10 Σεπτεμβρίου 2012

Σε εξέλιξη η συνάντηση Σαμαρά-τρόικας

Άρχισε στο Μέγαρο Μαξίμου η συνάντηση του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά με τους εκπροσώπους της τρόικας κατά την οποία συζητείται το νέο «πακέτο μέτρων». Το πακέτο αυτό αναμένεται να παρουσιάσει την ερχόμενη Παρασκευή στην Ευρωομάδα (Eurogroup) ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας.

Η προσπάθεια της κυβέρνησης είναι να δεχθεί η τρόικα όσο το δυνατόν περισσότερα από τα ισοδύναμα μέτρα προκειμένου να αποφευχθούν οριζόντιες περικοπές.

Η συνάντηση Σαμαρά-τρόικας γίνεται ενόψει του αυριανού κρίσιμου ραντεβού του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι στην Φραγκφούρτη.

Την Τετάρτη, εξάλλου, θα επαναληφθεί η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών με αντικείμενο το νέο πακέτο μέτρων, ενώ το Μαξίμου διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει θέμα συνοχής της κυβέρνησης.

Τη Τρίτη το μεσημέρι η συνάντηση τρόικας-υπουργείου Εργασίας

Για αύριο Τρίτη, στη 1 μετά το μεσημέρι, έχει προγραμματισθεί η συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με τους επικεφαλής της τρόικας, ενώ την Τετάρτη 19 του μηνός αναμένεται να πραγματοποιηθεί η συνάντηση του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννη Βρούτση με τον επικεφαλής της Task Force Χορστ Ράιχενμπαχ.

Στη συνάντηση με την τρόικα αναμένεται να εξετασθούν τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας για την πορεία υλοποίησης των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί και τα αποτελέσματα των μέτρων που έχουν ληφθεί. Για το σκοπό αυτό άλλωστε, οι εκπρόσωποι του τεχνικού κλιμακίου είχαν κατά τις προηγούμενες ημέρες αλλεπάλληλες συναντήσεις με στελέχη του υπουργείου και διοικητικούς παράγοντες.

Αναμένεται να τεθούν, επίσης, γενικότερα θέματα των εργασιακών σχέσεων και τα σενάρια περικοπών σε ασφαλιστικές παροχές και προνοιακά επιδόματα.

Ο υπουργός Εργασίας έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο νέας μείωσης του βασικού μισθού, με τον οποίο συνδέονται διάφορα επιδόματα και οι μισθολογικές ωριμάνσεις, έχει όμως αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο του επαναπροσδιορισμού του τρόπου με τον οποίο θα καθορίζεται το ύψος αυτού.

Η τρόικα, έχει θέσει κατ' επανάληψη το θέμα της συνολικής μείωσης του κόστους εργασίας, ενώ στην επιστολή στελεχών των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας προς τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, προτείνεται η μείωση του προστατευτισμού στην ελληνική αγορά εργασίας, με την αποσύνδεση του χρόνου απασχόλησης από το ωράριο λειτουργίας των επιχειρήσεων, ώστε να δοθεί στις επιχειρήσεις η δυνατότητα, να ρυθμίζουν οι ίδιες τα θέματα απασχόλησης του προσωπικού με βάση τις ανάγκες τους.

news247.gr