24 Οκτωβρίου 2012

Νέο Μνημόνιο: Σε εφεδρεία ανά τρίμηνο 5.000 ΔΥ – μείωση στόχου αποκρατικοποιήσεων

Στη νέα τύπου εφεδρεία θα ενταχθούν 5.000 δημόσιοι υπάλληλοι έως το τέλος του τρέχοντος έτους, ενώ κάθε τρίμηνο από τις αρχές του 2013 έως τα τέλη του 2015 ακόμα 5.000 εργαζόμενοι στο Δημόσιο τομέα θα εντάσσονται στο ίδιο καθεστώς εφεδρείας.

Στόχος του νέου καθεστώτος εφεδρείας, που περιέχεται στο νέο Μνημόνιο, είναι η μείωση του προσωπικού που απασχολείται στο Δημόσιο τομέα κατά 150.000 εργαζόμενους έως το τέλος του 2015, όπως προβλεπόταν από τις επιταγές του πρώτου Μνημονίου.

Παράλληλα, το νέο Μνημόνιο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, και ρήτρα απόκλισης, δηλαδή το ενδεχόμενο επιβολής επιπλέον μέτρων στο σκέλος των δαπανών σε περίπτωση μη επίτευξης των προβλεπόμενων στόχων. Σε περίπτωση ενεργοποίησης της εν λόγω ρήτρας, τα επιπλέον μέτρα θα προκαλέσουν μειώσεις μισθών και συντάξεων.

Παρά ταύτα, σημειώνεται πως στο νέο Μνημόνιο περιέχεται και ρήτρα ενίσχυσης των χαμηλών εισοδημάτων σε περίπτωση υπερ-αποδόσης των μέτρων.

Επιπλέον, το νέο Μνημόνιο περιλαμβάνει μείωση του στόχου εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις, καθώς αντί για στόχο είσπραξης 50 δισεκατομμυρίων ευρώ που προέβλεπε το πρώτο Μνημόνιο, η Αθήνα έχει πλέον στόχο να αποκομίσει περίπου 11,5 δισεκατομμύρια ευρώ έως το τέλος του 2016 και 25 δισεκατομμύρια έως το 2020 από τις αποκρατικοποιήσεις.

Τέλος, το νέο Μνημόνιο εκτιμά ότι η κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος Απριλίου, ενώ για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο τονίζει πως μέχρι το Δεκέμβριο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ο διαχωρισμός του σε «καλή» και «κακή τράπεζα» με μεταφορά του υγιούς τμήματος σε άλλη τράπεζα.

ΣΚΑΪ