Της Μαρίνας Μάνη
“Τιποτα δεν είναι φυσιολογικό όταν η Μέρκελ επισκέπτεται τη δεδομένη χρονική στιγμή την Αθήνα”, σημείωνε χθες το Spiegel, με την παρατήρηση ότι το μήνυμα που θα μεταφέρει η καγκελάριος θα είναι πως “η Γερμανία δεν θα εγκαταλείψει τους Ελληνες”.
Σ΄αυτό το μήνυμα ελπίζει και η κυβέρνηση. Πόσο μάλλον μετά το χθεσινό Eurogroup που προσγείωσε όσους (εναπομείναντες) αισιόδοξους πίστευαν ότι η εκταμίευση των 31,5 δισ. ευρώ «θα μπορούσε» να αποφασισθεί στη Σύνοδο Κορυφής της μεθεπόμενης Πέμπτης...
Το «από Νοέμβρη και βλέπουμε», με ανοικτό το ενδεχόμενο η εκκρεμότητα να παραταθεί ακόμη περισσότερο, δεν ήταν αυτό που περίμενε ο πρωθυπουργός όταν χάραζε την μετεκλογική τακτική «βήμα το βήμα».
Κι επειδή αυτή η «εκκρεμότητα» αφορά το ελάχιστο οξυγόνο που έχει ανάγκη η χώρα για να παραμείνει «ζωντανή», το ελάχιστον που έχει να περιμένει από την Αγκελα Μέρκελ σήμερα είναι ότι θα διασφαλίσει αυτή την οξυγόνωση.
Από χθες το απόγευμα πάντως το Μαξίμου άρχισε να χαμηλώνει τον πήχη των προσδικιών. Σ΄αυτό δεν συνέβαλε μόνο το κλίμα στο Eurogroup, αλλά και και η (προχθεσινή) δήλωση Σόιμπλε ότι, εν ολίγοις, η κ. Μέρκελ δεν μπορεί να υποκαταστήσει την τρόικα, από την αξιολόγηση της οποίας θα εξαρτηθούν οι αποφάσεις για την Ελλάδα.
Στην ατζέντα και η «συνολική λύση»
Για το λόγο αυτό, το κυβερνητικό επιτελείο εστιάζει πλέον «στον καλό λόγο» της καγκελαρίου για τις θυσίες των Ελλήνων και τις προσπάθειες της παρούσας κυβέρνησης, καθώς και στην προβολή της θέσης της ότι η χώρα θα παραμείνει στο ευρώ.
Ο κ. Σαμαράς πάντως αναμένεται να θέσει το θέμα της «συνολικής λύσης» που αναζητείται για την κρίση χρέους της ευρωζώνης, προκειμένου να εξασφαλίσει τη δέσμευση της κ. Μέρκελ ότι, σε μία τέτοια περίπτωση, η Ελλάδα δεν θα εξαιρεθεί επειδή βρίσκεται ήδη «σε πρόγραμμα».
Θα της παραδώσει μάλιστα πλήρη «αναφορά» για την πορεία των διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που δρομολογεί η κυβέρνησή του, όπως προέκυψε από τις πυρετώδεις συσκέψεις που είχε τις τελευταίες τρεις ημέρες με το σύνολο σχεδόν των υπουργών.
Μαζί με έκθεση για την ακριβή εικόνα της Οικονομίας και (κυρίως) για τις κοινωνικο-πολιτικές διεργασίες που... υπόσχονται ακραίες εκδηλώσεις εάν δεν ληφθούν σύντομα οι αποφάσεις.
Με επιχειρηματίες στο Χίλτον
Αποκρατικοποιήσεις και επενδύσεις (για τις οποίες ενδιαφέρεται το Βερολίνο) θα κυριαρχήσουν στην εκδήλωση που διοργανώνει το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο το απόγευμα (στο Χίλτον), λίγο πριν ολοκληρωθεί η 7ωρη επίσκεψη της κ.Μέρκελ στην Αθήνα, με τη συμμετοχή και Ελλήνων επιχειρηματιών.
Η κατ΄ιδίαν συνάντηση Σαμαρά-Μέρκελ θα γίνει στις 2.15 μμ στο Μαξίμου, θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας και νωρίς το απόγευμα η καγκελάριος θα επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας “για μία σύντομη συζήτηση”.
“Νεκρή” πόλη
Ολα αυτά, βεβαίως, σε μία πόλη που στο τόξο Ηρώδου Αττικού – Χίλτον θα μοιάζει “νεκρή” με τα πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί.
Η απόφαση του αστυνομικού διοικητή να απαγορεύσει τις δημόσιες συναθροίσεις σ΄αυτό το τόξο ενόχλησαν σφόδρα, πέραν της αντιπολίτευσης, και τους δύο κυβερνητικούς εταίρους. Νωρίς το βράδυ χθες ο Αντώνης Σαμαράς διευκρίνισε πως τα μέτρα ασφαλείας δεν θα οδηγήσουν σε απαγόρευση των ειρηνικών συγκεντρώσεων που έχουν προγραμματισθεί για το διάστημα που θα βρίσκεται στην Αθήνα η Γερμανίδα καγκελάριος.
Η αγωνία όλων βεβαίως είναι να παραμείνουν μέχρι τέλους οι συγκεντρώσεις ειρηνικές.
Πηγή:www.capital.gr