18 Σεπτεμβρίου 2012

Γ. Βουδούρης: "Σταματήστε να στέλνετε ασθενείς σε ιδιώτες"... Καλά μαλάκ@@ είσαι; Και από ποιον θα παίρνουν τη μίζα;

Να προσφέρουν υπηρεσίες στους ασφαλισμένους εντός του ΕΟΠΥΥ ζητά με επείγουσα εγκύκλιο από τους διευθυντές των μονάδων υγείας ο πρόεδρος του οργανισμού Γεράσιμος Βουδούρης. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Βουδούρης δίνει σαφείς κατευθύνσεις προς τους διευθυντές των μονάδων υγείας του ΕΟΠΥΥ (πρώην ΙΚΑ) να μην στέλνουν τους ασθενείς...
στους ελευθέρους επαγγελματίες του κλάδου (που όμως έχουν υπογράψει σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ), αλλά να τους «κρατούν κατά προτεραιότητα» εντός των δομών του οργανισμού, ακόμη κι αν υπάρχει αναμονή μέχρι και τρεις μήνες για ραντεβού. Χαρακτηρίζει μάλιστα «ανεπίτρεπτο και απαράδεκτο για τις σημερινές δύσκολες οικονομικές συγκυρίες» να μένουν άδεια από ασφαλισμένους τα ακτινολογικά εργαστήρια και τα εργαστήρια φυσικοθεραπείας που λειτουργούν εντός του οργανισμού.

Χτες αναρτήθηκε στο πρόγραμμα «Διαύγεια» επείγουσα εγκύκλιος του ΕΟΠΥΥ, υπογεγραμμένη από τον πρόεδρο του οργανισμού, με τίτλο «Παραπομπή των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ στα Ακτινολογικά Εργαστήρια που λειτουργούν στις Μονάδες Υγείας του ΕΟΠΥΥ», στην οποία αναφέρεται χαρακτηριστικά:

«Από στατιστικά στοιχεία που τηρεί το τμήμα Εργαστηρίων και Βιοϊατρικής Τεχνολογίας της Διεύθυνσης Σχεδιασμού του ΕΟΠΥΥ προκύπτει μεγάλη μείωση των περιστατικών που εξυπηρετούνται στα Ακτινολογικά Εργαστήρια των Μονάδων Υγείας του ΕΟΠΥΥ, σε βαθμό που διαφαίνεται ότι ορισμένα από τα Εργαστήρια υπολειτουργούν. Το γεγονός αυτό κρίνεται ανεπίτρεπτο και απαράδεκτο για τις σημερινές δύσκολες οικονομικές συγκυρίες, λαμβάνοντας υπόψη ότι πολλά από τα λειτουργούντα Ακτινολογικά είναι υπερσύγχρονα και τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα που διασφαλίζουν την υψηλή ποιότητα των διενεργούμενων διαγνωστικών εξετάσεων. Καλούνται οι Δ/ντές των Μονάδων Υγείας του ΕΟΠΥΥ όπου λειτουργούν Ακτινολογικά Εργαστήρια, σε συνεννόηση με τους υπεύθυνους των Εργαστηρίων, να παραπέμπουν τους ασφαλισμένους κατά προτεραιότητα στα Ακτινολογικά Εργαστήρια των Μονάδων του ΕΟΠΥΥ».

Είχε προηγηθεί στις 10 Σεπτεμβρίου αντίστοιχη επείγουσα εγκύκλιος με τίτλο «Παραπομπή των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ στα Φυσικοθεραπευτήρια των Μονάδων Υγείας» σε ανάλογο ύφος, όπου ξαναγινόταν λόγος για υπολειτουργία των συγκεκριμένων εργαστηρίων σε μια περίοδο οικονομικών προβλημάτων.

Στελέχη του χώρου της υγείας ανέφεραν ότι δύο είναι ουσιαστικά οι λόγοι για την προσπάθεια του ΕΟΠΥΥ να κρατήσει τους ασφαλισμένους στις δομές του οργανισμού. Σύμφωνα με τους παρόχους υγείας, πρόκειται για «αντίποινα» στις κινητοποιήσεις τις οποίες πραγματοποιούν, με απώτερο όμως στόχο τη διοχέτευση των ασφαλισμένων σε μεγάλες ιδιωτικές κλινικές και κέντρα αποκατάστασης. Το γεγονός αυτό εξάλλου ενισχύεται από τις φήμες που θέλουν το υπουργείο Υγείας να αναθέτει σε ιδιωτικές κλινικές τη διενέργεια των εργαστηριακών εξετάσεων του ΕΣΥ. Η δεύτερη εξήγηση συνίσταται στο ότι ο ΕΟΠΥΥ προσπαθεί να κρατήσει σε όσο το δυνατό πιο χαμηλά επίπεδα το «μηνιαίο» λογαριασμό πληρωμής προς τους παρόχους υγείας, ενώ δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες να αναρτηθεί παρόμοια εγκύκλιος και για τους συμβεβλημένους γιατρούς.

Οξεία αντίδραση


Προσπάθεια για το κλείσιμο τους βλέπουν πίσω από τις εγκυκλίους τα εργαστήρια που είναι συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ και μιλούν ευθέως για «παραγκωνισμό» των ελεύθερων επαγγελματιών.

Όπως ανέφερε στο Capital.gr ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών Γιώργος Μπάκας, είναι παράνομο να προωθούνται σε συγκεκριμένες δομές οι ασφαλισμένοι, ενώ αποτελεί δικαίωμα κάθε ασθενή να επιλέξει ελεύθερα τον θεραπευτή της προτίμησής του, μεταξύ των νομίμως συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ.

Το θέμα αυτό αναμένεται να τεθεί επί τάπητος το μεσημέρι, κατά τη συνάντηση που θα έχουν οι εκπρόσωποι του Π.Φ.Σ. με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Μάριο Σαλμά.

Ωστόσο, το περιεχόμενο της εγκυκλίου που αφορά τα εργαστήρια φυσικοθεραπείας έχει βρει ήδη έδαφος, καθώς όπως εξηγεί ο πρόεδρος του συλλόγου, οι επαγγελματίες για παράδειγμα στη Δράμα και την Καβάλα δεν έχουν δεχτεί κανένα ασθενή από την ημέρα δημοσίευσης της εγκυκλίου.

Σύμφωνα πάντα με τον κ. Μπάκα, πρόκειται για μια μεθοδευμένη ενέργεια για το σταδιακό οικονομικό μαρασμό των ελεύθερων επαγγελματιών και απώτερο στόχο την προώθηση των ασθενών σε μεγάλα ιδιωτικά κέντρα αποκατάστασης.

Βίκυ Κουρλιμπίνη

Πηγή:www.capital.gr