Στο στόχαστρο της Γερμανίας μπαίνει το υψηλό χρέος των ΗΠΑ, με τον οίκο Moody's να στέλνει παράλληλα ηχηρή προειδοποίηση ότι οι ΗΠΑ μπορεί να χάσουν την κορυφαία τους πιστοληπτική αξιολόγηση εάν δεν υιοθετήσουν τις κατάλληλες πολιτικές που θα οδηγήσουν στη μείωση της σημερινής αναλογίας χρέους/ΑΕΠ.
Ο οίκος εμφανίστηκε χθες ιδιαίτερα σαφής, τονίζοντας ότι οι διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό του 2013 θα είναι αυτές που θα καθορίσουν την κατεύθυνση που θα ακολουθήσει η κορυφαία αξιολόγηση «ΑΑΑ» που κατέχουν οι ΗΠΑ, καθώς και η αρνητική προοπτική τους. Εάν οι εν λόγω διαπραγματεύσεις καταλήξουν σε συγκεκριμένες πολιτικές ικανές να φέρουν σταθεροποίηση και εν συνεχεία να μειώσουν την αναλογία του ομοσπονδιακού χρέους ως προς το ΑΕΠ σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, τότε ο Moody's διευκρίνισε ότι θα επιβεβαιώσει το τριπλό «Α» των ΗΠΑ και θα επιστρέψει σε σταθερή την αρνητική προοπτική που έχει δώσει στην χώρα.
Στην περίπτωση όμως που οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν να προαγάγουν τέτοιου είδους πολιτικές, ο οίκος προειδοποιεί ότι θα πρέπει να αναμένεται υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης των ΗΠΑ, πιθανόν στο Αα1. Ο οίκος μάλιστα θεωρεί απίθανο να διατηρήσει την κορυφαία αξιολόγηση με αρνητική προοπτική έως το 2014. Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ είναι πολύ πιθανόν να αγγίξουν το ανώτατο όριο του χρέους τους γύρω στα τέλη του τρέχοντος έτους και η ικανότητα της αμερικανικής κυβέρνησης να ανταποκριθεί στους τόκους και στις υπόλοιπες δαπάνες της από τους διαθέσιμους πόρους της εκτιμάται ότι θα εξαντληθεί λίγους μήνες αφότου φθάσει το ανώτατο όριο του χρέους της.
Υπό αυτές τις συνθήκες, ο οίκος επισημαίνει ότι η πιστοληπτική αξιολόγηση των ΗΠΑ μπορεί να τεθεί υπό καθεστώς επανεξέτασης όταν η Ουάσιγκτον αγγίξει αυτό το όριο, θέση αντίστοιχη με αυτή που είχε υιοθετήσει ο Moody's και στη διάρκεια του καλοκαιριού του 2011.
Το υψηλό χρέος των ΗΠΑ μπήκε όμως και στο στόχαστρο της Γερμανίας, η οποία το θεωρεί «υπερβολικά υψηλό», με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να διερωτάται με ποιον τρόπο θα μπορούσε η Αμερική να αντιμετωπίσει τα υψηλά επίπεδα χρέους της μετά τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.
Κατά την ομιλία του στην κάτω Βουλή του γερμανικού κοινοβουλίου, όπου «άνοιξε» τις συζητήσεις για τον προϋπολογισμό του 2013, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι οι ανησυχίες για το αμερικανικό χρέος αποτελούν βάρος για την παγκόσμια οικονομία, «χτυπώντας» με τη σειρά του την Ουάσιγκτον η οποία έχει επικρίνει την Ευρώπη για την αποτυχία της να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους.
Κατ' ιδίαν, Γερμανοί αξιωματούχοι εκφράζουν συχνά ανησυχίες για τα υψηλά επίπεδα του αμερικανικού χρέους και για την αδυναμία των εκεί πολιτικών να βρουν κοινό έδαφος για τον τρόπο αντιμετώπισής του, όμως τα δημόσια σχόλια του κ.Σόιμπλε καταδεικνύουν την κλίμακα των σχετικών ανησυχιών στη Γερμανία.
Νέες πιέσεις
Και όλα αυτά, την ώρα που η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ βάζει σε νέο γύρο πιέσεων τις αναδυόμενες οικονομίες με ευέλικτα νομισματικά καθεστώτα, εάν προχωρήσει, όπως αναμένεται, σε τρίτο γύρο πολιτικής ποσοτικής χαλάρωσης την Πέμπτη, οπότε και ολοκληρώνεται η διήμερη συνεδρίαση του νομισματικού συμβουλίου της, προειδοποίησε χθες ο υπουργός Οικονομικών της Χιλής, Φελίπε Λαρέν.
Στην κατοχή του Πεκίνου
Ανησυχίες προκαλεί και η μεγάλη ποσότητα του αμερικανικού χρέους που βρίσκεται στην κατοχή της Κίνας, με το Πεντάγωνο ωστόσο, να εμφανίζεται καθησυχαστικό, στην πρώτη του μέχρι σήμερα σχετική έκθεση, που έχει ημερομηνία 20 Ιουλίου και περιήλθε στην κατοχή του Bloomberg. Στην έκθεση αναφέρεται συγκεκριμένα ότι η κατοχή αμερικανικού χρέους αξίας άνω του ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων από την Κίνα και η προοπτική μιάς πιθανής «ξαφνικής και σημαντικής» απόσυρσης των σχετικών κεφαλαίων δεν απειλούν την εθνική ασφάλεια της χώρας.
«Η Κίνα έχει ελάχιστες επιλογές για να επενδύσει τα τεράστια αποθέματά της σε ξένο συνάλλαγμα, πέρα από τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα», αναφέρεται στην έκθεση. Σημειώνεται ότι η Κίνα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος κάτοχος αμερικανικού χρέους μετά τη Φέντεραλ Ριζέρβ.
Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ