Στον Πέερ Στάινμπρουκ φαίνεται να καταλήγουν οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες για το ποιον θα κατεβάσουν ως υποψήφιο για την καγκελαρία το 2013: Σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες γερμανικών ΜΜΕ, ο τελευταίος διεκδικητής του χρίσματος -ο Στάινμαϊερ- αποσύρθηκε από τον στίβο για την κορυφή των υποψηφίων του SPD.
Πληροφορίες από το κόμμα που επικαλούνται ξεχωριστά το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων, η Frankfurter Allgemeine Zeitung, το Spiegel και η Bild μιλούν για αποχώρηση του Στάινμαϊερ.
Σύμφωνα με τη FAZ, οι Σοσιαλδημοκράτες θα δώσουν συνέντευξη τύπου το απόγευμα. H Bild από την πλευρά της υποστηρίζει ότι η επίσημη πρόταση θα γίνει τη Δευτέρα.
Το SPD θα διάλεγε μεταξύ Στάινμπρουκ, Στάινμαϊερ και Γκάμπριελ -τα μέλη της ηγετικής τριάδας- στην αρχή του επόμενου χρόνου, αλλά η πίεση να ληφθεί συντομότερα η απόφαση είχε αρχίσει να ενισχύεται τον τελευταίο καιρό.
Ο 65χρονος Στάινμπρουκ ήταν υπουργός Οικονομικών σε ολόκληρη τη διάρκεια του τελευταίου «Μεγάλου Συνασπισμού» Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών υπό την καγκελάριο Μέρκελ (2005-2009).
O Στάινμαϊερ διεκδίκησε το 2009 την καγκελαρία, αλλά η εκλογική μάχη είχε καταλήξει σε πανωλεθρία για το SPD.
Η αριστερή πτέρυγα των Σοσιαλδημοκρατών έβλεπε λιγότερο θετικά από όλο το φάσμα του SPD την υποψηφιότητα Στάινμπρουκ, στον οποίο επιρρίπτει συντηρητικές θέσεις -ωστόσο, στο σύνολο των υψηλόβαθμων στελεχών, η αποδοχή του πρώην ΥΠΟΙΚ ήταν ισχυρότερη από εκείνη του Στάινμαϊερ. Ένας από τους λόγους είναι και η ελπίδα πως το κεντρώο προφίλ του Στάινμπρουκ θα έχει περισσότερες ελπίδες στην κάλπη.
Η δημοτικότητα και των δύο Σοσιαλδημοκρατών όμως, προς το παρόν, υπολείπεται κατά πολύ εκείνης της Μέρκελ στις δημοσκοπήσεις. Σε επίπεδο κομμάτων, οι Χριστιανοδημοκράτες βρίσκονται αυτήν την περίοδο περί το 38% και οι Σοσιαλδημοκράτες περί το 26%.
Αλλά κρίσιμη είναι η καταβαράθρωση των Φιλελευθέρων, που κυμαίνονται κάτω από το όριο εισόδου του 5%: Έτσι, αν οι Χριστιανοδημοκράτες βγουν για τρίτη φορά πρώτοι ίσως χρειαστεί να «κοιτάξουν» προς το SPD για συνεργασία.
Τέλος, με βάση πάντα την τωρινή δυναμική των κομμάτων -έναν χρόνο πριν από τις εκλογές- οι Πράσινοι κυμαίνονται στο 17%, το οποίο δεν θα αρκούσε για συγκυβέρνηση με τους Σοσιαλδημοκράτες.
Newsroom ΔΟΛ