28 Σεπτεμβρίου 2012

«Αλλοδαποί οι 6 στους 10 κρατούμενους»

Τους αριθμούς που περιγράφουν τη δραματική κατάσταση των ελληνικών σωφρονιστικών ιδρυμάτων παρουσίασε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Ανδρέας Καραγκούνης, στα μέλη της επιτροπής σωφρονιστικού συστήματος της Βουλής λέγοντας -μεταξύ άλλων- ότι ο αριθμός κρατουμένων ανέρχεται σήμερα σε 12.261, με το 65% να αποτελούν αλλοδαπούς.


Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κ.Καραγκούνη, στα 33 καταστήματα κράτησης εκ των οποίων τα τέσσερα είναι αγροτικά καταστήματα και τα τρία είναι θεραπευτικά «ο αριθμός των κρατουμένων σήμερα είναι 12.261, ενώ τον Ιούνιο ήταν  9.753 κρατούμενοι. Ο αριθμός των υποδίκων είναι 4.142. Ο αριθμός των αλλοδαπών κρατουμένων είναι 7.785. Ο αριθμός των γυναικών κρατουμένων είναι 592, των ανηλίκων 609. Ο αριθμός των παραβατών του νόμου περί ναρκωτικών είναι 4.032. Οι κατάδικοι με ισόβια κάθειρξη είναι 597. Αυτή είναι μία πρώτη εικόνα της ανθρωπολογίας των καταστημάτων, δηλαδή πόσοι βρίσκονται στα καταστήματα της χώρας».

Πέραν, όμως, των 12.261 κρατουμένων υπάρχουν άλλοι 700 περίπου, οι οποίοι κρατούνται σε τμήματα μεταγωγών «ακόμη και διαστήματα πέραν του διμήνου, αναμένοντας την φυλάκισή τους σε καταστήματα κράτησης που λόγω του υπερπληθυσμού δεν μπορούν να τους υποδεχθούν».

Αναφορικά με τους αλλοδαπούς κρατούμενους: «Από την Αλβανία είναι 2.224, από το Αφγανιστάν 316, από τη Βουλγαρία 362, από τη Γεωργία 285, από το Ιράκ 398, από το Πακιστάν 407, από την Παλαιστίνη 401, από την Τουρκία 336. Σας αναφέρω ενδεικτικά κάποια βασικά στοιχεία που είναι από διάφορες χώρες  με ιδιαίτερα υψηλό αριθμό κρατουμένων».

Για τη φύλαξη, τη διοίκηση και την υποστήριξη «απασχολείται συνολικά προσωπικό 4.100 άτομα. Δηλαδή, 2.200 υπάλληλοι φύλαξης, 1.600 εξωτερικοί φρουροί και 300 άτομα επιστημονικής και διοικητικής υποστήριξης. Και αυτό έχει ιδιαίτερη αξία δεδομένου των συνθηκών που λέει ότι θα υπάρξει τεράστια μείωση λόγω των συνταξιοδοτήσεων, τα επόμενα χρόνια, των σωφρονιστικών υπαλλήλων, με ότι αυτό σημαίνει, το πώς θα πρέπει να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα». Στα 33 καταστήματα κράτησης -σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία που έδωσε ο υφυπουργός- « υπηρετούν 70 γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό ενώ αναφορικά με τους προϋπολογισμούς των σωφρονιστικών ιδρυμάτων: «Από τα 950 εκατ. ευρώ το 2010, μειώθηκε στα 730 εκατ. ευρώ και σήμερα έχει πέσει στα 550 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, πρόκειται για το Υπουργείο με το χαμηλότερο προϋπολογισμό από κάθε άλλο Υπουργείο. Το 2012 το ποσό που έχει προϋπολογιστεί για το σωφρονιστικό σύστημα ανέρχεται σε 110 εκατ. ευρώ. Να διευκρινίσω ότι απ’ αυτά τα 85 εκατ. ευρώ δαπανώνται για μισθοδοσία και 25 εκατ. ευρώ για λειτουργικές δαπάνες».

Να σημειωθεί ότι η Πορτογαλία με 600 χιλιάδες κρατουμένους δαπανά 217 εκατ. ευρώ για το σωφρονιστικό της σύστημα, η Σουηδία με 7 χιλιάδες κρατούμενους 580 εκατ. ευρώ, η Ουγγαρία με 16.500 κρατουμένους 196 εκατ. ευρώ και η Αυστρία με 8.600 κρατουμένους 350 εκατ. ευρώ. Στην Ολλανδία είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα διότι για ανάλογο περίπου αριθμό κρατουμένων με την Ελλάδα δαπανούν 2,1 δισ. ευρώ.

«Oι κρατούμενοι  κοιμούνται στους διαδρόμους των φυλακών»

Επιπρσθέτως, ο κ. Καραγκούνης επεσήμανε ότι «σήμερα παρά την εφαρμογή του ν.4043/2012 με τον οποίο ελήφθησαν μέτρα αποσυμφόρησης, υπάρχουν καταστήματα κράτησης όπως της Λάρισας, Αλικαρνασσού, Γρεβενών, Τρικάλων, Μαλανδρίνου και άλλα που ο αριθμός των κρατουμένων υπερβαίνει τον αριθμό που υπήρχε πριν την αποσυμφόρηση που προέβλεπε ο ανωτέρω νόμος. Στα υπόλοιπα κλειστά καταστήματα ο αριθμός των κρατουμένων παραμένει περίπου στα ίδια επίπεδα, λόγω της παντελής έλλειψης κλινών αλλά και χώρου στα καταστήματα κράτησης, πολλοί κρατούμενοι -μάλιστα την ευκαιρία μαζί με τον Υπουργό να τα δούμε ιδίοις όμασι- κοιμούνται στο δάπεδο επί στρωμάτων ή κλινοσκεπασμάτων, ενώ είναι υπερπλήρεις με κρατουμένους οι ειδικοί χώροι και τα πειθαρχικά κελιά που δεν εξυπηρετούν πλέον τον σκοπό για τον οποίο κατασκευάσθηκαν».

«2,6 ευρώ ανα κρατούμενο για φαγητό»

Επίσης, ο υφυπουργός σημείωσε ότι « υπάρχει μεγάλο θέμα με το ζήτημα του φαγητού και πόσο δαπανάται για το συσσίτιο εκάστου κρατουμένου. Είχε φτάσει η περικοπή λόγω των δημοσιονομικών αναγκών στο 1,80 ευρώ ανά κρατούμενο και με πρωτοβουλία του Υπουργείου, μέσω της χρηματοδότησης του ΤΑΛΔΥΚ, σήμερα είναι 2,60 ευρώ».

«Για κάθε 300 που συλλαμβάνονται επιστρέφουν στην Τουρκία 3 με 5»

Αναφορικά με τους αλλοδαπούς και κυρίως αυτούς που έρχονται από την Τουρκία «Πρόχειρα μπορώ να σας πω ότι από του 300 οι οποίο συλλαμβάνονται, τρία με πέντε άτομα επιστρέφουν στην Τουρκία. Υπάρχει, λοιπόν, πρόβλημα με τη χώρα αυτή».