Του Ηλία Γ. Μπέλλου
Με τις πληροφορίες για επικείμενη συμφωνία επαχθούς φορολόγησης των ανώνυμων καταθετικών λογαριασμών Ελλήνων κατοίκων στην Ελβετία να πληθαίνουν –και κάποιες να μιλούν για υπογεγραμμένο από χθες μνημόνιο μεταξύ των δύο πλευρών και μάλιστα με ημερομηνία εφαρμογής την 1η Μαΐου του 2013– μεγαλώνουν οι ροές μέρους των κεφαλαίων αυτών προς το real estate.
Αυτό αναφέρουν στο Capital.gr κτηματομεσίτες από το Λονδίνο προσθέτοντας πως πρόκειται για αναμενόμενο γεγονός αφού «η αγορά πάντοτε επιχειρεί να προεξοφλήσει τις εξελίξεις».
Το ελληνικό επενδυτικό ενδιαφέρον για ακίνητα στο εξωτερικό και ειδικά μητροπολιτικές πόλεις όπως η βρετανική πρωτεύουσα δεν είναι νέο. Υπάρχει επί δεκαετίες αλλά τα τελευταία έτη έχει ενταθεί τόσο με την ανατίμηση του high end της αγοράς που δίνει υψηλές αποδόσεις όσο και με την κλιμακούμενη ανασφάλεια αναφορικά με την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.
Η, κυοφορούμενη από την προηγούμενη κυβέρνηση, συμφωνία Ελβετίας-Ελλάδας για την δημοσιοποίηση των ονομάτων όσων δεν πληρώσουν τους νέους υψηλότατους φόρους που θα προβλέπονται για να διατηρηθεί το προνόμιο της ανωνυμίας (και επομένως του ποινικού απυρόβλητου) έρχεται «σαν κερασάκι στην τούρτα». Όσοι δεν θέλουν να πληρώσουν φόρους που εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν άνω του 15% επί του κεφαλαίου και μάλιστα αναδρομικά για να μην γίνουν γνωστά τα στοιχεία τους αναζητούν ήδη ή δρομολογούν εναλλακτικές.
Κυρίαρχη για πολλούς είναι αυτή της αγοράς ακινήτων σε μέρη με μεγάλη ρευστότητα και ανοδικές προοπτικές. Την αυξημένη ζήτηση των τελευταίων ετών και ακόμα περισσότερο των τελευταίων μηνών για πληροφορίες αναφορικά με επενδύσεις σε ακίνητα στο Λονδίνο από Έλληνες επιβεβαιώνει και η διευθύνουσα σύμβουλος της European Prime Property Consultants, Σάντυ Τριαντοπούλου. Οι Έλληνες καλύπτουν ποσοστό της τάξης του 3% ετησίως των ξένων επενδύσεων σε λονδρέζικα ακίνητα αλλά εσχάτως το ενδιαφέρον παραπέμπει σε αύξηση των μεριδίων τους.
Όπως σημειώνει μιλώντας στο Capital.gr, σε αντίθεση με την επερχόμενη φορολόγηση των καταθέσεων στην Ελβετία, το βρετανικό φορολογικό καθεστώς της αγοράς ακινήτων είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικό και ως εκ τούτου φυσικό να προσελκύει κεφάλαια. Το κόστος συναλλαγής παραμένει ιδιαίτερα χαμηλό, ενώ η ισχυρή ζήτηση μεταφράζεται και σε αυξημένη ρευστότητα, δηλαδή δυνατότητα να εκποιηθεί η ακίνητη περιουσία εύκολα εφόσον κριθεί απαραίτητο από τον ιδιοκτήτη. Ο φόρος μεταβίβασης, που είναι και ο μόνος, ανέρχεται στο 3% της αξίας για ακίνητα έως 500.000 στερλίνες, στο 4% για ακίνητα από 500.000 έως και 1.000.000 και 7% από εκεί και πάνω.
Η επικεφαλής της EPPC Ltd, προσθέτει δε πως η απουσία φόρου υπεραξίας στην βρετανική αγορά ακινήτων αποτελεί πρόσθετο ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα, ενώ η τάση στις τιμές είναι ανοδική και κυμαίνεται στο 15% ετησίως στις καλές περιοχές και ειδικά σε διαμερίσματα που κοστίζουν άνω των 5 εκατ. στερλινών.
Τα ακίνητα που κοιτούν οι έλληνες είναι τυπικά ς μεταξύ 500 χιλιάδων και 2 εκατομμυρίων και εστιάζεται κυρίως σε περιοχές όπως η Belgravia, το Knightsbridge, το Kensington , το Chelsea και το Notting Hill.
Το real estate του Λονδίνου έχει αναδειχθεί σε ασφαλές καταφύγιο για τις τοποθετήσεις κεφαλαίων που ήταν ή παραμένουν τοποθετημένα σε αποταμιευτικούς ή προθεσμιακούς λογαριασμούς ευρωπαϊκών τραπεζών. Με την βιωσιμότητα μεγάλου μέρους των τραπεζών του ευρωπαϊκού νότου υπό αμφισβήτηση και την περιπλοκότητα μεταφοράς καταθέσεων σε τράπεζες του πυρήνα της ευρωζώνης και μάλιστα σε μια συγκυρία που η καχυποψία των αρχών είναι αυξημένη, η ζήτηση για διαμερίσματα στο Λονδίνο ενισχύεται περαιτέρω.
Η EPPC έχει πραγματοποιήσει δύο από τα μεγαλύτερα deal σε κατοικίες του Λονδίνου. Το ένα πρόκειται για διαμέρισμα αξία 27 εκατομμυρίων στερλινών που αγοράστηκε από μέλος της βασιλικής οικογένειας της Σαουδικής Αραβίας και το άλλο αφορά σε διαμέρισμα αξίας 20 εκατ. στερλινών που απέκτησε εταιρεία συμφερόντων του Κατάρ στην Belgravia προ ολίγων ετών.
Έχει επίσης δεχθεί κρούση για την αναζήτηση ακινήτου αξίας έως και 70 εκατομμυρίων στερλινών από Έλληνα επιχειρηματία τον οποίον και δεν ανέλαβε εξαιτίας του αμφιλεγόμενου προφίλ του ενώ τελευταία διαπιστώνει ενδιαφέρον και από Έλληνες εφοπλιστές για εμπορικά ακίνητα.