31 Οκτωβρίου 2012

Υψηλού ρίσκου ο αιφνιδιασμός Σαμαρά

Της Μαρίνας Μάνη

Η κίνηση υψηλού ρίσκου του Αντώνη Σαμαρά βάζει φωτιά στο πολιτικό σκηνικό. Αν “του βγει” θα μπορεί να χαράξει μόνος του, στην ουσία, τα επόμενα βήματα της τριμερούς κυβέρνησης συνεργασίας, με τους άλλους δύο κυβερνητικούς εταίρους να ακολουθούν.

Αν όχι, οι εξελίξεις προμηνύονται ραγδαίες –και όχι μόνο στο πολιτικό επίπεδο, αφού η δόση θα παραμείνει στον αέρα.

Το ερώτημα που θέτουν οι επιτελείς του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ δεν αφορά την απόφαση του πρωθυπουργού να σφυρίξει... λήξη των διαπραγματεύσεων –αυτό, λένε, προέκυψε από την πίεση των δανειστών να κλείσει η πολυήμερη εκκρεμότητα με τα μέτρα ενόψει της σημερινής τηλεδιάσκεψης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης. (Ο Γιάννης Στουρνάρας άλλωστε φέρεται να ενημέρωσε νωρίς χθες το μεσημέρι τον κ. Σαμαρά ότι απείλησαν με ακύρωση της τηλεδιάσκεψης εάν δεν έκλεινε το πακέτο των μέτρων).

Αυτό που τους αιφνιδίασε ήταν η απόφαση Σαμαρά να προβεί στη γραπτή δήλωση (“οι διαπραγματεύσεις ολοκληρώθηκαν”) χωρίς να ενημερώσει τους Ευ. Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη –και μάλιστα την ώρα που οι κοινοβουλευτικές τους ομάδες συνεδρίαζαν για τη στάση που θα κρατήσουν στην ψηφοφορία.

Το αποτέλεσμα ήταν οι δύο κυβερνητικοί εταίροι... να την πληροφορηθούν από τα μέσα ενημέρωσης, παρότι νωρίτερα είχαν μιλήσει με τον πρωθυπουργό για τα νέα δεδομένα που προκαλούσε η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup.

«Ηθελε να προλάβει»

Κατά τις πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς προχώρησε στη δήλωση τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή ακριβώς για να προλάβει τις κοινοβουλευτικές ομάδες των εταίρων του: «Εάν επέμεναν στην αρνητική τους θέση απαιτώντας απόσυρση των εργασιακών, ο πρωθυπουργός θα βρισκόταν μπροστά σε καταστάσεις που θα ήταν αδύνατο να διαχειριστεί», σημειώνουν συνεργάτες του. Με την επισήμανση ότι «έπρεπε να τερματισθεί η συζήτηση περί απόσυρσης των εργασιακών και επαναφορά τους ‘αργότερα’, σε ξεχωριστό νομοσχέδιο».

Πόσο μάλλον, λένε, που αυτή η συζήτηση διανθίστηκε με πληροφορίες ότι ευρωπαϊκοί κύκλοι δεν έβλεπαν αρνητικά την απόσυρση προκειμένου να περάσει με άνεση το υπόλοιπο «πακέτο» (δημοσιονομικά μέτρα συν τα prior actions) και να διατηρηθεί η κυβερνητική συνοχή.

Το δίλημμα...

Πλέον, «όλα κρέμονται από μία κλωστή», καθώς οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ και οι περισσότεροι του ΠΑΣΟΚ αντέδρασαν άσχημα στον πρωθυπουργικό αιφνιδιασμό – σε βαθμό να επιλέγει ο Κώστας Σκανδαλίδης να ηγηθεί του «όχι» στην ψηφοφορία.

Το δίλημμα που ήδη αντιμετωπίζουν από χθες οι συγκυβερνώντες είναι μεγάλο: Εάν «υποκύψουν» και υπερψηφίσουν τα μέτρα (μαζί με τα εργασιακά) θα δεχτούν δεινή πολιτική ήττα –ασχέτως εάν θα εμφανίζονται να δίνουν μαζί τη μάχη για την εκταμίευση της δόσης αι τους όρους που θα τη συνοδέψουν.

Εάν «αντισταθούν» θα χρεωθούν το άδοξο τέλος της κυβέρνησης.

Κατά τους υποψιασμένους όλων των πλευρών, πάντως, οι εκλογές θα είναι βέβαιες στο κακό σενάριο – και κοντινές στο καλό, καθώς, όπως λένε, «το γυαλί ράγισε».



Πηγή:www.capital.gr