18 Οκτωβρίου 2012

Δεν αντιδρούμε! Μήπως αλήθεια μας ψεκάζουν;

Να είμαι ειλικρινής είχα ιδιαίτερη συμπάθεια στον Ρομπ. Σπυρόπουλο διοικητή του ΙΚΑ, απ’ την εικόνα που μετέφεραν κυρίως τα τηλεοπτικά μέσα, μη έχοντας άλλον τρόπο να κρίνω την αξία και την συμπεριφορά του. Δίνει την εντύπωση ότι αγωνίζεται, ενδιαφέρεται και καλά το πάει το μαγαζί.
Έλα όμως που τα φαινόμενα απατούν. Το μαγαζί μπάζει από παντού και διαλύεται «εκ των ων συνετέθη».
Και αυτό το διαπιστώνω κάθε φορά που έρχομαι σ’ επαφή με τις υπηρεσίες του ΙΚΑ κι έχω πειστεί πλέον ότι δεν υπάρχει η κατάλληλη γνώση και εμπειρία στη διοίκηση και εκπαίδευση στο προσωπικό για την καλή λειτουργία του οργανισμού. Εξ άλλου τί μεγαλύτερη απόδειξη χρειάζεται απ’ τα καθημερινά χρονίζοντα προβλήματα που επί δεκαετίες επαναλαμβάνονται στις θυρίδες εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων. Χάλι μαύρο!

Ακούω τη διοίκηση να επικαλείται κατά διαστήματα, βελτιώσαμε το τάδε, αναπτύξαμε το δείνα και ούτω καθεξής, αλλά όταν για τα είκοσι ευρώ ενός ασφαλισμένου και δικαιούχου απαιτούνται δέκα και πλέον μήνες να φτάσουν στην τράπεζα, ενώ στην πραγματικότητα χρειάζονται μερικά δευτερόλεπτα να πραγματοποιηθεί η συγκεκριμένη πράξη, δεν κάνατε απολύτως τίποτε κύριε διοικητά και σταματείστε να επαίρεστε για πράγματα αυτονόητα κι άλλα που έπρεπε να είχαν γίνει απ’ την ίδρυση του Οργανισμού.

Σε καμμιά περίοδο από συστάσεως του ΙΚΑ δε συνέβαινε αυτό. Και αν μεν το αγνοείτε, να φροντίσετε το συντομότερο να το διορθώσετε, αν όμως το γνωρίζετε και το αφήνετε να αιωρείται εις το διηνεκές, έχετε καταστεί επικίνδυνος και πρέπει ταχέως να αποχωρήσετε κι αν έχετε κολλήσει, να σας ξεκολλήσουν. Ενδεχομένως κάποιος να τα καταφέρει καλύτερα.

Έχω πληρώσει απόλυτα τις εισφορές μου, επί τριάντα επτά χρόνια. Με τα απαράδεκτα και άδικα κυβερνητικά μέτρα η σύνταξή μου περιορίζεται σχεδόν στο ήμισυ και δε μπορώ πλέον να ανέχομαι κάθε φορά που στήνομαι στις ουρές του ΙΚΑ να υφίσταμαι απόλυτη απαξίωση και ταπείνωση απ’ τις καθόλα προκλητικές αδυναμίες του συστήματος και τις συμπεριφορές των υπαλλήλων που δεν τους αγγίζει τίποτε ή είναι ανεπίδεκτοι βελτίωσης.

Ηλπιζα μετά το περιβόητο σκάνδαλο στο ΙΚΑ Καλλιθέας ότι τα πράγματα θα είχαν μπεί σε κάποια τάξη, στο συγκεκριμένο κατάστημα. Εικόνα τραγική! Χώρος υποδοχής με δεκάδες κούτες στοιβαγμένες και μέσα απ’ τις θυρίδες αγενείς κυρίες κυρολεκτικά βελάζοντας στα τηλέφωνα,προφανώς σε διαμαρτυρόμενους ασφαλισμένους, επικαλύπτοντας κάθε επικοινωνία, δίπλα στα φορτωμένα με εκατοντάδες φακέλους γραφεία και η υπομονή στην αναμονή… ιώβεια.

Παρακολουθώ με προσοχή τη διαδικασία εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων:

Αριστερή θυρίδα: -Είμαι ένα χρόνο στην αναμονή…. (ασφαλισμένος) -Είμαστε γυναίκες και δε μπορούμε να σηκώσουμε όλους αυτούς τους φακέλλους να σας εξυπηρετήσουμε, περιμένετε κάποτε θα έρθει η σειρά σας. (υπάλληλος) -Διατίθεμαι, όσο χρειαστεί να σας βοηθήσω. (ασφαλισμένος) -Μα τι λέτε κύριε, γίνονται αυτά τα πράγματα. (υπάλληλος) Κατεβαίνει το ρολλό, κλείνει η θυρίδα. Δεξιά θυρίδα: -Δεν έχω ταυτότητα, έχω αυτή την κάρτα ασφαλισμένου στη Γερμανία…. -Να πάτε στη Γερμανία…(χωρίς δεύτερη κουβέντα) -Μα σας παρακαλώ ακούστε το θέμα…..

ακολούθησε αλλαλούμ -Στο τέλος της συζήτησης κι αφού διευκρινίστηκε ότι δεν χρειαζόταν ταξίδι στη Γερμανία η υπάλληλος λέει ότι δεν ισχύει το εξοφλημένο δελτίο παροχής υπηρεσιών, χρειάζεται επιπλέον…..εξοφλητική απόδειξη…. Που να εξοφλεί το εξωφλημένο δελτίο παροχής υπηρεσιών του νεκροθάφτη …Τα’ ακούω και μενω κάγκελο……

Φοβερό!!!!! -Εχω όλα τα δικαιολογητικά που μου ζητήσατε για το αναπηρικό κρεβάτι κα της δίνει τα δικαιολογητικά …(Ηλικιωμένη κυρία άνω των ογδόντα) -Χρειάζεται εγγύηση για κάθε κομμάτι χωριστά και επικύρωση απ’ το γιατρό -Ποιος ηλίθιος το λέει αυτό και γιατί δε μου το λέγατε οχτώ μήνες τώρα, τόσες φορές που με κουβαλάτε εδώ; (ασφαλισμένη) -Ο Νόμος το λέει κυρία μου,…άλλος, δηλαδή (εγώ) -Εχω υποβάλλει δικαιολογητικά στις 29 Μαρτίου 2012 για δαπάνες γυαλιών οράσεως…… -Τώρα περνάμε τον Φεβρουάριο. (υπάλληλος) -Δεν κατάλαβα. Τι περνάτε το Φεβρουάριο; (εγώ) -Σιωπή………..και ως ήπιος εσιώπησα εις επ’ αόριστον αναμονή.

Δεν είχε νόημα παραπέρα συζήτηση. Η εγκράτεια και η καρτερία έχουν τα όριά τους. Κάποιος ενδεχομένως να μην αφήσει κολυμπηθρόξυλο όρθιο, σε ανάλογες περιπτώσεις. Το περίεργο είναι γιατί σε άλλα υποκαταστήματα, πληροφορούμαι ότι δεν υπάρχει τέτοιο πρόβλημα;

Κύριε Σπυρόπουλε μήπως μερικά ζωντανά έχουν ξεφύγει απ’ το κοπάδι και πρέπει ν’ αμολύσετε το λύκο; Η μήπως ο τσοπάνης είναι Πακιστανός και δεν ξέρει από ζωντανά! Ένα είναι σίγουρο και δεδομένο: Μας έχετε φέρει τριάντα χρόνια πίσω. Έχετε ξεφύγει και είναι απορίας άξιον γιατί ακόμη δεν έχει ξεσπάσει τσουνάμι. Δεν αντιδρούμε! Τελικά μήπως αλήθεια μας ψεκάζουν!


Κώστας Αναστασίου

ΤΟ ΒΗΜΑ