20 Σεπτεμβρίου 2012

Τι κρύβει η άνοδος κατά 50% των ελληνικών ομολόγων

Του Κωνσταντίνου Μαριόλη

Η βελτίωση στις τιμές διαπραγμάτευσης των ελληνικών κρατικών ομολόγων τον τελευταίο μήνα έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον της αγοράς.

Το κλίμα ευφορίας που επικρατεί τελευταία στις αγορές, έχει συμπαρασύρει σε σημαντική άνοδο τις τιμές των ελληνικών τίτλων, ωστόσο traders της αγοράς εκτιμούν ότι επίκειται και περαιτέρω ενίσχυση, στην περίπτωση που εγκριθεί η επόμενη δόση από την Τρόικα. Παράλληλα, εξηγούν ότι πρόκειται για μία φυσιολογική, δεδομένων των συνθηκών, εξέλιξη.


Είναι όμως μία κίνηση που δικαιολογεί τις συζητήσεις για βελτίωση του κλίματος;

Τα ελληνικά ομόλογα διαπραγματεύονταν, αμέσως μετά το κούρεμα, στο 25% της ονομαστικής τους αξίας, για να... κατρακυλήσουν έως και το 12%-13% λίγο πριν τη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση του Ιουνίου. “Το βαρύ κλίμα για την Ελλάδα και οι ζοφερές προβλέψεις ξένων οίκων οδήγησαν σε πλήρως απαξιωτικά επίπεδα τις τιμές των ελληνικών κρατικών τίτλων”, υπογραμμίζουν στελέχη της αγοράς.

Πλέον, τα ελληνικά ομόλογα διαπραγματεύονται κοντά στο 19%, εμφανίζοντας μία ανοδική τάση, ωστόσο ακόμη βρίσκονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα για να μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι “δείχνουν” οριστική αλλαγή κλίματος. Όταν εξάλλου τα ομόλογα θεωρούνται defaulted, η όποια βελτίωση, ως αντίδραση σε κάποια θετική είδηση, ή σε σχετική βελτίωση του κλίματος, πρέπει να θεωρείται φυσιολογική.

“Η ενίσχυση των ελληνικών ομολόγων κατά περίπου 50% είναι ασφαλώς αξιοσημείωτη, ωστόσο αφενός πρέπει να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι είχαν υποχωρήσει σε απαξιωτικά επίπεδα και αφετέρου οι κινήσεις που γίνονται είναι πραγματικά ασήμαντες σε όγκο”, σχολιάζουν στο Capital.gr έμπειρα στελέχη της αγοράς ομολόγων.

Οι ίδιοι εκτιμούν ότι στην περίπτωση που η αξιολόγηση της Τρόικας επιτρέψει την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 31,5 δισ. ευρώ, τότε είναι πολύ πιθανό να δούμε περαιτέρω, και αυτή τη φορά ουσιαστική, βελτίωση των αποτιμήσεων. “Τα ελληνικά ομόλογα, όπως και όλοι οι τίτλοι της περιφέρειας... αναμένουν τις εξελίξεις που θα επιτρέψουν την ομαλή συνέχεια της Ευρωζώνης”, συμπληρώνουν για να προσθέσουν: "Τα πράγματα είναι σαφώς καλύτερα σήμερα σε σύγκριση με πριν από ένα τρίμηνο".

Αναφορικά με τα υπόλοιπα ομόλογα των κρατών της περιφέρειας, σημειώνεται ότι και αυτά έχουν ενισχυθεί σημαντικά τον τελευταίο μήνα, και κυρίως μετά την ανακοίνωση του Μάριο Ντράγκι για το πρόγραμμα απεριόριστων αγορών ομολόγων της ΕΚΤ.

Ειδικότερα, τα 5ετή ισπανικά ομόλογα έχουν παρουσιάσει βελτίωση από το 90% που διαπραγματεύονταν, στο 98%, γεγονός που δείχνει τις διαθέσεις των επενδυτών και τις προσδοκίες που γεννούν οι κινήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Παρ΄ όλα αυτά, γίνεται περισσότερος λόγος για τα ελληνικά ομόλογα, εξαιτίας της θεαματικής ποσοστιαίας μεταβολής τους.


Πηγή:www.capital.gr