12 Σεπτεμβρίου 2012

Σκληρό παζάρι με τη τρόικα: Επιμένουν σε δυνατότητα εξαήμερης εργασίας και μείωση αποζημιώσεων

Σκληρή στάση από την τρόικα η οποία επιμένει για επώδυνες αλλαγές στα εργασιακά. Παραμένει "πιστή" και προσηλωμένη στο non paper ήρθε στο φως της δημοσιότητας πριν λίγες μέρες και το οποίο αξιώνει από την κυβέρνηση αλλαγές - σοκ στην αγορά εργασίας.

Η τρόικα δε φαίνεται να κάνει πίσω καθώς αξιώνει νέες εξουθενωτικές ρυθμίσεις για τους μισθωτούς.

Σύμφωνα με το Έθνος, η διαπραγμάτευση εξελίσσεται σε θρίλερ με τις πιέσεις να επεκτείνονται και στο Ασφαλιστικό για αύξηση των ορίων ηλικίας και μείωση των συντάξεων.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι εκπρόσωποι των δανειστών κατά τη χθεσινή συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, ζήτησαν μείωση των αποζημιώσεων και αλλαγές στο ωράριο εργασίας. Στο τραπέζι σενάρια και για την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 έτη.

Οι δανειστές ανοίγουν εκ νέου την ατζέντα των εργασιακών σχέσεων και ζητούν επώδυνα μέτρα, που επηρεάζουν άμεσα τους μισθωτούς.

Παράλληλα ακόμα σκληρότερο αναμένεται να γίνει το πακέτο του Ασφαλιστικού και σύμφωνα με πληροφορίες νέα σενάρια έχουν πέσει στο τραπέζι.

Παρεμβάσεις σε τρία μέτωπα


Μόνο τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις θεωρούν οι επικεφαλείς της τρόικας ως αποδοτικά μέτρα για αυτό και αρνήθηκαν να συναινέσουν με την πρόθεση του Υπουργού να "παγώσει" νομοθετικά τον κατώτερο μισθό στα 586 ευρώ.

Αντίθετα ζήτησαν, πρώτον, αύξηση των ημερών εργασίας από τις πέντε στις έξι αλλά και αποσύνδεση του ωραρίου των καταστημάτων από το ωράριο εργασίας του προσωπικού. Επιπλέον, ανοίγει θέμα διευθέτησης του χρόνου εργασίας, το λεγόμενο ελαστικό ωράριο, σε εβδομαδιαία βάση και όχι σε εξάμηνη όπως είναι σήμερα. Έτσι, επιτρέπουν δηλαδή την εργασία να φτάσει στο ανώτερο στις 13 ώρες την ημέρα και στις 78 την εβδομάδα.

Δεύτερον, επέμειναν στην μείωση τουλάχιστον στο μισό, του χρόνου προειδοποίησης για την καταβολή του 50% της αποζημίωσης, που σήμερα βρίσκεται στους τέσσερις, πέντε ή και έξι μήνες ανάλογα τα χρόνια προϋπηρεσίας. Με νόμο που ψηφίστηκε πριν από ενάμιση χρόνο σε όσες περιπτώσεις ο εργοδότηα προειδοποιεί για την απόλυση μπορεί να καταβάλλει μειωμένη κατά 50% αποζημίωση (ενώ για όσο διάστημα μεσολαβεί δίνει κανονικά τον μισθό). Ωστόσο, στις προτάσεις των δανειστών αναμένεται να περιληφθεί η μείωση στο μισό του χρόνου προειδοποίησης.

Τρίτον, η τρόικα απαίτησε την αύξηση του χρόνου συνταξιοδότησης κατά 2 χρόνια, στα 67, μέτρο που αναμένεται να εξοικονομήσει περί τα 1 δισ. στα ταμεία.

Το μόνο σίγουρο είναι πως το πακέτο των μέτρων του Υπουργείου Εργασίας δεν θα περιοριστεί στα 5 δισ. αλλά ενδέχεται να ξεπεράσει τα έξι, καλύπτοντας πολύ περισσότερα από τα μισά των 11,5 δισ. που ακόμη αναζητά η κυβέρνηση.

Σημειώνεται ότι το πρωί της Τετάρτης θα βρίσκεται στο υπουργείο Εργασίας το τεχνικό κλιμάκιο των δανειστών.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη Σαμαρά-Βενιζέλου-Κουβέλη στο Μέγαρο Μαξίμου.

news247.gr