09 Οκτωβρίου 2012

Σαμαράς: «Ο λαός ματώνει» - Μέρκελ: «Η Γερμανία είναι φίλη» (βίντεο)

Ως φίλη υποδέχθηκε την Άνγκελα Μέρκελ ο Αντώνης Σαμαράς όπως είπε στις δηλώσεις του κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου και πρόσθεσε ότι στις συνομιλίες κυριάρχησε η ειλικρίνεια η αμοιβαία κατανόηση και το πνεύμα συνεργασίας.


Σήμερα υποδεχτήκαμε μία φίλη, τόνισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, στη δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με την γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ.

Όπως είπε, στις συνομιλίες των δύο πλευρών υπήρχε κατανόηση και αλληλεγγύη και πνεύμα συνεργασίας. Μάλιστα, τόνισε, δόθηκε η αίσθηση ότι μπορούμε να ξεπεράσουμε το ελληνικό πρόβλημα, αλλά και το ευρωπαϊκό.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι δήλωσε στην Άγκελα Μέρκελ ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να ξεπεράσει την κρίση, αλλά αυτό προϋποθέτει να βγει από την ύφεση και την ανεργία που παραλύει την οικονομία της.

Ο κ. Σαμαράς είπε ότι απαραίτητες προϋποθέσεις για αυτό είναι να παραμείνει στο ευρώ και να εφαρμόσει τις διαρθρωτικές αλλαγές που από καιρό έπρεπε να είχαν γίνει πραγματικότητα. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η δημοσιονομική προσαρμογή είναι προτεραιότητα και όχι μόνο υποχρέωση.

Ο πρωθυπουργός γνωστοποίησε ότι τόνισε στην κα. Μέρκελ ότι ο λαός ματώνει, αλλά είναι αποφασισμένος να παραμείνει στο ευρώ και να κερδίσει το στοίχημα της ανταγωνιστικότητας. Υπογράμμισε ότι ο λαός δε ζητάει χάρες, αλλά την ευκαιρία να σταθεί στα πόδια του το ταχύτατο δυνατόν. Σημείωσε ότι η κα. Μέρκελ έδειξε σεβασμό και κατανόηση στις θυσίες του λαού και τόνισε ότι δεν πρέπει να πάνε χαμένες.

Μέρκελ: Εύχομαι και ελπίζω η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ

Από την πλευρά της η Γερμανίδα καγκελάριος ευχαρίστησε για το καλωσόρισμα λέγοντας «είμαστε εταίροι, είμαστε φίλοι, συνεργαζόμαστε».

«Ζητούνται πάρα πολλά από τους πολίτες, έχει ολοκληρωθεί ένα μεγάλο κομμάτι του δρόμου», είπε η κυρία Μέρκελ αναφερόμενη στην πρόοδο του ελληνικού προγράμματος και τόνισε ότι είναι καθήκον της Τρόικα να εκπονήσει την έκθεση, «δεν την εκπροσωπούμε» είπε χαρακτηριστικά.

Η κυρία Μέρκελ τόνισε ότι συμφώνησε με τον πρωθυπουργό παράλληλα με τις διαρθρωτικές αλλαγές να δοθεί έναυσμα για την ανάπτυξη. «Θα κάνουμε ό,τι είναι αναγκαίο για πρόσβαση της Ελλάδας στους απαραίτητους αναπτυξιακούς πόρους, τον Νοέμβριο στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής θα συμφωνήσουμε ποιοι πόροι μπορούν να διατεθούν στην Ελλάδα για τα αναπτυξιακά προγράμματα», είπε η καγκελάριος.

Η Άνγκελα Μέρκελ αναγνώρισε ότι σημειώθηκαν πρόοδοι στο ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής «από το -10 το πρωτογενές έλλειμμα πήγε στο -2», είπε η Γερμανίδα καγκελάριος η οποία εμφανίστηκε διαβασμένη για τα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας, αφού πρόσθεσε ότι το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών μειώθηκε.

«Πολλά έχουν επιτευχθεί, έχουν ληφθεί σκληρά μέτρα αλλά ο δύσκολος δρόμος άξιζε τον κόπο».

Τι απάντησαν οι δύο ηγέτες στους δημοσιογράφους

Οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων επικεντρώθηκαν στο ακανθώδες ζήτημα της ανεργίας των νέων το ποσοστό της οποίας ξεπερνά το 50%.

«Εκτός από την σωτηρία του ασθενούς μπορείτε να μας πείτε να μας πείτε αν ο ασθενής θα σηκωθεί από το κρεβάτι»; ρώτησε δημοσιογράφος της δημόσιας τηλεόρασης την Γερμανίδα καγκελάριο.
«Θα ήθελα να πω εξαρχής ότι στην Ευρωζώνη έχουμε ένα κοινό νόμισμα, το ευρώ και είμαστε συνδεδεμένοι -οι Γερμανοί εξάγουμε το 60% των προϊόντων μας στην ΕΕ και το 40% στην Ευρωζωνη- αν ο ένας λοιπόν δεν είναι καλά δεν είναι και ο άλλος. Η Ελλάδα διανύει μια πορεία σκληρή, δύσκολη άλλα όταν ολοκληρωθεί θα οδηγήσει στην επιτυχία. Αυτό φυσικά δεν γίνεται σε μια νύχτα και η καταβολή μιας δόσης δεν θα επιλύσει προβλήματα δεκαετιών. Θα χρειαστεί χρόνος άλλα διακρίνουμε φως στο τούνελ το οποίο μας οδηγεί ως Ευρώπη συνολικά στην ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας και της αξιοπιστίας μας. Το ζητούμενο είναι να διαπιστώσουμε ότι η Ευρώπη δεν χαρακτηρίζεται μόνο από την ελευθερία αλλά και από την ευημερία -τα κράτη μόνα τους δεν μπορούν να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας αλλά να προσελκύσουν επενδύσεις για να δώσουν δουλειές σε νέους ανθρώπους».

«Η έκθεση της Τρόικα θα παρουσιαστεί όταν ολοκληρωθεί»

Αναφορικά με την περίφημη έκθεση της Τρόικα, η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε πως αυτή θα παρουσιαστεί όταν ολοκληρωθεί. «Σημασία δεν έχει να είναι κανείς μόνο γρήγορος άλλα να δουλεύει σε βάθος – πιέζουμε τα πράγματα ,οφείλουμε να λύσουμε τα προβλήματα και να ανακτήσουμε την αξιοπιστία. Αυτή η διαδικασία κρατάει παραπάνω από όσο θα πίστευε ο ένας ή ο άλλος», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σαμαράς: «Σπάμε τη διεθνή απομόνωση»

«Σπάμε μια διεθνή απομόνωση που υπήρχε μέχρι σήμερα και υπήρχε και λόγω των δικών μας σφαλμάτων», ανέφερε με τη σειρά του ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.
«Αλλά η πολιτική δύναμη και η εικόνα μιας χώρας είναι αντίστοιχη με την αξιοπιστία μας. Ας αναλογιστούμε που ήταν η Ελλάδα από πλευράς αξιοπιστίας πριν λίγο καιρό και πως όλοι λένε πως η χώρας μας δεν είναι μια χαμένη υπόθεση. Κερδίζουμε από την παρουσία των συμμάχων μας, ο καθένας μπορεί να καταλάβει το εκτόπισμα, την πολιτική και οικονομική επιρροή της Γερμανίας στην Ευρωζώνη και αυτή η στήριξη μόνο κέρδη και οφέλη μπορεί να αποφέρει για τον τόπο μας», προσέθεσε ο πρωθυπουργός.