Γράφουμε και σε προηγούμενη ανάρτηση για τα 555 εκατ. ευρώ που χρωστάνε οι τράπεζες στο κράτος, από την ανακεφαλαιοποίησή τους επί ημερών Γ. Αλογοσκούφη και κυβέρνησης Καραμανλή.
Το θέμα αποκάλυψε πρόσφατα στην Βουλή ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Παπαδάκης. Υπενθυμίζεται ότι οι τράπεζες είχαν λάβει τότε «ένεση» ρευστού 5 δισ. ευρώ -στο πλαίσιο του πρώτου πακέτου των 28 δισ. ευρώ- έναντι προνομιούχων μετοχών και όφειλαν να αποδίδουν ως μέρισμα το 10% για τα επόμενα πέντε χρόνια. Ωστόσο, αυτό συνέβη μόνο την πρώτη χρονιά. Στη συνέχεια το χρέος των τραπεζών “ξεχάστηκε” μέσα στο γενικότερο χαμό.
Κατά την διάρκεια της σχετικής συζήτησης στην Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, έσπευσε να καλύψει το θέμα λέγοντας ότι η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών διαπραγματεύεται με το Ελληνικό Δημόσιο, ώστε να επιστραφούν στο κράτος τα χρήματα αυτά.
Με ποιους από το δημόσιο “διαπραγματεύονται” οι τραπεζίτες, αν διαπραγματεύονται; Και πόσο θα κρατήσουν οι διαπραγματεύσεις; Θα ζούμε ή θα έχουμε πεθάνει μέχρι τότε;
Το λέμε επειδή την ώρα που το δημόσιο “διαπραγματεύεται” με τις τράπεζες για να του δώσουν μερικά ψωροεκατομμύρια (γι αυτές) την ίδια στιγμή ρίχνει χιλιάδες ανυπεράσπιστους πολίτες στον Καιάδα με τις περικοπές στα ειδικά μισθολόγια.
Αν δεν κάνουμε όμως λάθος η συνολική δαπάνη για τα ειδικά μισθολόγια που θα κοπούν ανέρχεται στα 360 εκατομμύρια. Αν λοιπόν το κράτος απαιτήσει να εισπράξει άμεσα τα 55Ο εκατομμύρια που του χρωστούν οι τράπεζες και δεν θα αναγκασθεί να κόψει τα ειδικά μισθολόγια και θα περισσέψουν και 200 εκατομμύρια για να γλιτώσουμε κάποιο άλλο επαχθές μέτρο.