18 Οκτωβρίου 2012

Προτάσεις για τα ζητήματα που παραμένουν εκκρεμή θα υποβάλει το υπουργείο Εργασίας... μετά το επικοινωνιακό φιάσκο

[Η αλήθεια είναι ότι ο υπουργός Βρούτσης πληρώνει την ανυπαρξία του σε επικοινωνιακό επίπεδο μιας και δεν μπόρεσε να περάσει τις θέσεις του στα μεγάλα ΜΜΕ τα οποία σήμερα τον ξεσκίζουν και δεν του αναγνωρίζουν ούτε καν ότι είχε αναλάβει το μεγαλύτερο μέρος του βάρους των 11,5 δις. Από την άλλη πληρώνει την εμμονή του να "σώσει την Ελλάδα" μένοντας γυμνός από...
συμβούλους ("καταργούμε 12 θέσεις συμβούλων που μας κόστιζαν 400.000 ευρώ") με αποτέλεσμα να τον καπελώνει σήμερα ο Στουρνάρας επειδή έχει καμιά 50αριά συμβούλους να τον προστατεύουν από το να καταθέτει και να αποσύρει τροπολογίες στη Βουλή.

Που είναι κ. Βρούτση σήμερα οι άνθρωποι που θα πρέπει να περάσουν στον κόσμο ότι περνάνε για τον Βενιζέλο και τον Κουβέλη; Γιατί εσένα δεν σου λέει κανείς μπράβο που είπες όχι στην τρόικα;Γιατί για σένα δεν λένε ότι με τη μη συμφωνία στις διαπραγματεύσεις για τα εργασιακά έδωσες την ευκαιρία στον Σαμαρά να διαπραγματευτεί από καλύτερη θέση; Γιατί το "όχι" που είπες το περνάνε σαν "πελάγωσε στις διαπραγματεύσεις" ενώ το "ναι" του Στουρνάρα το περνάνε σαν "έλυσε το πρόβλημα";

Γιατί φυσικά το μεγαλύτερο μέρος της πολιτικής είναι η επικοινωνία και πως θα πουλήσεις τη μεγαλύτερη κωλοτούμπα... και ως γνωστόν σε αυτά οι δεξιοί είναι πρόβατα... σε αντίθεση με τους λύκους της αριστεράς]

Αναλυτικές προτάσεις, με εναλλακτικά σενάρια για κάθε ένα από τα εκκρεμή ζητήματα, που αναδείχθηκαν στις πρόσφατες διαπραγματεύσεις με την τρόικα, θα συντάξουν τις επόμενες μέρες με εντολή του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου. Στη συνέχεια οι προτάσεις αυτές θα συζητηθούν με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας που βρίσκονται στην Αθήνα.
Αποκλίσεις απόψεων υπήρξαν κυρίως στο ζήτημα των μισθολογικών ωριμάνσεων, των βασικών επιδομάτων και για το ύψος των αποζημιώσεων που καταβάλλονται λόγω απολύσεως.

Η τρόικα, υποστήριξε, ότι η συμφωνία του 2ου Μνημονίου, που κυρώθηκε με το νόμο 4046/2012, προβλέπει την αντικατάσταση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με ελάχιστο ύψος μισθού και επομένως, όλων των επιμέρους ρυθμίσεων που περιλαμβάνει η ΕΓΣΣΕ. (τριετίες επιδόματα κ.λ.π).

Από την πλευρά της, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας δεν δέχθηκε την κατάργηση των τριετιών και των βασικών επιδομάτων.

Για το ζήτημα αυτό το υπουργείο Εργασίας εξετάζει εναλλακτικά σενάρια όπως η μείωση του ποσοστού των προσαυξήσεων ανά τριετία, (που με την προηγούμενη Εθνική Συλλογική Σύμβαση ήταν 9%) ή την αντικατάσταση της ποσοστιαίας αύξηση με συγκεκριμένο ποσό που θα ορίζεται μαζί με τον ελάχιστο μισθό.

Στο θέμα των αποζημιώσεων, η ελληνική πλευρά προτείνει οι αλλαγές να μην αφορούν τους εν ενεργεία εργαζομένους αλλά μόνο όσους θα προσληφθούν μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου. Για τους νέους εργαζόμενους, εξετάζονται διάφορες εκδοχές κλιμάκωσης του ύψους των αποζημιώσεων, ανάλογα με το χρόνο προϋπηρεσίας στον ίδιο εργοδότη, με ποσά μεγαλύτερα από τις προτάσεις που υπέβαλλε η τρόικα αλλά οπωσδήποτε μικρότερα, από αυτά που προβλέπονται έως σήμερα.