διοικητικών εμποδίων. Πιο συγκεκριμένα, για την άμεση μείωση του μη μισθολογικού κόστους και την αντιμετώπιση της ανεργίας, σε συνέχεια της απόφασης που ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή σε σχέση με τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 1,1% στο ΙΚΑ, ο κ. Βρούτσης ανέφερε τη Δευτέρα ότι άμεση προτεραιότητα του υπουργείου και της κυβέρνησης είναι η συνολική μείωση να φθάσει το 5%.

Παράλληλα υποστήριξε ότι θα μειωθεί και το γραφειοκρατικό κόστος, μέσα από την κατάργηση της αυτοπρόσωπης  παρουσίας των εργοδοτών στο Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) και τον Οργανισμό Απασχολήσεως Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), όπου η ηλεκτρονική διασύνδεση των επιχειρήσεων με τους οργανισμούς θα είναι υποχρεωτική από τον Μάρτιο του 2013, ενώ η προαιρετική εφαρμογή του μέτρου θα ξεκινήσει από τις 15 Οκτωβρίου.

Τις επόμενες ημέρες σημείωσε επίσης ότι θα ανακοινωθεί νομοθετικό πλαίσιο για την αναδιαμόρφωση και επανενεργοποίηση των προγραμμάτων του κοινωνικού τουρισμού για το 2013, ύστερα από διαβούλευσή του με τους  κοινωνικούς εταίρους και με τη συνεργασία του ΞΕΕ.

Τον επόμενο Ιούλιο θα ολοκληρωθεί το σχέδιο για την απλούστευση της εργατικής νομοθεσίας και ο κ. Βρούτσης κάλεσε το Επιμελητήριο να συνεισφέρει στη διαδικασία με προτάσεις του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ), ενώ επισήμανε τη σημαντική συμμετοχή του τουρισμού ως κλάδου στο Εθνικό Πρόγραμμα ενίσχυσης της απασχόλησης για τους νέους, μια και προβλέπει την ενίσχυση της απασχόλησης 80.000 νέων με 150 εκατ. ευρώ για το επόμενο διάστημα. 

Την ίδια ώρα, συμφωνήθηκε η συνεργασία υπουργείου και ΞΕΕ για την πάταξη της ανασφάλιστης εργασίας, ενώ ο κ. Βρούτσης επανέλαβε την πρόθεση του υπουργείου Εργασίας ώστε από το 2013 να εκδίδονται κοινά ασφαλιστικά και φορολογικά πιστοποιητικά.

Από την πλευρά του το ΞΕΕ ζήτησε την παρέμβαση του υπουργού για το καθεστώς ασφάλισης των μικρών ξενοδοχειακών επιχειρήσεων στον ΟΑΕΕ, δυναμικότητας κάτω των 10 δωματίων που εκκρεμεί, απειλώντας τη βιωσιμότητα των μικρών και παραδοσιακών ξενοδοχειακών  επιχειρήσεων, θέμα το οποίο ο κ. Βρούτσης δεσμεύθηκε να επιλύσει άμεσα.