01 Σεπτεμβρίου 2012

Πακέτο βαρύ και χωρίς έμπνευση

Στον επόμενο μήνα ή έστω στο προσεχές δίμηνο, αν η χώρα δεν λάβει τη δόση των 31,5 δισ. ευρώ από το μηχανισμό στήριξης, θα οδηγηθεί στη χρεοκοπία με μαθηματική ακρίβεια. Πρόκειται για μια πραγματικότητα που δεν έχουμε συνειδητοποιήσει η πολιτική μας ηγεσία, διάφοροι φορείς, αλλά ούτε και εμείς οι υπόλοιποι, οι απλοί πολίτες.


Για να εκταμιεύσουν οι Ευρωπαίοι εταίροι και το ΔΝΤ την επόμενη δόση, απαιτούν μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης, ύψους 11,5 δισ. ευρώ, υποχρέωση η οποία είναι γνωστή από το μνημόνιο του Φεβρουαρίου. Αντί των δύσκολων και αποτελεσματικών περικοπών, η κυβέρνηση επιλέγει ξανά τις εύκολες λύσεις, της περικοπής των συντάξεων και των αποδοχών, που λογικά προκαλούν αντιδράσεις. Στο πλαίσιο αυτό, το βράδυ, το πακέτο «κλείνει» και στην επόμενη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ξανανοίγει.

Παρατηρείται, όμως, ότι η αγωνία για το μέλλον της χώρας δεν αφορά σε όλα τα στελέχη της κυβέρνησης, καθώς ορισμένα εξ αυτών, σε μια περίοδο που η βασική (και λογική) απαίτηση της τρόικας είναι συρρίκνωση του δημόσιου τομέα, έχουν ως πρώτο μέλημα το διορισμό, στο Δημόσιο, των παιδιών τους και λοιπών συγγενών.

Στον τομέα των δαπανών, το χρεοκοπημένο ελληνικό κράτος εξακολουθεί να σπαταλά εκατομμύρια ευρώ, που δεν έχει. Ποιος μπορεί να θεωρήσει ότι το αστυνομικό προσωπικό είναι ορθολογικά κατανεμημένο μεταξύ απασχολήσεων, όπως η φύλαξη υψηλών προσώπων και η αντιμετώπιση του κοινού εγκλήματος;

Τα εκατοντάδες επιχορηγούμενα από το κράτος ΝΠΔΔ εξακολουθούν να λειτουργούν ανεξέλεγκτα, απολαμβάνοντας αποδοχές υψηλότερες των δημοσίων υπαλλήλων και με υποτυπώδη έλεγχο στις προμήθειες.

Η Βουλή μιας χώρας δέκα εκατομμυρίων κατοίκων έχει τριακόσιους βουλευτές και το δημοσιονομικό τους βάρος πολλαπλασιάζεται με τον αριθμό των συνεργατών τους. Οι ΗΠΑ, με 320 εκατ. κατοίκους, έχουν 535 (Βουλή των Αντιπροσώπων και Κογκρέσο).

Δεν υπάρχει δήμος στη χώρα που δεν οργάνωσε εκδηλώσεις στη διάρκεια του καλοκαιριού. Η ΚΕΔΕ πήγε, προχθές, στον πρωθυπουργό και ζήτησε αποδέσμευση κονδυλίων για τους υπερχρεωμένους ΟΤΑ και ο πρωθυπουργός ενέδωσε.

Συμπληρωματικά, πριν από ένα μήνα, άκουσα δήμαρχο της κεντρικής Εύβοιας να χαιρετίζει δημοτική εκδήλωση και να διαλαλεί, χτυπώντας το χέρι στο αναλόγιο, πως «αυτές τις εκδηλώσεις του δήμου μας δεν θα τις σταματήσει κανένα μνημόνιο».

Ποιος έχει πρόβλημα με τις εκδηλώσεις ψυχαγωγίας των δημοτών, αν, πρώτον, γίνονται με λεφτά που υπάρχουν από έσοδα του δήμου και όχι από δάνεια και, δεύτερον, αν το κόστος της εκδήλωσης είναι 10.000 ευρώ και γράφονται πως πληρώνονται 10.000 ευρώ, και όχι πολλαπλάσια;

Υπάρχουν εκατοντάδες άλλες περιπτώσεις που απουσιάζουν από το πακέτο των περικοπών, το οποίο δείχνει να διαπνέεται από τη λογική «άντε να τελειώνουμε», μέχρι να έρθει το επόμενο.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΚΟΥΡΗΣ - pkak@naftemporiki.gr