Τι λένε οι κατηγορίες για το πάρτυ του στενού συνεργάτη του Άκη
Το ποσό των 40 εκατ. ευρώ που προέρχονταν από «μίζες» για τα εξοπλιστικά διαχειρίστηκε από το 1998 έως το 2010 ο πρώην διευθυντής εξοπλισμών στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, Γιάννης Σμπώκος – που πλέον κατηγορείται για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και καλείται να απολογηθεί για την κατηγορία αυτή στις 5 Οκτωβρίου ενώπιον του ανακριτή Γαβριήλ Μαλλή.
Το ποσό αυτό το οποίο διαχειρίζονταν ο άλλοτε στενός συνεργάτης του Άκη Τσοχατζόπουλου, φέρεται να «είχε εκτιμώμενη απόδοσή 80 εκατ. ευρώ». Αυτό αναφέρεται στο κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί σε βάρος του Γιάννη Σμπώκου από τον ανακριτή που έρευνα την υπόθεση. Η εξέλιξη αυτή έρχεται για να επιβεβαιώσει πλήρως το δημοσίευμα του «Πρώτου Θέματος» τον περασμένο Μάιο, το οποίο αποκάλυπτε προσωπική σημείωση του Α. Τσοχατζόπουλου από την οποία προέκυπτε πως ο προφυλακισμένος πρώην υπουργός διεκδικούσε περί τα 80 εκατ. ευρώ από τον Γιάννη Σμπώκο.
Την ίδια ώρα, ποσά που δεν δικαιολογούνται από τα δηλωθέντα εισοδήματά της διαπιστώνει, σύμφωνα με πληροφορίες, το πόρισμα του ΣΔΟΕ που ερεύνησε τους τραπεζικούς λογαριασμούς της πρώην συζύγου του Άκη Τσοχατζόπουλου, Γκουντρούν Μολντενάουερ, η οποία έχει επίσης κληθεί να απολογηθεί στον ανακριτή. Η απολογία της έχει προγραμματιστεί για τις 8 Οκτωβρίου μετά από προθεσμία που ζήτησε και έλαβε, σήμερα, μέσω των συνηγόρων της, από τον ανακριτή.
Ειδικότερα, στο πόρισμα του ΣΔΟΕ γίνεται λόγος για έλεγχο 43 κινήσεων συνολικής αξίας 563.312,00 ευρώ για το χρονικό διάστημα 1997 – 2009. Ωστόσο, από τις φορολογικές δηλώσεις που έχει στη διάθεσή του το ΣΔΟΕ για το χρονικό διάστημα 2002 – 2012 η κ. Μολντενάουερ δηλώνει εισοδήματα που προέρχονται από διατροφή που ελάμβανε από τον πρώην υπουργό μετά το διαζύγιό τους στις 6.12.2006. Ωστόσο, τα εισοδήματα που δηλώνει ο Άκης Τσοχατζόπουλος για το διάστημα από το 1994 έως το 2002 είναι πενιχρά.
Πάντως, η πρώην σύζυγος του Α. Τσοχατζόπουλου αναφέρει πως τα συγκεκριμένα ποσά είναι νόμιμα και έχουν φορολογηθεί. Όπως φέρεται να είπε τα χρήματα αυτά προέρχονται εισοδήματα που έφερε στην Ελλάδα και τα οποία προέρχονται από επαγγελματικές της δραστηριότητες στην Γερμανία, από κληρονομιά άτεκνης θείας της και από τις αποταμιεύσεις της κατά τη διάρκεια του γάμου της με τον Α. Τσοχατζόπουλο.
Αποκλίσεις, όμως, διαπιστώνει το πόρισμα του ΣΔΟΕ και στην περίπτωση της Αρετής Τσοχατζοπούλου.
Ενδεικτικά είναι τα όσα αναφέρονται για δυο ακίνητα, επί της οδού Κεφαλληνίας. Το πρώτο βρίσκεται στον αριθμό 40 στην συγκεκριμένη οδό και είναι αντικειμενικής αξίας 32.122.943 δρχ. Η Αρετή Τσοχατζοπούλου είχε υποστηρίξει ότι κατέβαλλε το ποσό για την αγορά του συγκεκριμένου ακινήτου μετρητοίς. Μάλιστα, είχε αναφέρει στο ΣΔΟΕ πως το μεγαλύτερο ποσό που κατέβαλλε σε μετρητά 16.106.472 δρχ. το είχε αντλήσει από τους τραπεζικούς της λογαριασμούς πριν την 9.1.2001 ημερομηνία αγοράς του συγκεκριμένου ακινήτου.
Ωστόσο, από τον έλεγχο του ΣΔΟΕ – όπως αναφέρει στο σχετικό πόρισμά του – δεν υπάρχουν αναλήψεις αντίστοιχων ποσών -δηλαδή 11.987.243 δρχ. και 16.106.472 δρχ. που η Α. Τσοχατζοπούλου είχε υποστηρίξει πως κατέβαλε μετρητοίς στους πωλητές του ακινήτου. Όπως επισημαίνει μάλιστα, το ΣΔΟΕ οι τμηματικές αναλήψεις που έγιναν από την κόρη του Άκη Τσοχατζόπουλου ένα χρόνο πριν την υπογραφή του συμβολαίου «δεν καλύπτουν μέρος του τιμήματος που καταβλήθηκε και ο έλεγχος τεκμαίρεται ότι δεν έγινε ανάληψη από τους προσωπικούς της λογαριασμούς τους οποίους η υπηρεσία έχει στη διάθεσή της».
Τέλος, το ΣΔΟΕ διαπίστωσε ότι από επτά τραπεζικές κινήσεις που αφορούν σε αναλήψεις μετρητών συνολικής αξίας 89.500 ευρώ εξοφλείται μέρος της οφειλής τόσο για άλλο ακίνητο επί της οδού Κεφαλληνίας 30 όσο και για το ακίνητο επί της οδού Δεινοκράτους 60 το οποίο αγόρασε από τον συγκατηγορούμενό της Αστέριο Οικονομίδη.
protothema.gr