03 Οκτωβρίου 2012

Γερμανία: Άνοδος Σοσιαλδημοκρατών με Στάινμπρουκ – έξω ο Ρέσλερ

Στα υψηλότερα δημοσκοπικά επίπεδα των τελευταίων 12 μηνών σκαρφάλωσε το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) στη Γερμανία, στον απόηχο της επιλογής του Περ Στάινμπρουκ για να διεκδικήσει την καγκελαρία εναντίον της Άνγκελα Μέρκελ στις επερχόμενες ομοσπονδιακές εκλογές που θα γίνουν το φθινόπωρο του 2013.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Forsa, που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, 3 Οκτωβρίου, το SPD απολαμβάνει πλέον την υποστήριξη του 29% του εκλογικού σώματος, ενώ η εκλογική επιρροή του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) της κ. Μέρκελ υποχώρησε στο 35%.

Ο Περ Στάινμπρουκ επελέγη επίσημα ως υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών για την καγκελαρία χθες, 2 Οκτωβρίου, και δεν αμέλησε να εξαπολύσει επίθεση κατά της κυβέρνησης Μέρκελ, χαρακτηρίζοντάς την «μία από τις χειρότερες» στην ιστορία της μεταπολεμικής Γερμανίας.

Παράλληλα, η έρευνα της Forsa κατέδειξε πως ο κεντροδεξιός κυβερνητικός εταίρος των Χριστιανοδημοκρατών, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) του Φίλιπ Ρέσλερ, βρίσκεται κάτω από το όριο του 5% που απαιτείται για είσοδο στο γερμανικό κοινοβούλιο. Αντίθετα, οι πιθανότεροι σύμμαχοι του SPD, οι Πράσινοι, διατήρησαν σταθερή την εκλογική επιρροή τους στο 12%.

Δεδομένου ότι αμφότεροι οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Χριστιανοδημοκράτες έχουν απορρίψει τυχόν συνεργασία με το Αριστερό Κόμμα (8%) ή τους Πειρατές (7%), το ενδεχόμενο σχηματισμού μίας ευρείας μετεκλογικής συμμαχίας μεταξύ SPD και CDU παραμένει πιθανό, όπως άλλωστε συνέβη το 2005, όταν ο κ. Στάινμπρουκ υπηρέτησε ως υπουργός Οικονομικών υπό την κ. Μέρκελ.

Παρά ταύτα, και η κ. Μέρκελ και ο κ. Στάινμπρουκ έχουν σημειώσει την προτίμησή τους να αποφευχθεί η ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων.

Η έρευνα της Forsa περιέλαβε 3.000 ψηφοφόρους και διενεργήθηκε μεταξύ 24 και 28 Σεπτεμβρίου, δηλαδή σε μεγάλο βαθμό αφότου γνωστοποιήθηκε η πιθανότητα της υποψηφιότητας Στάινμπρουκ. Η πιθανότητα λάθους είναι ±2,5%.