21 Σεπτεμβρίου 2012

Η Ελλάδα θα εντυπωσιάσει (θετικά) από Νοέμβριο

Της Μαρίνας Μάνη

«Η Ελλάδα θα κάνει τον Νοέμβριο come back που θα εντυπωσιάσει» είναι το σχόλιο συνεργατών του Αντώνη Σαμαρά στο δημοσίευμα του Reuters ότι η αξιολόγηση της τρόικας θα γίνει μετά τις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Επισήμως πάντως το Μαξίμου «δεν σχολιάζει» πληροφορίες που θέλουν τον πρωθυπουργό να επικοινώνησε τηλεφωνικά με την Κριστίν Λαγκάρντ και να της εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τη στάση του εκπροσώπου του ΔΝΤ Πωλ Τόμσεν στις διαπραγματεύσεις.

Αντιθέτως, προβάλλει με έμφαση την συνάντηση που είχε σήμερα το πρωί στη Ρώμη με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι, από τον οποίο εξασφάλισε στήριξη στην ελληνική προσπάθεια.

Ο κ.Μόντι, ο οποίος από κοινού με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, ηγείται της προσπάθειας να βρεθεί αναπτυξιακή λύση στο πρόβλημα της ευρωζώνης, παρά την αυστηρή γερμανική προσήλωση στη λιτότητα, τάχθηκε –όπως αναμενόταν– υπέρ της παραμονής της χώρας στο ευρώ.

Είχε προηγηθεί ενημέρωση του κ. Σαμαρά για τις προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση και για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα (για τα μέτρα) και διαβεβαίωσε, εκ νέου, ότι η χώρα θα εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της. Με την επισήμανση, πάντως, ότι το πρόγραμμα δημοσιονομικής σταθερότητας δεν πρέπει να «τρέξει» εις βάρος της κοινωνίας που δοκιμάζεται από την παρατεταμένη ύφεση –η οποία «χτυπά» τη χώρα για πέμπτο συνεχή χρόνο.

Και οι δύο συμφώνησαν στην ανάγκη να διασφαλιστεί η ρευστότητα στην ευρωζώνη και, φυσικά, να προχωρήσουν οι αναπτυξιακές πολιτικές.

Ως πρωθυπουργοί χωρών του νότου, μίλησαν και για το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης και τον κινδυνο να πάρει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις εξαιτίας των εξελίξεων στη Συρία. Επ΄ αυτού, ο κ. Σαμαράς πρόβαλλε την ανάγκη να βοηθηθεί πιο αποτελεσματικά από την ΕΕ η Ελλάδα καθώς δέχεται την μεγαλύτερη πίεση.


Πηγή:www.capital.gr