20 Σεπτεμβρίου 2012

Έντονη κόντρα Γ. Στουρνάρα - Π. Τόμσεν για τις περικοπές

Νέα τροπή λαμβάνουν οι διαπραγματεύσεις ΥΠΟΙΚ – τρόικας για το πακέτο των μέτρων μετά την χθεσινή φραστική και σε έντονο ύφος –όπως μεταφέρουν αρμόδιοι παράγοντες– αντιπαράθεση μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και του εκπροσώπου του ΔΝΤ στην Ελλάδα Π. Τόμσεν.

Φέρεται ότι ενώ η χθεσινή σύσκεψη ξεκίνησε με ένα πακέτο μέτρων που είχε «κλειδώσει» στα 9,5 δισ. ευρώ (από 7,5 δισ. ευρώ προηγουμένως με την τρόικα να έχει δεχθεί ισόποσες περικοπές λειτουργικών και άλλων δαπανών των υπουργείων υγείας, άμυνας και των ΟΤΑ), ...έληξε με κλειδωμένο πακέτο 8,5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο Π. Τόμσεν είπε ότι δεν δέχεται μία σειρά από περικοπές λειτουργικών δαπανών ύψους 1 δισ. ευρώ (όπως σύστημα προμηθειών και συγχωνεύσεις νοσοκομείων) και ζήτησε την αντικατάστασή τους από άλλα μέτρα μόνιμου χαρακτήρα. Ο υπουργός φέρεται να αντέδρασε έντονα λέγοντας ότι δεν μπορεί να λάβει και άλλα μέτρα, οι τόνοι ανέβηκαν και ο εκπρόσωπος της ΕΕ Μ. Μόρς ανέλαβε το ρόλο του «πυροσβέστη» προτείνοντας να διακοπεί η κουβέντα και να επαναληφθεί σήμερα το απόγευμα, μετά την συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών.

Το ζήτημα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Δεν είναι όμως το μόνο μέτωπο της Ελλάδας με το ΔΝΤ, αφού εκκρεμεί και η συμφωνία του στο κρίσιμο ζήτημα βιωσιμότητας του χρέος για το οποίο ακόμη δεν συμφωνεί, με αποτέλεσμα να μην «ανοίγει» το δρόμο για τη δόση των 31 δισ. ευρώ.

Χθες προηγήθηκε σύσκεψη και γι΄ αυτό το ζήτημα με την ελληνική πλευρά να παρουσιάζει στοιχεία που δείχνουν την ύφεση μικρότερη και το χρέος διατηρήσιμο επιχειρώντας έτσι να πείσει το ΔΝΤ.


Πηγή:www.capital.gr