12 Σεπτεμβρίου 2012

Faber- Castell (ιδιοκτήτης των γνωστών μολυβιών): Οι ανθελληνικές κορώνες Γερμανών πολιτικών εξυπηρετούν προεκλογικούς σκοπούς

«Πολύ επικίνδυνη» χαρακτήρισε ενδεχόμενη διακοπή των πολιτικών διάσωσης των υπερχρεωμένων χωρών της ευρωζώνης ο Τίες Μπούτνερ, καθηγητής δημοσίων οικονομικών στο πανεπιστήμιο Ερλάνγκεν-Νυρεμβέργης και οικονομικός σύμβουλος της καγκελαρίου Μέρκελ, σε εκπομπή του BBC.


Ο Γερμανός καθηγητής επισήμανε ότι η βασική ένσταση κατά της συνεχιζόμενης βοήθειας από τη χώρα του είναι ότι οι κυβερνήσεις που λαμβάνουν τη χρηματοδότηση δεν έχουν στη συνέχεια κίνητρο για την προώθηση απαραίτητων μεταρρυθμίσεων.

Παρόλα αυτά θεωρεί πιο σοβαρό τον κίνδυνο τα δάνεια που έχουν δοθεί ήδη από το βορρά προς το νότο της ευρωζώνης να μην αποπληρωθούν ποτέ, κάτι που θα συνέβαινε αν μία χώρα οφειλέτης βρισκόταν εκτός νομισματικής ένωσης. «Αυτό θα σήμαινε χρεοκοπία για μεγάλους τομείς της γερμανικής οικονομίας», τόνισε ο καθηγητής Μπούτνερ.

Στο BBC μίλησαν και Γερμανοί επιχειρηματίες, όπως εκπρόσωποι των μεσαίων μεγέθους οικογενειακών επιχειρήσεων που πωλούν τα προϊόντα τους κυρίως στη γερμανική αγορά. Οι επιχειρηματίες αυτοί τόνισαν την αντίθεσή τους στη μεταφορά γερμανικών κεφαλαίων στο μόνιμο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, καθώς, όπως είπαν, οι ίδιοι δεν έχουν να κερδίσουν κάτι από τη χρηματοδότηση άλλων χωρών της ευρωζώνης. Ο ιδιοκτήτης μίας τέτοιας εταιρείας μάλιστα αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην Ελλάδα λέγοντας ότι από τη στιγμή που απουσιάζουν βασικές δομές στη χώρα θα πρέπει να αποκοπεί από την ευρωζώνη.

Αντίθετα, εκπρόσωποι εξαγωγικών εταιρειών, όπως της εταιρείας που κατασκευάζει τα γνωστά Playmobil εμφανίστηκαν πιο θετικοί απέναντι στη διατήρηση της συνοχής του ευρώ, επισημαίνοντας όμως ότι χρειάζεται να υπάρξει και «οικονομικές βελτιώσεις» στις χώρες του νότου.

Ο κόμης Άντον Βόλφγκανγκ φον Φάμπερ-Καστέλ, της γνωστής ομώνυμης εταιρείας μολυβιών προειδοποίησε ότι οι ανθελληνικές κορώνες Γερμανών πολιτικών εξυπηρετούν προεκλογικούς σκοπούς. «Είναι εύκολο να λέμε ότι πρέπει να απαλλαγούμε από την Ελλάδα. Αλλά τι θα γίνει μετά; Πώς θα αντιδράσουν οι επενδυτές; Πρέπει να γνωρίζουμε ότι το μάρκο είναι πολύ ακριβό, επομένως θα είναι δύσκολο να κρατήσουμε την ανταγωνιστικότητα της Γερμανίας», τόνισε ο γνωστός επιχειρηματίας.