23 Οκτωβρίου 2012

Ελλάδα και στη Χιλή

Με τον τίτλο «Η Ελλάδα πάντα παρούσα, η Ελλάδα αναζωογονεί τον κόσμο», η Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων της Χιλής, με πρόεδρο τον Μάριο Μανκούσο, διοργάνωσε εκδηλώσεις υπέρ της Ελλάδος στις πόλεις όπου λειτουργούν Ελληνικές Κοινότητες.

Οι δραστηριότητες αυτές περιελάμβαναν ομιλίες, παρουσίαση ελληνικών παραδοσιακών χορών, με αξιόλογη συμμετοχή ομογενών και φιλελλήνων, δημοσίευση άρθρων σε τοπικές εφημερίδες για την Ελλάδα κ.ά..

Στο πλαίσιο αυτό, στην πρωτεύουσα Σαντιάγο τελέστηκε λειτουργία στο ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Στη συνέχεια, με τη συμπαράσταση του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, πομπή αυτοκινήτων με ελληνικές σημαίες διέσχισε τους κεντρικούς δρόμους του Σαντιάγο μέχρι την έδρα της Ελληνικής Κοινότητας, όπου είχε συγκεντρωθεί πλήθος κόσμου και επίσημοι. Μεταξύ αυτών, η Πρέσβης της Ελλάδος στη Χιλή, Αγλαΐα Μπαλτά, και η Πρόξενος, Βαγιανή Γκαϊδατζή, ο Σέρβος Επίσκοπος Anfilohije με τον ιερέα της πρωτεύουσας Ιγνάτιο, εκπρόσωποι όλων των ελληνικών οργανώσεων, της Φιλόπτωχου Αδελφότητας και του Χιλιανο-Ελληνικού Ινστιτούτου του Σαντιάγο.

Στο καλλιτεχνικό-πολιτιστικό πρόγραμμα, που ακολούθησε, ιδιαίτερη συμμετοχή είχαν το δημοτικό Σχολείο «Δημοκρατία της Ελλάδος», από το Puente Alto και τα Σχολεία Κωνσταντίνος και Πλάτων του Σαντιάγο. Οι μικροί μαθητές ενθουσίασαν τους παρευρισκομένους με τους χιλιανούς και ελληνικούς χορούς που χόρεψαν, χωρίς να λείψει βέβαια και ο χορός του Ζορμπά.

Αξιοσημείωτες ήταν και οι δραστηριότητες των πιο απόμακρων Ελληνικών Κοινοτήτων. Στην Arica, στη Βόρεια Χιλή, οι ομογενείς έστησαν γιγαντοαφίσες ελληνικών τοπίων, ενώ μαθητές τοπικών σχολείων και φιλέλληνες χόρεψαν ελληνικούς χορούς. Στο Νότο της Χιλής, η Ελληνική Κοινότητα της Punta Arenas προχώρησε στην δημοσίευση άρθρων για την Ελλάδα και στις δύο τοπικές εφημερίδες.