19 Σεπτεμβρίου 2012

Μπακογιάννη εναντίον Σταρκ, Σιν για το grexit

Στα όρια του... διπλωματικού επεισοδίου έφθασε ο διάλογος της κ. Ντόρας Μπακογιάννη με τους κ. Γιούργκεν Σταρκ, πρώην στέλεχος της ΕΚΤ, και Χανς Βέρνερ Σιν, πρόεδρο του Ινσιτούτου Οικονομικών Ερευνών, στο πλαίσιο διεθνούς επιχειρηματικού φόρουμ στη Γαλλία.


Η κ. Μπακογιάννη απάντησε με ένταση στα σχόλια των δύο συνομιλητών, που ουσιαστικά πρότειναν έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, προκειμένου να υποτιμήσει το νόμισμά της. «Μπορεί να κάνουμε αιματηρές οικονομίες, μπορεί να περάσουμε όλες τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται, μπορεί να κάνουμε ιδιωτικοποιήσεις, κανείς όμως δεν πρόκειται να επενδύσει στην Ελλάδα εάν διαρκώς διαβάζει στις εφημερίδες ότι η Ελλάδα θα φύγει από την Ευρωζώνη» σημείωσε η βουλευτής Επικρατείας προς τον κ. Σταρκ, προσθέτοντας πως «είναι θετικό ότι η κυρία Μέρκελ και ο κύριος Σόιμπλε έχουν κάνει δηλώσεις σε αυτή την κατεύθυνση». Η ίδια χαρακτήρισε ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας ως το πρώτο βήμα διάλυσης της Ευρωζώνης, καθώς, όπως είπε, είναι δεδομένο ότι θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες.

Ανταλλαγή επιχειρημάτων υπήρξε και για το ζήτημα των κερδών που απολαμβάνει η ΕΚΤ από τα υποτιμημένα ελληνικά ομόλογα που έχει στην κατοχή της, με την κ. Μπακογιάννη να απορρίπτει την επιχειρηματολογία περί «ρίσκου της ΕΚΤ» και να υπεραμύνεται της ανάγκης επίδειξης αλληλεγγύης μέσω της παραίτησης από τα κέρδη. Η κ. Μπακογιάννη, τέλος, αναφέρθηκε όχι μόνον στις θυσίες του ελληνικού λαού, αλλά και στην απειλή φτώχειας που αντιμετωπίζουν σημαντικές ομάδες πληθυσμού σε όλες τις χώρες, ακόμη και τη Γερμανία, για να καταλήξει πως δεν νοείται λιτότητα χωρίς δράσεις ανάπτυξης και επενδύσεις.