Είναι η δεύτερη «ανταρσία» της ιεραρχίας μετά την απροθυμία της να εκδόσει τις διαπιστωτικές πράξεις για την «εφεδρεία-Ρέππα»
Να πείσει την ιεραρχία του Δημοσίου που κωλυσιεργεί καλυπτόμενη πίσω από την ανοχή ή την ενθάρρυνση των πολιτικών προϊσταμένων των υπουργείων, να προχωρήσει στη σύσταση και άμεση λειτουργία των νέων πειθαρχικών συμβουλίων, επιχειρεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Κανονικά η διαδικασία αυτή θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο ως τις 15 Ιουνίου 2012, όπως προβλέπεται ρητά στο ν. 4057/2012 με τον οποίο τίθεται σε ισχύ το νέο πειθαρχικό δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων.
Ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Δημήτρης Στεφάνου, με κατεπείγουσα εγκύκλιό του καλεί τις υπηρεσίες διοικητικού να τον ενημερώσουν, εντός πέντε ημερών, όπως αναφέρει, αν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της σύστασης των νέων πειθαρχικών συμβουλίων.
«Αν δεν έχει ήδη γίνει η σύσταση των πειθαρχικών συμβουλίων», αναφέρεται στην εγκύκλιο, «παρακαλούμε όπως άμεσα προχωρήσετε σε αυτή». «Οι αρμόδιες υπηρεσίες», συνεχίζει η εγκύκλιος, «παρακαλούνται όπως άμεσα ανταποκριθούν στα αιτήματα της παρούσας εγκυκλίου, καθότι τα ζητήματα που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του Πειθαρχικού Δικαίου είναι από τα σημαντικότερα τμήματα του Υπαλληλικού Κώδικα, διότι συνδέονται άμεσα με την προώθηση της χρηστής διακυβέρνησης, της διαφάνειας, της αξιοκρατίας και γενικότερα με την εύρυθμη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης»
Στην εγκύκλιο διευκρινίζεται ακόμη ότι «μέχρι τη συγκρότηση, δηλαδή την έκδοση απόφασης ορισμού των μελών των πειθαρχικών συμβουλίων κατά τα οριζόμενα στον ν. 4057/2012, εξακολουθούν να ασκούν τις πειθαρχικές αρμοδιότητες του ως άνω νόμου, τα υπηρεσιακά συμβούλια του ν. 3528/2007. Οι υποθέσεις που εκκρεμούν στα υφιστάμενα υπηρεσιακά - πειθαρχικά συμβούλια, διαβιβάζονται στα πειθαρχικά συμβούλια του νέου νόμου το αργότερο μέσα σε ένα μήνα από τη συγκρότησή τους».
Η απροθυμία για τη συγκρότηση των νέων πειθαρχικών συμβουλίων, στα οποία, ειρήσθω εν παρόδω, δεν θα μετέχουν εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών φορέων οι οποίοι συνήθως έβγαζαν λάδι επίορκους δημόσιους υπαλλήλους λόγω «συναδελφικής αλληλεγγύης», αποτελεί το δεύτερο κρούσμα απειθαρχίας της δημοσιοϋπαλληλικής ιεραρχίας. Η εσκεμμένη κωλυσιεργία που ενθαρρύνεται από τους πολιτικούς προϊσταμένους των υπουργείων, δεν αφορά μόνον τη σύσταση των πειθαρχικών συμβουλίων, αλλά ακόμη και τη κατάργηση των κενών οργανικών θέσεων, όπως είπε αποκαλύψει το «Βήμα» την περασμένη Κυριακή ή ακόμη και τη μη έκδοση των διαπιστωτικών πράξεων για την συνταξιοδοτική διαθεσιμότητα.
Υπενθυμίζεται ότι τα νέα πειθαρχικά συμβούλια είναι τριμερή, συνεδριάζουν δημόσια και αποτελούνται από έναν δικαστικό λειτουργό, έναν εκπρόσωπο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και ένα μόνιμο υπάλληλο προϊστάμενο διεύθυνσης. Τα πειθαρχικά συμβούλια θα έπρεπε να έχουν συγκροτηθεί εντός τριών μηνών από τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως του ν. 4057/2012, ενώ η θητείας τους, που είναι συνήθως διετής, κατ΄ εξαίρεση αυτή τη φορά θα διαρκούσε ως το τέλος του 2013.
ΤΟ ΒΗΜΑ