03 Σεπτεμβρίου 2012

Οι καρεκλοκένταυροι της φοροδιαφυγής διαφωνούν με το σχέδιο της κυβέρνησης "φορολογώ έσοδα μείον έξοδα"

του Νίκου Καρούτζου
karoutzos@axianews.gr
Η σύνδεση του φόρου με τις αποδείξεις που σχεδιάζει το Υπουργείο Οικονομικών είναι χωρίς αμφιβολία μια καινοτόμος ιδέα. Και είναι διότι ουσιαστικά σου λέει ότι σου φορολογώ μόνο αυτό που απομένει μετά τις καταναλωτικές δαπάνες που κάνεις.

Με τον τρόπο αυτό ουσιαστικά ενισχύει την κατανάλωση καθώς τα παραπάνω έξοδα κοστίζουν λιγότερο και κυρίως ωθεί τους πολίτες για κάθε δαπάνη που κάνουν να ζητούν αποδείξεις. Έτσι περιορίζεται η φοροδιαφυγή και αυξάνονται τα έσοδα του κράτους και από το εισόδημα και κυρίως από το ΦΠΑ.

Όμως πριν καν μπει σε εφαρμογή η συγκεκριμένη πολιτική κάποιοι υπηρεσιακοί παράγοντες άρχισαν το πριόνισμα αναφέροντας ότι δεν είναι εύκολο να εφαρμοστεί. Είναι η γνωστή τακτική των ανθρώπων που επί χρόνια παλεύουν να μην γίνει τίποτα σε επίπεδο φορολογικής μεταρρύθμισης.
Είναι οι άνθρωποι που ζουν από την πολυνομοθεσία και τη βιομηχανία των εγκυκλίων, τη φοροδιαφυγή και τη συναλλαγή.
 
Είναι οι ίδιοι που κλήθηκαν να συντάξουν πόρισμα για την κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων Στοιχείων και εισηγήθηκαν ένα άλλο τερατούργημα τους Κανόνες Απεικόνισης Συναλλαγών.
Φαίνεται όμως ότι σιγά σιγά σιγά μπαίνουν στο περιθώριο. Και θα μπουν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας αν ο κ. Μαυραγάνης που γνωρίζει το αντικείμενο κάνει το μεγάλο βήμα και καταργήσει πλήρως τον ΚΒΣ και εφαρμόσει όλα αυτά που σε προηγμένες χώρες εφαρμόζονται με επιτυχία επί χρόνια.