30 Σεπτεμβρίου 2012

Προδιαγεγραμμένο φορο-αδιέξοδο της κυβέρνησης που φοβήθηκε μείωση δαπανών και προτίμησε αύξηση φόρων

Η πρώτη διαπίστωση από το πακέτο των μέτρων που συμφώνησαν οι πολιτικοί αρχηγοί, είναι η ανάδειξη της ανικανότητας της κυβέρνησης να μειώσει τις κρατικές δαπάνες με τρόπο που να πείθει πρώτα τους ίδιους και μετά την τρόικα.

Ενώπιον της αδυναμίας αυτής, και καθώς η υπομονή της τρόικας εξαντλείτο, η κυβέρνηση υποχρεώθηκε να λάβει και φορολογικά μέτρα, τα οποία επωμίζονται πολίτες, επιχειρήσεις και η οικονομία γενικά που θα βιώσει μια νέα ύφεση, χωρίς να διαφαίνεται φως στο τούνελ.

Πρόκειται για τα πιο σκληρά φορολογικά μέτρα που έχουν επιβληθεί και είναι καταδικασμένα να αποτύχουν, γιατί το υπουργείο Οικονομικών παραβλέπει τις παράπλευρες απώλειες που επιφέρουν οι συχνές αυξήσεις της φορολογίας.

Φέτος, χιλιάδες φορολογούμενοι δεν μπόρεσαν να εξοφλήσουν έγκαιρα ούτε μία δόση του φόρου εισοδήματος και της εισφοράς, με αποτέλεσμα μόνο το μήνα Αύγουστο τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο να αυξηθούν κατά 3 δισ. ευρώ. Η αιτία είναι η ανέχεια.

Του χρόνου, με τα νέα μέτρα, όπως η κατάργηση του αφορολόγητου ορίου για τα τέκνα και η κατάργηση των φοροαπαλλαγών, ο φόρος θα εξακοντιστεί στα ύψη για τα νοικοκυριά. Το ΥΠΟΙΚ έχει την εντύπωση ότι οι πολίτες θα μπορέσουν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους και να επιτευχθούν οι στόχοι του προϋπολογισμού; Οσοι το πιστεύουν, είναι μακριά νυχτωμένοι και αποκομμένοι από την κοινωνία.

Το συγκεκριμένο πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ δρομολογήθηκε από τον περασμένο Φεβρουάριο και όριζε ρητώς πως το ποσό θα εξευρεθεί από μειώσεις δαπανών. Στο μνημόνιο, μάλιστα, είχαν προσδιοριστεί και οι άξονες των παρεμβάσεων, κοινωνικές μεταβιβάσεις (2-3 δισ. ευρώ), διοικητική μεταρρύθμιση (2 δισ. ευρώ), επισκόπηση δαπανών Γενικής Κυβέρνησης (6 δισ. ευρώ).

Αυτό χρειαζόταν η οικονομία και όχι νέους φόρους. Ομως η κυβέρνηση δεν παρουσίασε κανένα αξιόπιστο σχέδιο για μείωση δαπανών στην τρόικα. Παραδεχόμενη την ήττα της, η κυβέρνηση πρότεινε να αντικαταστήσει ένα μέρος των μειώσεων των δαπανών με αύξηση των εσόδων. Η τρόικα κακώς το αποδέχτηκε, γιατί στελέχη της είχαν δηλώσει παλαιότερα πως δεν μπορούν να αυξηθούν άλλο οι φόροι κ.λπ. Φαίνεται όμως η παραμονή τους επί μακρόν στην Αθήνα τούς κατέστησε ευάλωτους στις ελληνικές συνήθειες και αντιγράφουν πιστά τη συμπεριφορά Ελλήνων πολιτικών.

Οι ξένοι ελεγκτές, Ματίας Μορς, Κλάους Μαζούχ και Πολ Τόμσεν, μπορούν να θέσουν δύο απλά ερωτήματα στο υπουργείο Οικονομικών, που προτείνει τα συγκεκριμένα φορολογικά μέτρα των 3 δισ. ευρώ. Πρώτον, γιατί την ώρα που επιβάλλει νέους φόρους, δεν φροντίζει να εισπράξει τους βεβαιωμένους φόρους που φτάνουν στα 49 δισ. ευρώ; Δεύτερον, γιατί δεν εκκαθαρίζει στις εκκρεμείς στα δικαστήρια φορο-υποθέσεις, από τις οποίες το προσδοκώμενο ποσό είναι κοντά στα 50 δισ. ευρώ; Δηλαδή την ώρα που το ΥΠΟΙΚ δεν μπορεί να εισπράξει τα υφιστάμενα ληξιπρόθεσμα, σπεύδει να δημιουργήσει και νέα.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΚΟΥΡΗΣ - pkak@naftemporiki.gr
Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ