[Είδηση που σας κρύβουν επειδή τους χαλάει τη σούπα... και βολεύει τους διάφορους αστείους να λένε ότι η Γερμανία έβγαλε 50-100-200 δις από την κρίση στην Ελλάδα και άλλες μαλακ@@ς που σας ταϊζουν]
Γαλλία και Φινλανδία κατέβαλαν το Σεπτέμβριο στο Ελληνικό Δημόσιο 201 εκατ. ευρώ περίπου ως μεταφορά αποδόσεων από τη διακράτηση ελληνικών ομολόγων στα χαρτοφυλάκια των κεντρικών τραπεζών τους. Συνολικά το Ελληνικό Δημόσιο αναμένει το 2012 από την πηγή αυτή έσοδα ύψους 756 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται πως το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου είχε αποφασίσει ότι οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της ζώνης του ευρώ θα επιστρέψουν σταδιακά έως το 2020 τα κέρδη (τόκους) από τα ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου που διακρατούν στα επενδυτικά τους χαρτοφυλάκια και τα οποία δεν κουρεύτηκαν κατά το PSI. Σύμφωνα με την απόφαση αυτή θα πρέπει να επιστραφούν στο Ελληνικό Δημόσιο ώς το 2020 τόκοι ύψους 4 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 756 εκατ. ευρώ είναι προγραμματισμένο να δοθούν εντός του 2012.
Η Γαλλία ήδη από τον προηγούμενο Ιούλιο ενέγραψε στον προϋπολογισμό της το σύνολο των τόκων που έπρεπε η Κεντρική Τράπεζά της να επιστρέψει μέχρι το 2020 στην Ελλάδα και οι οποίοι ανέρχονται σε 754,3 εκατ. ευρώ. Το ίδιο έκανε και η Φινλανδία, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες χώρες.
Από τα 756 εκατ. ευρώ των επιστροφών του 2012 τα 300 εκατ. ευρώ αφορούν σε τόκους που πρέπει να καταβάλει η Τράπεζα της Ελλάδος. Σύμφωνα με πληροφορίες το Γενικό Λογιστήριο τους Κράτους έχει ήδη από τα μέσα του καλοκαιριού αναλάβει πρωτοβουλίες για την ανάκτηση των 300 εκατ. ευρώ από την Κεντρική Τράπεζα. Έτσι, έως τα τέλη Φεβρουαρίου 2013 το σχετικό ποσό αναμένεται να εισρεύσει στα δημόσια ταμεία.
Η εγγραφή των επιστροφών στο Κρατικό Προϋπολογισμό καθυστέρησε καθώς υπήρχε αρχικά διαφωνία για τη λογιστική μεταχείριση του ποσού και συγκεκριμένα για το εάν οι επιστροφές των τόκων πρέπει να εγγραφούν στο 2012 ή σε παρελθούσες χρήσεις και για το εάν θα πρέπει να διαγράψουν ισόποσα το χρέος ή να αποτελέσουν μέρος των κρατικών εσόδων. Τελικά, σε συνεννόηση με την Eurostat αποφασίσθηκε να καταγραφούν ως «δημόσιο έσοδο» και να επιμερισθούν στους προϋπολογισμούς της περιόδου 2012 -2020.