25 Σεπτεμβρίου 2012

Η εισαγγελέας Παπανδρέου αναλαμβάνει τις κατηγορίες σε βάρος Μεϊμαράκη

Του Παναγιώτη Στάθη

Στα χέρια της εισαγγελέως Πρωτοδικών Πόπης Παπανδρέου περνάει ο φάκελος της δικογραφίας από την επιχειρηματική αντιδικία τριών προσώπων, στην οποία όμως περιλαμβάνεται μια κατάθεση-"φωτιά" για τουλάχιστον τρία πολιτικά πρόσωπα τα οποία επιχειρείται να εμπλακούν σε υπόθεση ξεπλύματος μαύρου χρήματος ύψους 10,3 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Οι καταγγελίες αφορούν τον τρίτο πολιτειακό παράγοντα της χώρας, τον πρόεδρο της Βουλής Βαγγέλη Μεϊμαράκη, και τους πρώην υπουργούς της ΝΔ, Μιχάλη Λιάπη και Γιώργο Βουλγαράκη, οι οποίοι ήδη στράφηκαν στην δικαιοσύνη με τον έναν ή τον άλλο τρόπο.

Η δικογραφία βρίσκεται στο ΣΔΟΕ από το 2010 καθώς όλα ξεκίνησαν από την αντιδικία μεταξύ του κτηματομεσίτη Ιωσήφ Λιβανού και του επιχειρηματία Γιώργου Ζωγραφάκη με τον επιχειρηματία real estate Γιάννη Καρούζο. Στη μηνυτήρια αναφορά του ο Λιβανός εμπλέκει τους πρώην υπουργούς και τον πρόεδρο της Βουλής. Η δικογραφία τότε ανατέθηκε στο ΣΔΟΕ προς διερεύνηση όσων αναφέρει ο κτηματομεσίτης αλλά δεν έχει ακόμα, σύμφωνα με πληροφορίες, "ακουμπήσει" σε στοιχεία επιβαρυντικά για τους τρείς πολιτικούς. Ο θόρυβος όμως που προκλήθηκε οδήγησε στην απόφαση η δικογραφία να επιστρέψει στην κ. Παπανδρέου, η οποία άλλωστε ήταν αυτή που είχε αναθέσει την σχετική δικογραφία στο ΣΔΟΕ, ενώ εντός των ημερών θα υποβληθεί και σχετική αναφορά από το ΣΔΟΕ για όσα στοιχεία εντοπίστηκαν όλο αυτό το διάστημα.

Καλεί ως μάρτυρες τους επιχειρηματίες


Εντός της βδομάδας πάντως η κ. Παπανδρέου αναμένεται να καλέσει ως μάρτυρες τους κ.κ. Λιβανό και Ζωγραφάκη προκειμένου να εξειδικεύσουν όσα έχουν αναφέρει για μαύρο πολιτικό χρήμα. Οι δυο μάρτυρες θα πρέπει να προσκομίσουν στοιχεία, καθώς αιωρείται ήδη η αίσθηση (όπως καταγράφεται σε πολιτικό επίπεδο) πως επικαλέστηκαν τα ονόματα των πολιτικών για να στρέψουν αλλού το ενδιαφέρον της υπόθεσης. Το σίγουρο είναι πως ο μεν Ι. Λιβανός αναφέρεται σε όσα φέρεται να του είπε ο πρώην συνεργάτης του Γ. Καρούζος, ο δε Γ. Ζωγραφάκης δεν αναφέρεται σε ονόματα.

Οι τρείς τους αποτελούν ένα πυρήνα συνεργατών που κινήθηκε γύρω από την εταιρεία real estate του Ιωάννη Καρούζου, κουμπάρου του Β. Μεϊμαράκη τον οποίο εμπλέκουν σε μεγάλη υπόθεση φοροδιαφυγής και παράνομου πλουτισμού. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η εφημερίδα RealNews πρόκειται για υπόθεση δισεκατομμυρίων ευρώ, με αγοραπωλησίες ακινήτων την περίοδο 2005-2008 σε περιοχές-«φιλέτα» της Αττικής αλλά και αγοραπωλησίες που -σύμφωνα με καταγγελίες μαρτύρων- ήταν «βιτρίνα» για να καλυφθεί «μαύρο» χρήμα πάνω από 10 δισ. ευρώ.

Το εναρκτήριο λάκτισμα έδωσε με μηνυτήρια αναφορά του, τον Οκτώβριο του 2010, ο κτηματομεσίτης Ιωσήφ Λιβανός, ο οποίος συνεργάστηκε στο παρελθόν με τον Γ. Καρούζο. Όπως περιγράφει, ο πρώην συνεργάτης του τού αποκάλυψε ότι στην όλη επένδυση συμμετείχαν οι τρεις τότε υπουργοί και ο εφοπλιστής, ο οποίος, όπως λέει, «είχε αναλάβει μαζί με τη σύζυγο του Ιωάννη Καρούζου να εξάγουν μεγάλα ποσά, μέσω ξένης τράπεζας στην Ελλάδα, σε γειτονική χώρα και από εκεί σε άλλες (λατινοαμερικανικές), μέσω offshore εταιρειών». Ο Ι. Λιβανός αναφέρει επί λέξει: «Με τεράστια έκπληξή μου, αρχικά για την ευκολία με την οποία το έπραξε, μου ανέφερε ότι οι υπουργοί αυτοί ήταν ο κουμπάρος του Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ο Γιώργος Βουλγαράκης και ο Μιχάλης Λιάπης και ότι ο εφοπλιστής αυτός ήταν ο Νικόλαος Τσάκος. Επίσης, μου είπε πως τα ποσά που εξήγαγαν ανέρχονται συνολικά σε 10.270.000.000 (δέκα δισεκατομμύρια διακόσια εβδομήντα εκατομμύρια ευρώ), εκ των οποίων τα 250.000.000 ευρώ βρίσκονται σε τράπεζες της Αγγλίας και ότι τα δικά του και της συζύγου του Ρεβέκκας Σκαφτούρα είναι μόνο ένα μικρό μέρος των χρημάτων αυτών».

Ξέπλυμα χρήματος

Ακόμα πιο βαριές είναι οι καταγγελίες του πρώην συνεταίρου του Ι. Καρούζου, Γιώργου Ζωγραφάκη, ο οποίος σήμερα είναι ιδιοκτήτης και νόμιμος εκπρόσωπος 19 εταιρειών του Ομίλου Καρούζος. Σε ενημερωτική επιστολή του προς το ΣΔΟΕ, ο Γ. Ζωγραφάκης αναφέρει: «Ο πραγματικός σκοπός του Ομίλου ήταν να κλέβει το Δημόσιο και το κυριότερο να ξεπλένει χρήματα πολιτικών και ιδιαίτερα κάποιων πρώην υπουργών, των οποίων τα υπουργεία προέβαιναν σε κρατικές προμήθειες (στρατιωτικοί εξοπλισμοί κλπ.). Είχαν καταφέρει και είχαν δικτυωθεί σε όλα τα πόστα της εξουσίας, ακόμα και στη Δικαστική. Τα χρήματα που έπαιρναν οι πρώην Υπουργοί από μίζες τα έφερναν στον Όμιλο, τα παρέδιδαν στους δύο τότε νόμιμους εκπροσώπους του Ομίλου και εκείνοι αναλάμβαναν πρώτα το ‘ξέπλυμα’ και στη συνέχεια την αποστολή τους στο εξωτερικό με προσωρινό σταθμό γειτονική χώρα. Για τις υπηρεσίες αυτές παρακρατούσαν ποσοστό επί των κεφαλαίων που ‘τακτοποιούσαν’. Τα κεφάλαια που εισέρχονταν στον Όμιλο για ‘ξέπλυμα’ δεν χρησιμοποιούνταν ούτε για αγορά ακινήτων, ούτε για οποιονδήποτε άλλο λόγο. Περνούσαν μόνο από τον Όμιλο και, αφού ‘ξεπλένονταν’, τα περισσότερα έφευγαν για το εξωτερικό. Αλλά ούτε και το ποσοστό που παρακρατούσαν για το ‘ξέπλυμα’ χρησιμοποιείτο στον Όμιλο. Ταξίδευαν όλα μαζί στο εξωτερικό και η μοιρασιά γινόταν εκεί. Κάθε φορά που ήθελαν να προβούν σε αποστολή στο εξωτερικό, λάμβαναν κάποιο δάνειο από συγκεκριμένες τράπεζες με εντελώς αδιαφανείς διαδικασίες, το οποίο τους χρησίμευε για να αποδεικνύουν στην Τράπεζα της Ελλάδος ότι είχαν νόμιμα χρήματα και άρα μπορούσαν να τα στέλνουν στο εξωτερικό. Στην πραγματικότητα όμως έστελναν τα κλεμμένα».

Η οργή του Μεϊμαράκη

Χθες το μεσημέρι πάντως ο πρόεδρος της Βουλής επισκέφτηκε τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και ζήτησε την επίσπευση της έρευνας ώστε να μη μείνει καμία σκιά στην υπόθεση. Πληροφορίες αναφέρουν πώς ο κ. Μειμαράκης ήταν εμφανώς εκνευρισμένος κατά τη διάρκεια της ολιγόλεπτης παρουσίας του στον Άρειο Πάγο. Μάλιστα εξέδωσε και ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία «ζήτησε την επίσπευση των διαδικασιών και την πλήρη διερεύνηση των υποθέσεων που σύμφωνα με δημοσιεύματα αφορούν σε βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου, επισημαίνοντας με έμφαση τη νοσηρή κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από επιλεκτικές διαρροές εις βάρος του συνόλου του πολιτικού κόσμου». Τόνισε δε ότι δημιουργείται αποσταθεροποιητικό κλίμα την ώρα που η Ελληνική Βουλή καλείται να λάβει καθοριστικές αποφάσεις για το μέλλον της χώρας μας. Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης δηλώνει και πάλι με κατηγορηματικό τρόπο, ότι ουδεμία εμπλοκή δική του υπάρχει στα αναφερόμενα στα δημοσιεύματα και υπογραμμίζει: «Είμαι παρών και θα κάνω ό,τι χρειαστεί προκειμένου να λάμψει η αλήθεια».

Ο πρώην υπουργός Μιχάλης Λιάπης υπέβαλλε μήνυση το απόγευμα του Σαββάτου στο ΑΤ Χαλανδρίου λέγοντας «δεν γνωρίζω ούτε τον κ. Ζωγραφάκη ούτε τον κ. Καρούζο. Αισθάνομαι οδυνηρή έκπληξη για το γεγονός ότι αναμιγνύουν το όνομά μου. Το θεωρώ απάνθρωπο».

Ο Γιώργος Βουλγαράκης το μεσημέρι της Δευτέρας προσέφυγε στη Δικαιοσύνη, υποβάλλοντας μήνυση κατά του Ιωσήφ Λιβανού, του Γεωργίου Ζωγραφάκη, του Ιωάννη Καρούζου αλλά και κατά παντός άλλου υπευθύνου. Όπως αναφέρει στο μήνυμα που ανήρτησε στο λογαριασμό του στο twitter, «Όπως είχα δηλώσει από χθες, κατέθεσα μήνυση εναντίων των λασπολόγων, για τα μυθεύματα που είδαν το φως της δημοσιότητας».

Ο εφοπλιστής Νικόλαος Τσάκος, το όνομα του οποίου αναφέρεται στην κατάθεσή του κτηματομεσίτη Ιωσήφ Λιβανού, δήλωσε πως «ουδεμία σχέση έχω με τα αναγραφόμενα στο παραπάνω δημοσίευμα, το περιεχόμενο του οποίου πλήττει βάναυσα την τιμή και την υπόληψη εμού και της οικογενείας μου», επιφυλασσόμενος παντός δικαιώματός του.


Πηγή:www.capital.gr