05 Σεπτεμβρίου 2012

Έβρος: Μείωση 84% στην εισροή οικονομικών μεταναστών

Μείωση κατά 84% παρουσίασε η εισροή των παρανόμων μεταναστών από τα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο μέσα σε ένα μήνα εφαρμογής της επιχείρησης «Ξένιος Ζευς» σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ.

Ειδικότερα από τις 4 Αυγούστου μέχρι σήμερα έχουν συλληφθεί 1.121 αλλοδαποί, έναντι 6.991 το αντίστοιχο διάστημα του 2011.

Την ίδια στιγμή, υπενθυμίζεται, πως ο Φρόντεξ προχωρεί σε ενίσχυση των δυνάμεων που έχει διαθέσει στη χώρα μας μετά από σχετικές επιστολές του υπουργείου Ναυτιλίας και του Αρχηγείου του Λιμενικού με αφορμή «τις αυξανόμενες μεταναστευτικές πιέσεις στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λιμενικού, λόγω των αυξημένων ροών παρανόμων αλλοδαπών που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα στα νοτιοανατολικά σύνορα της χώρας, το Σώμα έχει εντείνει τις περιπολίες του στην συγκεκριμένη περιοχή και έχει διαθέσει επιπρόσθετο αριθμό επιχειρησιακών μέσων και προσωπικού για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Από την ημέρα που ξεκίνησε η επιχείρηση «Ξένιος Ζευς» στην Αττική, προσήχθησαν 16.836 αλλοδαποί, συνελήφθησαν 2.144 παράνομοι μετανάστες, ενώ σε βάρος 11 ατόμων (αλλοδαποί και ημεδαποί) σχηματίσθηκαν δικογραφίες για παράνομη οπλοκατοχή, κατοχή ναρκωτικών ουσιών, παροχή καταλύματος σε μεγάλο αριθμό ατόμων και διευκόλυνση της παραμονής τους, καθώς και για παρακώλυση κυκλοφορίας οχημάτων σε φωτεινούς σηματοδότες. Ακόμη διενεργήθηκαν 198 έρευνες σε σπίτια παρουσία εισαγγελέων.

Από την Οικονομική Αστυνομία ελέγχθηκαν 123 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, εμπορικά και παροχής υπηρεσιών και βεβαιώθηκαν 64 φορολογικές παραβάσεις. Παράλληλα συνελήφθησαν 5 αλλοδαποί, κατασχέθηκαν 6 ταμειακές μηχανές και εντοπίστηκαν 3 αποθήκες με περίπου 3 εκατομμύρια προϊόντα και είδη παρεμπορίου.

Επιπλέον ελέγχθηκαν 38 οίκοι ανοχής και συνελήφθησαν 79 άτομα (αλλοδαποί και ημεδαποί) για διάφορες παραβάσεις περί ηθών ενώ κινήθηκε η διαδικασία διοικητικής απέλασης για 40 από τα άτομα αυτά (αλλοδαπές).

Ακόμη προσήχθησαν από υπαίθριους χώρους 238 εκδιδόμενες γυναίκες (αλλοδαπές και ημεδαπές) σε βάρος των οποίων υποβλήθηκαν ισάριθμες μηνύσεις. Από αυτές 10 βρέθηκαν θετικές στο ιό HIV.